Завантаження ...
banner

Піранья на Чернігівщині?

Сергій Шматок з Добрянки Ріпкинського району - все життя завзятий рибалка. У «професійне» свято йому попався такий трофей, на який Сергій Анатолійович і не сподівався, - риба з ... людськими зубами

Сож, Піранья

Фото з мережі Інтернет

Сергій Шматок з Добрянки Ріпкинського району - все життя завзятий рибалка. У «професійне» свято йому попався такий трофей, на який Сергій Анатолійович і не сподівався, - риба з ... людськими зубами.

- В неділю. 8 липня, в День рибалки, ми поїхали на річку Сож, - куди саме, його 41-річний зять Роман не зізнається - не здає рибне місце. - порибалити і після години вже збиралися їхати. Раптом на спінінгу задзвенів дзвоник. Ми кинулися витягати. Риба була важка - спінінг зігнувся майже навпіл. Спочатку думали, що це лящ. За формою риба була схожа на нього, але інша за кольором. І луска не така, як у лина або у сома, а дрібна, як у щуки. Придивилися: зуби - як у людини. Кинули рибину в садок, так вона намагалася перегризти сітку.

Поруч рибалили люди з Гомеля, вони відразу сказали, що це хижак, схожий на піранью. Потім нам підказали, що це бурий паку з сімейства піраньєвих.

Важив він рівно 2 кіло. Голову залишили, щоб зробити на пам'ять опудало, а решта засмажили і з'їли. На смак - як морська риба.
Для Чернігівської області це свого роду сенсація!

- Звідки у нас взялася така риба? - міркує Роман. - Явно хтось в Білорусі випустив в річку (Сож протікає у сусідів, в Україні лише частково на кордоні. - Авт.). Причому випустив давно. У магазині для рибалок говорили, що така за місяць не виросте. Вона точно перезимувала. Прижилася і плаває. В Інтернеті пишуть, що в Запоріжжі впіймали 6-кілограмову таку рибу, а в Дніпрі бачили медузу. З такими темпами скоро у нас і крокодили з'являться!

ЦЕ ЦІКАВО

Бурий паку - найбільший представник харацінових в Південній Америці, зустрічається в басейнах річок Амазонка і Оріноко. У довжину ця риба зазвичай близько 70 см, але досягає і 108 см, її маса - до 40 кг. Цей родич піраньї набагато більше її самої (іноді паку навіть називають травоїдної піраньєю). Він схожий на неї за формою: такий же округлий і приплюснутий з боків, проте має іншу форму щелеп і зубів - у паку вони квадратні, неймовірно схожі на людські. Своїми щелепами він може легко розколювати-горіхи. Адже, на відміну від піраньї, бурий паку не є хижаком - в рідному ареалі він швидше вегетаріанець, харчується переважно впали в воду фруктами і горіхами. Однак в ситуаціях, коли доводиться боротися за виживання, паку може показати, що у нього є зуби. В Інтернеті гуляє історія про трагедію в Папуа-Новій Гвінеї: нібито ця риба відкусила у купався чоловіки яєчка, він помер внаслідок сильної кровотечі і больового шоку.

Бурий паку не примхливий до умов проживання і легко пристосовується, завдяки чому його ареал поступово розширюється, в тому числі і в Європі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: