Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині розпочався сезон їдкого диму

Нещодавно у мережі Facebook свідомі мешканці Ніжина виклали фото різних районів задимленого Ніжина. Отож сезон їдкого диму розпочався

Спалювання, рослинні рештки, дим

Нещодавно у мережі Facebook свідомі мешканці Ніжина виклали фото різних районів задимленого Ніжина. Отож сезон їдкого диму розпочався. 

Мешканці Ніжина, дачники приводять свої ділянки до ладу. Бадилля картоплі, зілля, листя, суха трава - підлягають спалюванню. Так ми звикли робити і про шкоду довкіллю і своєму здоров'ю не замислюємось.

А шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги.

Яку небезпеку становить спалювання рослинних залишків

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і викликаючі респіраторнні захворювання оксиди сірки. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальнихшляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти.

До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.

Чи карають паліїв

Викладені вище факти є непереборним доказом того, що спалювання рослиннихрешток несе численні загрози здоров’ю людини. Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із палами.

Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 адміністративного кодексу України. Є і інші відповідні законодавчі та нормативні заборони.
 

Спалювання сміття та листя є адміністративним правопорушенням, тягне за собою штраф у розмірі від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян (340-1360 грн, 152, стаття кодексу України про адміністративні правопорушення).

Спалювання, рослинні рештки, дим

А зважаючи на те, що в Ніжинській інспекції з благоустрою лише декілька спеціалістів і то яких рідко хто бачив з мешканців Ніжина, то штрафи за спалювання виписуються в край рідко.

Чи є альтернативи спалюванню

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах.

Для компостування листя складають у купи шириною 2 м і висотою до 1,7 м. в основу купи вкладають до 25 см шар землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати 30 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8. Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях глибиною до 1 м і шириною 1,5 м. Траншейне компостування більш зручне з міркувань того, що при ньому компост рівноміно зволожується і не пересихає.

Спалювання, рослинні рештки, дим

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Також рослинні рештки можна висушити і спресувати у пілети і використовувати у зимній сезон як паливо.

Якщо ми хочемо жити краще, то починаймо зміни із своєї свідомості і вчинків.

Фото: Наталія Гмира, Лідія Сачевська.

Спалювання, рослинні рештки, дим

Спалювання, рослинні рештки, дим

Спалювання, рослинні рештки, дим

Спалювання, рослинні рештки, дим

mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: