Завантаження ...
banner

Визнання батьківства в судовому порядку та стягнення аліментів на утримання дитини

Питання визнання батьківства в судовому порядку та стягнення аліментів на утримання дитини не втрачає актуальності. Що необхідно зробити, який порядок, на що звернути увагу? Відповіді на ці питання надають

безоплатна правова допомога, батьківство, аліменти

Питання визнання батьківства в судовому порядку та стягнення аліментів на утримання дитини не втрачає актуальності. Що необхідно зробити, який порядок, на що звернути увагу? Відповіді на ці питання надають юристи Ніжинського місцевого центру з надання БВПД.

Зазначимо, для  визнання батьківства у судовому порядку (ст. 128 Сімейного кодексу України)  встановлені необхідні умови :
 
1. батьки дитини не повинні перебувати у зареєстрованому шлюбі між собою (Свідоцтво про народження дитини підтверджує, що вона народилася не в зареєстрованому шлюбі);

2. підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Доказами батьківства конкретного чоловіка можуть бути різноманітні документи (листи, заяви за місцем роботи про надання матеріальної допомоги тощо), усні заяви та поведінка відповідача під час вагітності матері та після народження дитини (турбота про матір, вітання з новонародженим, обрання імені дитині та ін.). Усе це може прямо чи опосередковано свідчити про те, що батьком дитини є саме відповідач. 

Окрім того, на сьогодні існує багато видів різноманітних експертиз, які дозволяють встановити батьківство з великою мірою точності. Такими є, наприклад, генетична дактилоскопія (по ДНК, де міститься генетичний код, індивідуальний для кожної особи, при цьому ДНК дитини завжди поєднує ознаки ДНК матері та батька), експертиза по амніотичній рідині (води при вагітності). Строк дослідження ДНК залежить від лабораторії: від 2-3 днів до 2 місяців. В Україні на тест ДНК встановлено досить високу ціну: близько 4 000 гривень, і це тільки за встановлення батьківства.

Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття, а також  особою, яка вважає себе батьком дитини.

Позовна заява  приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень зроблено за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записані з її слів. Для її розгляду необхідно звернутися до районного суду за місцем свого проживання або за місцем проживання відповідача.

До заяви необхідно додати його копію для відповідача та документ, що підтверджує сплату судового збору . Також слід додати  копію свідоцтва про народження дитини, але якщо отримати її складно/неможливо (наприклад, до суду звертається батько дитини), суд може сам запросити відповідні дані з органу реєстрації актів цивільного стану. Інші документи надаються до суду залежно від того, якими доказами «своєї правоти» володіє позивач.

Українським законодавством не встановлено строк позовної давності для такої категорії справ. 

За отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 або за телефоном (04631) 7-16-15)  та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: