Завантаження ...
banner
banner

У селі на Чернігівщині встановили "сонячне дерево", що заряджає мобільні телефони

У Старому Білоусі Чернігівського району нещодавно встановили незвичайну конструкцію - металеве дерево до якого прикріплено сім сонячних панель і три світильники. Воно не тільки освітлює центр села

сонячне дерево, зарядка, енергоефективність

У Старому Білоусі Чернігівського району нещодавно встановили незвичайну конструкцію - металеве дерево до якого прикріплено сім сонячних панель і три світильники. Воно не тільки освітлює центр села, а й заряджає мобільні телефони всім бажаючим.

- Наша сільрада прийняла участь в державній програмі. Нам виділили кошти на енергозбереження, тому ми вирішили встановити "сонячне" дерево, - пояснює старобілоуський голова Микола Нехай. - Замовили його в Києві, воно обійшлося нам в 190 000 гривен.

Також докупили ще 6 світильники на сонячних панелях, і тепер по всьому селу їх вже 12 (6 перших встановив в минулому рік). На "сонячне" дерево люди реагують по-різному: молодим подобається, а от старше покоління такі технології не дуже розуміє, вважаючи, що краще б відремонтували дорогу. Доводиться пояснювати, що це цільова програма і кошти виділялися саме на такі проекти, розпорядитися грошима на свій розсуд ми не могли.

Навколо дерева з сонячними панелями встановили лавки, щоб можна було відпочити, поки заряджаються телефони.

Наталія Федосенко, «Гарт» №45 (2901) від 8 листопада 2018
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: