Завантаження ...
banner

Виховання дітей: п'ять секретів від гарвардських психологів

Виховання дітей: п'ять секретів від гарвардських психологів фото

Технології захопили наш світ і змінили в ньому все, включно з дитинством. Наші діти не проводять на вулиці стільки часу, скільки проводили ми. Вони грають у футбол на приставках, а не у дворі. Шукають пакемонів на екранах мобільних телефонів, а не друзів, що сховалися за деревами і кущами, але як би сильно не змінювалося життя, деякі речі залишаються в ньому незмінними.

Як знайти баланс між старим і новим, між прогресивним і класикою, між стабільним і динамічним, розповідають психологи Гарвардського університету. Вони провели дослідження і з’ясували, що допомагає батькам виховувати хороших дітей, здатних ефективно справлятися з сьогоднішніми реаліями, — пише Затишок.

Ось п'ять головних секретів виховання хороших дітей на думку гарвардських психологів:

1. Проводьте з ними свій час

Жоден подарунок або гаджет не може зрівнятися за цінністю з часом, який ви проводите зі своїми дітьми. Час – це наш головний ресурс, і найважливіша річ, яку ми можемо подарувати іншій людині в цьому житті. Сучасні батьки іноді занадто сильно зайняті роботою, домашніми справами та іншою метушнею, але для того, щоб виховати хороших дітей, їм обов’язково потрібно приділяти час.

Навіть якщо у вас немає можливості часто бути і гратися з дитиною, не переживайте. Головне не кількість, а якість. Спілкуйтеся з дитиною, займайтеся чимось цікавим разом, читайте книжки… Хоч би який варіант дозвілля ви обрали, діти в будь-якому разі цінуватимуть цей час, отримані враження та приємні спогади, які залишилися. Це для них набагато важливіше, ніж матеріальні подарунки.

2. Слухайте і прислухайтеся

Цікавтеся тим, що відбувається в житті ваших дітей. Зробіть так, щоб дитина могла довіряти вам, знаходьте можливості, щоб побути тільки удвох і поговорити по душах. Малюкам потрібно відчувати, що їх люблять, і вони важливі для вас, а тому недостатньо просто задовольняти їхні потреби та відкуповуватися покупками. Підтвердіть свою любов словами. Нехай ваші діти регулярно чують, що їх люблять і цінують. Пропонуйте їм посидіти поруч із вами і розповісти історії про школу, друзів тощо.

3. Навчіть їх вирішувати свої проблеми

Одним із найбільших подарунків, які ви можете дати своїй дитині, є здатність аналізувати та розв’язувати проблеми.

Ваше завдання – виховати самостійну і відповідальну людину, яка живе своєю головою, а не думкою інших людей. Ви не зможете вирішувати їхні проблеми весь час. Тому кожна дитина має накопичити свій досвід боротьби з труднощами, навчитися переживати злети й падіння без допомоги мами й тата. Лідерські якості ще нікому не завадили. Тож не бійтеся «сидіти склавши руки», дозвольте дітям робити помилки і вчитися на них. Адже тільки так вони виростуть самодостатніми дорослими.

І пам’ятайте, що щастя має передувати досягненням. Ми маємо навчити наших дітей бути насамперед щасливими, а тільки потім успішними. Успіх – не кінцева мета. Успіх не приносить справжнього задоволення. Нехай щастя буде для них на першому місці, адже у справді мудрих людей так воно і є.

4. Покажіть важливість вдячності

Вдячність – це основа щастя і душевного спокою, миру, врівноваженості, стійкості. Але, на жаль, багато батьків забувають про неї і, наприклад, не кажуть своїм дітям «спасибі» за допомогу по дому. Проте хвалити тільки за щось видатне неправильно. Ми на своєму прикладі маємо показати дитині, що потрібно бути вдячним людям і світу за кожну приємну дрібницю.

Зараз людям дуже бракує чуйності. Давайте виправимо цю помилку, зайнявшись вихованням у дітях доброти, емпатії та співчуття. Заохочуйте синів і дочок віддавати, допомагати, підтримувати. А зробити це можна тільки за допомогою подяки.

5. Розширте межі їхнього сприйняття

Навчіть вашу дитину бачити ширшу картину світу. Не потрапляти в пастку стереотипів. Бути чуйним. Не судити людей через колір шкіри, релігійні вірування, національність тощо. Знайомте малечу з іншими культурами, щоб вона росла люблячою, співчутливою та доброю. Нехай вони частіше роблять вибір на користь любові, а не ненависті. Для цього вони не повинні перебувати у владі упереджень і гордості. Відкритий розум – це одна з найкращих складових гідної особистості. Тож не нехтуйте розвитком цього аспекту, і потім, коли ваші діти стануть уже дорослими, ви точно зможете пишатися своєю роботою.

Як повідомляв MYNIZHYN, батьки часто турбуються про те, чи достатньо розумна їхня дитина. Це змушує їх розмірковувати, що можна зробити для розвитку її інтелекту. Вважається, що правильний підхід до розвитку малюка в ранньому віці добре впливає на його розумові здібності надалі. Тож перші кілька років життя дітей – це найкращий час, щоб зосередитися на їхньому інтелектуальному вдосконаленні. Ось кілька практичних порад, які допоможуть вам виховати дитину розумною. Ось10 ефективних способів виховати розумну дитину.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: