Завантаження ...
banner

Близько мільйона гривень потрібно на купівлю нового фіброгастродуоденоскопа

У Ніжинській центральній лікарні, як у казці, дві новини: одна – хороша, друга – погана. Перша полягає в тому, що для офтальмологічного відділення нарешті придбали операційний мікроскоп. Наразі лікар проводить тестування й, в цілому,

лікарня, фіброгастродуоденоскоп, мікроскоп, рентген апарат

У Ніжинській центральній лікарні, як у казці, дві новини: одна – хороша, друга – погана. Перша полягає в тому, що для офтальмологічного відділення нарешті придбали операційний мікроскоп. Наразі лікар проводить тестування й, в цілому, задоволені всі: і персонал, і пацієнти. Головний лікар Олександр Костирко не натішиться, бо "цілий штат працівників, а оперувати не було на чому". Тепер ситуація стабілізувалася.

Зате не всюди так "райдужно": вийшов з ладу фіброгастродуоденоскоп, а без нього ні шлунок дослідити, ні внутрішню кровотечу зупинити, навіть виявити сторонній предмет неможливо. "Пристрій вкрай важливий для хірургії, – бідкається Олександр Михайлович, – ми ремонтували його вже разів 20 і він просто витратив свій ресурс". Світловолоконний провідник, який є на кінці цього апарату, зламався, а без нього про якісне обстеження не може бути й мови. А щоб придбати новий, потрібно близько мільйона гривень.

А що тепер робити пацієнтам, у яких гостра потреба в ендоскопічному дослідженні? За словами головного лікаря, є ще один резервний фіброгастродуоденоскоп, але він примітивний по якості дослідження. "Ми його забрали з стаціонару, бо нам потрібніший, – говорить О. Костирко. – У нас часто постає питання оперативного втручання черевної порожнини, то ж без цього пристрою ніяк".
 
Фіброгастродуоденоскопію проводять також у районній лікарні, але там це вартує певну суму. Тож керівництво міськлікарні вже готує лист-прохання на виділення коштів для придбання нового сучасного фіброгастродуоденоскопа.

Є ще одна болюча проблема в вищезгаданому лікувальному закладі: старезний рентген апарат. З приводу його роботи бідкаються як пацієнти, так і лікарі. Не секрет, що знімки, зроблені цим апаратом, може "розшифрувати" лише досвідчений лікар, вони нечіткі, не видно структури, тому важко поставити правильний діагноз.

Працівники НЦМЛ сподіваються, що
 з придбанням сучасного цифрового рентген апарату допоможуть представники посольства Японії. Координатор Програми безпеки людини "Кусаноне" днями відвідала міськлікарню і на власні очі побачила перемотаний скотчем Ніжинський рентген апарат.  Тож тижнів за три буде відомо їхнє рішення, сподіваємось, воно буде позитивне.

Валентина Пильник
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: