Завантаження ...
banner

Хімікати заледве не відправили на той світ цілу родину

У Сидорівці на Борзнянщині після обробітку з повітря кукурудзяних полів до реанімації потрапила ціла родина

Сидорівка, отрутохімікати, молочна компанія, гвинтокрил

У Сидорівці на Борзнянщині після обробітку з повітря кукурудзяних полів до реанімації потрапила ціла родина. Як запевняють постраждалі, гвинтокрил кілька разів розвертався над їхньою стріхою. Лікарі кажуть, ще б годину – і людей не врятували б.

Гвинтокрил розвертається прямо над хатою

«Дивись, онучко, як низько літає», – ця фраза 83-річної мешканки Сидорівки Борзнянського району Олени Василівни Курбаль заледве не стала фатальною для неї, їі доньки, онуки та півторарічної правнучки.

Минулої середи з ґанку власної хати бабуся спостерігала за тим, як над її стріхою розвертається гвинтокрил. «Залізна пташка» належить аграріям з «Української молочної компанії», які орендують тут землі. Того дня з повітря обробляли хімікатами кукурудзяне поле, розташоване всього в ста метрах від хати Олени Курбаль. Вертоліт кружляв 27-го липня, а 28-го Олена Василівна, її онука Анастасія Ковальчук з півторарічною Софійкою опинилися в реанімації.

«Наша хата крайня, - розповідає зять Олени Василівни Михайло Галепа. – Буквально в ста метрах від нас кукурудзяне поле, поруч – випас і ставок. думаю, вони теж постраждали. Бачте, випас зараз пустий. Ми своїх кіз не випускаємо, та й їсти вони не хочуть. Очевидно, трава теж отруєна і має якийсь незвичайний присмак».

Михайло Миколайович розповідає, що того дня його 83-річна теща поралась по господарству. Гвинтокрил питав вдень.

«Он там розвертався – прямо над нашою хатою, – показує рукою чоловік, стоячи поруч із кукурудзяним полем. – Теща ще стояла і дивувалась, як низько літає, покликала подивитись і мою доньку. Та з онучкою приїхала з Києва в село оздоровитись. Оздоровились! Ледве на той світ всі не потрапили».

Сидорівка, отрутохімікати, молочна компанія, гвинтокрил

Наступного дня всі троє почали почуватися дуже погано. Півторарічна Софійка хоч і не дивилася на політ «залізної птахи», але також постраждала, бо годується материнським молоком.

Бабуся розповідає, що після порання сама заледве зайшла до хати, а там на підлозі ледве живі лежать її онучки.

«Мене як схопило – голова болить, рвота, падаю... Бони там обидві валяються, блюють, – плаче, лежачи на ліжку, Олена Курбаль. – Ми викликали нашу медсестру. Вона злякалась і одразу викликала швидку».

Ще б година – і наступного дня не було б

Всю родину у напівсвідомості забрали до реанімації. Медики кажуть якби ще годину почекали, то не вижили б.

«У них би наступного дня не було, – резюмує анестезіолог Борзнянської центральної районної лікарні Тетяна Рибалко. – Діагностували важке отруєння. Спочатку думали на неякісну їжу, потім з'ясували, що поруч поле. Ми ж не знали спочатку, шо вони живуть на околиці села біля поля».

Дві доби всі троє жінок пролежали в реанімації, наступні два дні вони провели в інфекційному відділенні (бо в терапевтичному саме робили ремонт). Найсильніше отруєння було в Анастасії Ковальчук та й півторарічної Софійки. Нині обидві в Києві, а 83-річну Олену Курбаль доглядає її донька Марія Пекарська.

Сидорівка, отрутохімікати, молочна компанія, гвинтокрил

«Сама ходжу по двору в хустці замотана. страшно, – бідкається Марія Іванівна. – Маму хотіла забрати до себе, так вона ні в яку – не хоче кидати хату страшно, бо не кажуть, звідки воно – чи з листя чи з повітря, а мусиш сидіти».

Отруїлися не лише бабуся з онучками, але й її донька , рідна сестра Марії Пекарської, яка наступного дня після трагедії приїхала з Луцька доглядати господарство.

«Вона береглась, як могла, руки мила постійно, але все одно не допомогло, – плаче Марія Іванівна ,  Дзвонить, каже, що її в піт кидає, блювота, розлади шлунку Медсестра відмовилась викликати швидку, так ми з Києва за дві з половиною години машиною прилетіли і відвезли в лікарню».

В центральній районній лікарні у жінки діагностували отруєння середньої тяжкості

Діагноз – отруєння невідомою речовиною

В родинній садибі Курбалів отруїлись не тільки люди. Понадувало животи собакам, котам та козам. Із чотирьох собак вижила тільки одна. Кози вже тиждень зачинені у хліві.

«Приїжджав ветеринар, дав якісь уколи, – говорить Михайло Галепа. – Аби хто взяв кров у наших кізок на аналіз, але вже пізно , треба було не пізніше третього дня»

У ТОВ «Українська молочна компанія» факту обробітку полів не заперечують. Одначе категорично відкидають те, що люди постраждали з їхньої вини.

«Наразі ми не маємо жодних результатів аналізів, – каже представник компанії Ігор Хлестун. – Може, щось у них там на городі кропилось. Якщо б гелікоптер розпилював суперотруйний засіб над селом, то злягла б не сім'я, а ціле село».

От тільки сусідів довкола немає. По вулиці живе одна сусідка, але вдома та майже не буває, а коли почула про те, що трапилось, то й поготів не з'являється.

На городі у селян із Сидорівки передчасно посохли огірки та помідори.

«Це не фітофтора, – показує на грядку з помідорами Марія Пекарська. – Листя посохло в результаті обробітку хімією. Сестра відвезла в кКиїв огірки та помідори на аналіз. Скоро будемо знати, що то за препарат був».

Сидорівка, отрутохімікати, молочна компанія, гвинтокрил

В господарстві Олени Курбаль була спеціальна районна комісія з представників лабораторного центру та орендарів ТОВ «Українська молочна компанія». Взяли для аналізу зразки продукції та воду.

Керівник Борзнянського відділу лабораторного центру МОЗ України Іван Вовк пояснює: « Ми взяли на дослідження п’ять видів продукції і воду».

Після проведення досліджень стало остаточно відомо: родина отруїлася не їжею, а невідомою хінічною речовиною. Але що це за отрута, у районній лабораторії визначити не можуть.

«Ми не акредитовані і не можемо проводити такі дослідження», – відповідає Іван Вовк.

Про обробіток не попередили нікого

Староста сіл Ховми та Сидорівка Наталія Кушніренко нічого конкретного не сказала. Відповіла, що дослідження ще тривають і з усіма питаннями треба звертатись до «УМК». А от у центрі об'єднаної територіальної громади , більш багатослівні.

«Комарівській сільській раді представниками компанії було передано оголошення для бджолярів, у якому йшлося про те, що буде проводитися обробіток полів. Ні дат, ні годин, ні конкретних населених пунктів вказано не було», – коментує секретар Комарівської сільської ради Ніна Пісня.

Виявляється, не повідомили не лише сільську раду та селян, але й спеціалізований наглядовий орган.

Згідно з законодавством, виконання авіаційних робіт із застосуванням пестицидів у господарстві повинно здійснюватися відповідно до вимог Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України.

Проекти авіаційно-хімічних робіт мають бути обов’язково погоджені з установами Держпродспоживслужби не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт.

«З нами обробку погоджено не було, – каже представник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Павло Маргацький.  – Відомо, що обробіток проводили препаратом кораген – це інсектицид проти лускокрилих шкідників. Діагноз встановлено як отруєння невідомою речовиною. На жаль, обставини не дають можливості точно сказати, чим саме отруїлися люди, – продовжує експерт. – Мушу зауважити, шо виникнення харчового отруєння є підставою для проведення розслідування.є Всю наявну інформацію ми надали на адресу районного відділу поліції. Відтак, поліція має розібратися, чи є причини для відкриття кримінального провадження».

В статусі безправних комах

Натомість у поліції підстав для порушення кримінальної справи не вбачають.

Як повідомила заступник начальника Борзнянського відділу ГУНП в Чернігівській області Юлія Тищенко, за фактом отруєння людей кримінального провадження немає.

Державними санітарними правилами авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів у народному господарстві України заборонено розпорошувати хімікати вдень і ближче, ніж за 5 кілометрів від постійного перебування пасік, за 2 кілометри від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання і місць випасу домашніх тварин, за 1 кілометр від населених пунктів, тваринницьких і птахівницьких ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області нагадують: замовник авіахімробіт за три доби до їх початку має проінформувати населення через засоби масової інформації про місце і термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами, а також встановити спеціальні попереджувальні знаки на відстані не ближче 500 метрів від ділянок, які піддаватимуться обробці.

«Біля поля й досі жодного попереджувального знаку, – обурюється Михайло Галепа.  – А як, бува, дачник який приїде, виламає качана дитині! Уявлиєте?»

На лікування чотирьох постраждалих родина витратила більше 15-ти тисяч гривень. Однак представники компанії категорично заперечують свою вину. Незважаючи на всі факти, що вказують на їхню провину, вони навіть не запропонували потерпілим грошової компенсації. Безправні люди опинилися в статусі комах?.. Мабуть, що так для грошовитих і байдужих до людської біди.

Віталій Назаренко
ф
ото Миколи Тищенка

Газета "Чернігівщина" №32

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: