Завантаження ...
banner

Ваш партнер нищить вашу самооцінку: 12 ознак

Ваш партнер нищить вашу самооцінку: 12 ознак фото

Якщо ваш партнер змушує вас почуватися винною в усьому, ви, безсумнівно, відчуваєте падіння самооцінки. Ось 12 індикаторів, за якими вам слід переоцінити свої стосунки, — пише Затишок.

1. Контролює все у стосунках

Якщо ваш партнер приймає кожне рішення, не порадившись із вами, це ознака того, що ваші стосунки можуть руйнуватися. Коли ваш партнер відчуває необхідність контролювати бюджет, рахунки, домашні рішення, це означає, що він не довіряє вашій думці і не піклується про те, що ви думаєте. По суті, партнер каже, що у вас немає права голосу у стосунках, наче вас не існує. Він не цікавляться вами, йому потрібно відчувати силу і контроль. Згідно з одним дослідженням, така поведінка – класичний червоний прапор у стосунках. У деяких партнерствах потреба в контролі може в майбутньому перерости у фізичне насильство. Зверніть увагу на те, що відбувається, бо схоже, що ваші стосунки приречені на провал.

2. Жодних зусиль, щоб підтримати вас

У міцних і здорових стосунках дві людини працюють разом, щоб зробити свої стосунки безпечними. Коли один партнер не сприяє стосункам, це помітно. Партнер, який не проявляє інтересу і не заохочує вас, відмовляється від любові. Заохочення означає, що людина любить вас і хоче, щоб ви процвітали. Відсутність підтримки – ознака того, що ваш партнер щиро не піклується про вас.

3. Не намагається зрозуміти

Чи було у вас коли-небудь відчуття, ніби ви говорите з повітрям, коли намагаєтеся спілкуватися зі своїм партнером? Здається, його менше хвилює те, що ви говорите? Можливо, він не намагається зрозуміти ваші почуття, а відмахуються від них. Вам може здаватися, що ви маєте тримати свою думку при собі, тому що він все одно не знатиме, що ви йому говорите. Ви можете почуватися менш упевнено. Ця невпевненість у собі є ознакою того, що ви втрачаєте самооцінку. З часом ситуація може погіршитися, якщо ви не відновите контроль над своїм життям.

Поставте партнеру кілька запитань, наприклад такі:

  • Здається, ти мною не цікавишся, щось не так?
  • Наші стосунки щось значать для тебе?
  • Чому ти мене не слухаєш?

Якщо він смиренно дасть відповідь на ваші запитання, це хороший знак. Але якщо він захищається і намагаються дати відсіч вашим побоюванням, кажучи, що ви щось собі придумали, то він не чесний у своїх почуттях.

4. Говорить із вами, як із дитиною

Немає нічого гіршого, ніж бачити, як один партнер розмовляє з іншим зверхньо, ніби ви маленькі діти. Жоден розумний дорослий не любить, коли з ним поводяться як з дитиною. Коли один партнер публічно знущається або принижує свого партнера, це дуже ніяково. Ви почуваєтеся приниженим і нікчемним. Якщо ваш партнер розмовляє з вами таким чином, він не виявляє до вас належної поваги, на яку ви заслуговуєте.

5. Принижує вас навіть перед іншими людьми

Коли партнер ставиться до вас так, ніби ви нижчі за нього, це принизливо. Він поводяться так, ніби ви заважаєте, обтяжуючи стосунки. Це змушує вас почуватися невпевнено і ви не розумієте, як на це реагувати. Ви втрачаєте впевненість у собі. Дослідження показали, що коли один із партнерів зазнає емоційного насильства, це спричиняє негайний розрив стосунків. Принизити свого партнера – це не ознака любові, це ознака вмираючих стосунків.

6. Показує умовну любов

Якщо ви відчуваєте, що вам потрібно заслужити любов і схвалення свого партнера, це може викликати у вас почуття, ніби ви недостатньо хороші для нього. Ви починаєте працювати, щоб зберегти мир, намагаючись робити правильні речі. Така поведінка не свідчить про здорові стосунки. Ваш партнер поводиться нелюб’язно по відношенню до вас. Не погоджуйтеся на стосунки, в яких ви повинні діяти, щоб бути коханими. Ти заслуговуєш на те, щоб тебе любили за те, хто ти є, а не за те, що ти можеш зробити.

7. Критикує кожну вашу дію

Партнери, які критикують, виправляють все, що ви робите. Їм не подобається, як ви готуєте, як ви одягаєтеся або робите зачіску. Ви ніколи не будете для них достатньо гарні. Вони ставляться до вас із неповагою, змушуючи вас почуватися неадекватною людиною і партнером. Вони змушують вас почуватися недооціненими і нелюбимими. Стосунки з такою людиною крадуть вашу довіру. Ви починаєте відчувати, що нічого не можете зробити правильно. Цей червоний прапор – знак того, що ваша самооцінка вмирає. Ви повинні почати стояти за себе і перестати дозволяти партнеру вбивати вашу впевненість.

8. Звинувачує в усьому вас

Зміна провини – це звинувачення когось або чогось у своїх невдачах. Коли ваш партнер відмовляється брати на себе відповідальність за свої дії, натомість звинувачуючи вас, це руйнує ваше почуття любові. Зміщення провини – це образа. Якщо ваш партнер перекладає провину на вас, не терпіть цього. Ця звичка – ненормальна поведінка в любовних стосунках. Ви повинні відмовитися від звинувачень у тому, чого не робили.

9. Ви відчуваєте себе в пастці своїх стосунків

Якщо ви починаєте відчувати себе спійманим у пастку своїх стосунків замість того, щоб відчувати, що вас люблять і цінують, можливо, це ідеальний час, щоб зробити крок назад і переоцінити ці стосунки. Почуття пастки змушує вас втрачати впевненість у собі. Ви почуваєтеся вразливим і не можете контролювати те, що відбувається. Знайдіть надійного друга, з яким можна поговорити про те, що відбувається у вашому житті. Якщо вам потрібна порада фахівця, зверніться по допомогу до професійного терапевта.

10. Не прислухається до ваших думок

Якщо ваш партнер відмовляється чути ваші побоювання з приводу ваших стосунків, це поганий знак. Бути закритим і позбавленим можливості висловити свої думки засмучує. Ви вибачаєтеся, щоб триматися подалі від партнера? Ви уникаєте їх, тому що це викликає стрес? Потім ви маєте вирішити, чи хочете ви й далі піддавати себе зловживанню цими нездоровими стосунками.

11. Дивиться на інших або фліртує

Коли ваш партнер дивиться або фліртує з іншими перед вами, це ознака відсутності любові. Це показує вам, що вас недостатньо, і йому байдуже, чи знаєте ви про це. Це абсолютно нешанобливо. Ви не повинні мати справу з подібною образою, не дозволяйте собі жити з кимось, хто так поводиться.

Скажіть партнеру, що ви розчаровані його поведінкою. Якщо він визнає це і вибачиться, це добре. Але якщо він заперечує або применшує ваші побоювання, кажучи, що ви просто занадто гостро реагуєте, то, ймовірно, настав час знайти вихід із цих стосунків. Ніхто не заслуговує на таку неповагу.

12. Заважає вам втілювати свої мрії в життя

Якщо ваш партнер руйнує ваші мрії, значить, він не любить вас. Йому начхати на ваші думки чи ідеї. Він може відчувати себе конкурентоспроможним і хоче відштовхнути вас, тому що заздрить вашим успіхам. Таке ставлення підриває вашу самооцінку і впевненість у собі.

Вам хочеться відмовитися від своєї мрії. Не дозволяйте партнеру вкрасти вашу радість і щастя. Ви заслуговуєте на те, щоб реалізовувати свої мрії і радіти своїм успіхам. Здорові, люблячі стосунки передбачають заохочення досягнень іншої людини. Це означає, що у вас є хтось, хто буде підтримувати вас і допомагати вам.

Якщо ви відчуваєте, що стосунки підривають вашу самооцінку, можливо, настав час переглянути свої зобов’язання. Жити з критичністю партнера і перекладанням провини – не для вас. Не дозволяйте собі почуватися в пастці. Ви сильні і здатні робити власний вибір.

Позбавтеся цих токсичних стосунків і почніть процес зцілення. Поговоріть із другом або консультантом, якому ви довіряєте, щоб допомогти вам відновити самооцінку. Почніть відкривати, хто ви є як особистість. Оновіть свої мрії і знову знайдіть радість у своєму житті. Ви заслуговуєте бути щасливими і мати здорові, люблячі стосунки.

Як повідомляв MYNIZHYN, партнери, котрі перебувають у тривалих стосунках, завжди дбають про почуття одне одного, працюючи над емоційною стороною своїх стосунків. Психологи вивчають цю тему як "фактор щасливих стосунків". Які звички допоможуть вам зберегти теплі стосунки — читайте далі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: