Завантаження ...
banner

Рецидиви Мильників: Красуля провину не визнає, а Подпоріна поновлюється через суд

Сім місяців тому ця страшна трагедія сколихнула всю Україну. У Мильниках Ніжинського району систематично били, чинили наругу і знущалися над двома маленькими дівчатками – 2-річною Веронікою і 5-річною Діаною Єсипенко

Сім місяців тому ця страшна трагедія сколихнула всю Україну. У Мильниках Ніжинського району систематично били, чинили наругу і знущалися над двома маленькими дівчатками – 2-річною Веронікою і 5-річною Діаною Єсипенко. 

Тоді найменшу дитину забили до смерті… Громадськість звинуватила у трагедії матір дівчаток, яка мешкала у хаті бувалого рецидивіста, і, за словами людей, разом із його співмешканкою знущалась над дітьми. Все це відбувалося впродовж тривалого часу і за цілковитої байдужості соціальних служб. 
 
Тільки після масових акцій протесту в Ніжині, значного суспільного резонансу на всеукраїнському рівні підозрюваного і неодноразово засудженого 35-річного Назара Красулю ув’язнили, а відповідальних чиновників звільнили з посад. Втім, на цьому історія не закінчилась… В судах Красуля свою провину не визнає, а звільнена директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Ніжинської РДА Олена Подпоріна намагається поновитися на роботі.
 
60 діб для рецидивіста
 
Мешканцю села Мильники Ніжинського району Чернігівщини, неодноразово засудженому за тяжкі злочини Назару Красулі, якого активісти звинувачують у систематичних катуваннях та нарузі над двома малолітніми дівчатками, прокуратура інкримінує катування та умисне заподіяння тілесних ушкоджень, що спричинило смерть. 
 

Назару Красулі подовжили тримання під вартою

У Носівському районному суді нарешті відбулося перше судове засідання за участі підозрюваного. Попереднє засідання намагалися провести по-тихому, попри суспільний резонанс справи. Але воно так і не відбулося, оскільки, за словами активістів, його перенесли, як тільки вони з’явилися до суду. Цього разу Красулю таки доставили до зали суду. Відгодований, наче з санаторію, – ніяк не схожий страждальця, який потерпає від законів суворої ЗОНИ.

На початку засідання активістів здивувала дивна одностайність прокурора, адвоката, самого обвинуваченого і навіть судді в питанні дозволу-заборони проведення відеозйомки. Аби винести «вердикт», суд пішов до дорадчої кімнати. Зрештою, суд дозволив фіксувати процес.

Пізніше у прокуратурі пояснили позицію прокурора, який у судовому засіданні заперечував щодо фіксації процесу іншими особами, окрім суду, тим, що вона пов’язана з неприпустимістю порушення конституційних прав і свобод громадян (учасників процесу). Втім, як виявилося, галас здіймали даремно, оскільки суддя Олег Киреєв вирішив перенести розгляд справи у зв’язку з неявкою свідків, хоча головний свідок Марина Дайдашан бігала під судом і роздавала коментарі представникам преси. 

На наступне засідання свідків доставлять вже примусово. Разом із тим, суддя відхилив клопотання Красулі та його адвоката випустити його додому під особисте зобов’язання, продовживши термін тримання під вартою ще на 60 діб.
 
Після публічних закидів активістів в упередженості прокуратури у відомстві пояснили деякі законодавчі положення.
 
Так, обвинувальний акт стосовно Назара Красулі направлено для розгляду до Ніжинського міськрайонного суду, оскільки злочини вчинені ним на території, яка знаходиться під юрисдикцією цього суду. Як запевнили у прокуратурі, колегіальний розгляд кримінальних проваджень здійснюється лише у тому випадку, коли санкція інкримінованого злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше 10 років. 
 
Разом із тим, у прокуратурі запевнили, що державне обвинувачення зацікавлене у доведенні вини Назара Красулі і займає послідовну та принципову позицію, спрямовану на швидкий, повний та неупереджений судовий розгляд.
 
Залишається тільки сподіватись на те, що прокуратура чесно і справедливо доведе справу до логічного завершення. Аби не вийшло так, що, крім активістів, справедливість у цій державі не цікава нікому.
 
Поновлення на роботі – чиста формальність
 
Паралельно зі справою Назара Красулі намагається поновитися на роботі чиновниця, яка очолювала орган, відповідальний за соціальний супровід неблагополучних родин із дітьми. Колишній директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніжинської РДА Олена Подпоріна прагне не просто поновитися, а ще й стягнути з держави 10 тисяч гривень судового збору та відшкодування ймовірних втрат заробітної плати. 



Олена Подпоріна. Фото з мітингу біля РДА після вбивста у Мильниках
 

Засідання у справі, як завжди, намагалися провести по-тихому, без зайвого шуму. Активісти побували в Ніжинському міськрайонному суді і переконалися: якби не присутність громадськості, справу завершили б вже на першому засіданні на користь скандальної чиновниці.

Найвагомішим аргументом захисту пані Подпоріної було те, що її звільнили, не дочекавшись, доки вона вийде з лікарняного та відпустки. А звільнили її на день раніше, ніж прийшов лист з області, яким рекомендували голові РДА турнути підлеглу з посади.

Представник голови РДА визнав, що Подпоріну звільнили, не витримавши належних строків. Не умисно? Навряд чи! Сумніви в цьому розвіялися після того, як представники Ніжинської РДА навіть не зазначили того факту, що порушення були не одноразовими, а систематичними, і до Центру соціальних служб для молоді неодноразово зверталися з питання неналежного догляду за дітьми. 
 
Невже Олена Подпоріна і райдержадміністрація вважають нормальним, коли виснажені напівроздягнуті діти блукають кладовищем пізньої осені? Чи до директора ЦССМ не звертався з цим питанням сільський голова Мильників, який забирав дітей із кладовища? Чи не отримував той від матері молотком по голові за те, що намагався вплинути на ситуацію?
 
 Невже начальниці уповноваженого органу не здалося ненормальним те, що діти мешкають в одній садибі з чоловіком, який неодноразово сидів у в’язниці? Чому Подпоріна не забрала дітей з родини, де погрожували соціальним працівникам і спускали на них сторожового пса? 
 
І найважливіше – у той час, коли знущались та катували дітей, Олена Подпоріна вірить у версію матері-алкоголічки про те, що вони перебувають під наглядом професійної няні. Не було проведено жодної перевірки соціально-побутових умов неблагонадійної родини! Жодної! Проте у звітах – все гаразд! Гроші на дітей від держави надходять справно і регулярно, справно й діти пухнуть з голоду, а кодло п’иячить і катує малечу.
 
Мабуть, пані Подпоріній варто нагадати, що в забитої до смерті дівчинки були задавнені переломи рук та хребта, опіки статевих органів та рвані рани ротика, а кількість синців – незліченна! У старшої дівчинки було вирване волосся, опіки, безліч синців різної давності та розмірів. Натомість Олена Подпоріна в унісон із працівницею обласного центру ССLМ, яка працює там декілька місяців, стверджують про те, що матір дітей жодного разу не була помічена в стані алкогольного сп'яніння, що діти в неї були завжди охайні та доглянуті.
 
Суддя Ніжинського міськрайонного суду Тетяна Ковальова акцентувала увагу на тому, що в рекомендаційному листі з рішенням спеціальної обласної комісії було написано: Подпоріну Олену Вікторівну звільнити з посади, але не за одинарний грубий проступок. Сама ж суддя навіть не розглядала матеріали розслідування комісії, в яких чітко прописані службові порушення, що тягнуть не на цивільну, а на кримінальну справу – за службове недбальство, що призвело до тяжких наслідків.
 
Під час розгляду цивільного позову склалося стійке враження, що Олену Подпоріну тут таки ледь не канонізують! Особливо цинічним виглядали відзнаки за акцію «100 днів без насилля». У той час, як чиновниця бравадно звітувала «нагору» про те, що в Ніжинському районі все благополучно – у Мильниках нелюд-садист і мати-алкоголічка катували і морили голодом дві маленькі безневинні душі.

Зрештою, вже немає сумнівів у тому, що Олену Подпоріну поновлять. Звісно, через порушення трудового законодавства з боку РДА. Поновлять і навіть змусять нас, платників податків, заплатити їй компенсацію. Немає жодних сумнівів у тому, що Подпоріна у парі із головою Ніжинської РДА В’ячеславом Івашиним розіграли вдалу комбінацію, дочекавшись, доки шум довкола справи стихне. Браво! От тільки як далі жити з таким тягарем?
 
P.S 16-го жовтня суддя Ніжинського міськрайонного суду Тетяна Ковальова своїм рішенням поновила Олену Подпоріну на посаді директора центру ССМ Ніжинської РДА і постановила стягнути з держави на її користь 19660 гривень.
 
Віталій Назаренко газета Чернігівщина №42
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: