Завантаження ...
banner
banner

Над Ніжином стоїть димова завіса: як з цим боротися?

Почалася осінь, а з нею – традиційний сезон копання картоплі, збирання урожаю з городу. Сухе бадилля картоплі, гарбузів, зілля з городу – все неживе, випалене серпневим сонцем. Що з ним робити? Деякі ніжинці особливо не переймаються

спалювання, шкода, відділ благоустрою, поліція

Почалася осінь, а з нею – традиційний сезон копання картоплі, збирання урожаю з городу. Сухе бадилля картоплі, гарбузів, зілля з городу – все неживе, випалене серпневим сонцем. Що з ним робити? Деякі ніжинці особливо не переймаються цим питанням: беруть у руки сірники і спалюють, не задумуючись про те, що цим самим шкодять собі, людям і навколишньому середовищу. В повітрі стоїть їдкий сморід, воно здається гірким і подразнює дихальні шляхи. А ввечері і вранці можна побачити димову завісу.

Про те, що під час спалювання сухого листя та трави утворюється маса шкідливих речовин уже знають усі. Так само загальновідомо, що за таке передбачені штрафи. Але людей це не зупиняє. Мережа "Фейсбук" рясніє обуреннями і подекуди розпачем, користувачі сваряться один з одним і радять паліям складати сухе бадилля та зілля у яму, а навесні цим перегноєм удобрювати город. Дехто з ніжинців зізнається, що уже чекає зиму, щоб вдихнути свіже повітря! "А що робити зараз, не виходити на вулицю, не випускати дітей, зачиняти вікна і двері в будинку?", – шукають відповіді ніжинці.

Як же зупинити масове паління сухого непотребу в приватних секторах? У Ніжині є відповідні служби, яку мають реагувати і припиняти такі порушення. 

Начальник відділу благоустрою Юрій Кошель у телефонній розмові для сайту mynizhyn.com повідомив, що проблемою переймається і додав, що відділ уже здійснює рейди по приватним секторам нашого міста. У рейдах задіяні поки що лише дві особи, але в найближчих планах – створити робочу групу спільно з працівниками поліції.

"Перевіряємо по різних районах міста, – розповів Юрій Віталійович, – учора були на Мигалівці та Кручі. Нами складемо 5 протоколів адміністративних порушень. Після цього питання буде винесено на засідання адмінкомісії, де приймається рішення про накладення штрафу. Сума штрафу – від 340 до 1360 грн.".

Ю. Кошель повідомив, що за минулу осінь відділом благоустрою було складено 39 протоколів.

"Зауважу, що всі люди, яким робимо зауваження, реагують негативно, – зізнався Ю. Кошель. – Ми ж не ставимо на меті оштрафувати, а робимо спроби донести інформацію, діяти лояльно. Якщо ми бачимо, що на своєму подвір'ї розвела вогонь старенька пенсіонерка, робимо зауваження, пояснюємо...".

Щодо поліції, то заступник начальника сектора моніторингу Максим Терещенко повідомив, що виклики до поліції з приводу спалювання сухого сміття надходять, протоколи складають. "Люди скаржаться, виїжджаємо на місце події, а далі реагуємо по ситуації. Нерідко, коли приїжджаємо, люди ховаються в хату і не виходять. А сусіди, щоб уникнути сварки, свідчити відмовляються".

Повідомляємо, що на четвер, 5 вересня, на 14.30 заплановане засідання, де буде обговорено план заходів та подальших дій, які допоможуть зупинити масове паління сміття у Ніжині.

Валентина Пильник
Фото Ірини Куник і Оксани Мельничук 

спалювання, шкода, відділ благоустрою, поліція

спалювання, шкода, відділ благоустрою, поліція

спалювання, шкода, відділ благоустрою, поліція
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: