Завантаження ...
banner

Ваша дитина потребує психолога: сім тривожних ознак

Ваша дитина потребує психолога: сім тривожних ознак фото

Стресових ситуацій і кризових моментів в житті кожної дитини безліч, а зовнішні прояви – одні й ті ж. Ось список ознак, які дають зрозуміти, що вашій дитині потрібна допомога психолога, — пише Затишок.

1. Втрата апетиту і порушення сну

Це симптом багатьох психічних проблем: депресії, розладів харчової поведінки, тривоги, страхів та ін. Боязнь засипати самому характерна для дошкільнят. Безсоння може виникати в шкільному віці. Переляк, страх, тривога є психологічними причинами порушення сну.

Насамперед дитину потрібно показати педіатру. Якщо порушення апетиту і сну не мають органічної (фізичної) основи, то першоосновою можна вважати психологічні проблеми.

2. Пошук і концентрація на недоліках

Дитина починає сильно турбуватиися своєю зовнішністю, шукає в собі неіснуючі дефекти і перебільшує недосконалості. Наприклад, може бути болісно стурбована довжиною носа і вух, розрізом очей. Або соромитися висипу на шкірі, родимок.

Особливо насторожує, коли дитина намагається виправити недоліки за допомогою «домашніх» пластичних операцій: самостійно підрізати щось, видалити, випалити. Часто така поведінка загострюється з початком підліткового віку, коли з’являється перша закоханість, бажання сподобатися протилежній статі і одноліткам.

3. Постійні розмови про смерть

Розмови на тему смерті можуть бути виправдані у дітей до 10 років. Дитина в такому віці мало що розуміє, в силу відсутності життєвого досвіду. Дитячі запитання на кшталт: “Чому люди помирають, як це відбувається, що стає з людиною після смерті?» – це нормальна цікавість. 

А ось коли підліток час від часу заявляє: «Я накладу на себе руки», «Хочу померти, набридло жити», «Не хочу бачити цей світ», треба терміново бити тривогу!

4. Аддиктивна поведінка

Це залежності як хімічного роду (алкоголь, куріння, наркотики), так і нехімічного (азартні ігри, інтернет-залежність). З цікавості алкоголь або сигарети пробують багато підлітків, це не повинно бути кошмаром для батьків. Але коли «просто спробувати» переходить в зловживання на регулярній основі, варто вжити заходів.

Коли дитина відчуває самотність, комплексує або відчуває тривогу, вона заповнює своє життя штучними радощами. Це дозволяє їй тимчасово втекти від проблем, відчути полегшення.

5. Втрата інтересу до життя, хобі та захоплень

Якщо ваша дитина раніше могла годинами малювати, ліпити, бринькати на гітарі і фонтанувати найнеймовірнішими ідеями, а зараз з апатією відноситься до всього, це повинно стурбувати батьків. У захопленнях проявляється особистість дитини, так вона висловлює себе.

6. Емоційні проблеми

Невиправдано агресивна поведінка – найчастіша проблема у дітей. Виражається це в постійних бійках, знущанні над тваринами, псуванні особистих речей і речей інших дітей. Депресія, безпричинна тривога, часта зміна настрою також повинні викликати питання.

Окремо стоїть тривожність у дітей. Це риса характеру, коли дитина безпричинно турбується буквально за все, а особливо за майбутні події. Рівень тривоги часто високий в старшій школі – в зв’язку з майбутніми іспитами і вступом до ВНЗ.

7. Закритість і нетовариськість

Відсутність друзів і інтересу до спілкування, уникання людей і бажання всіх покарати – це ті тривожні дзвіночки, на які дорослі повинні звернути увагу. За цими симптомами можуть ховатися такі серйозні проблеми, як булінг, самотність, проблеми з комунікацією, страхи, агресивні наміри.

У спілкуванні діти висловлюють емоції і промовляють свої думки, діляться мріями і планами. Тимчасове усамітнення і самотність – це нормально і допустимо для кожного. Але коли дитина завжди закрита навіть від найближчих людей, необхідно втрутитися як самим батькам, так і психологу.

Як повідомляв MYNIZHYN

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: