Завантаження ...
banner

Універсальний гарбуз: на Ніжинщині з нього готують цукати

Гарбуз восени — окраса городу. Із гарбуза можна приготувати безліч страв. Олександра Теслик (у минулому сільський голова, депутат районної ради, вчителька) з Вертіївки, що на Ніжинщині, з гарбуза готує

гарбуз, цукати, каші

Гарбуз восени — окраса городу. Із гарбуза можна приготувати безліч страв. Олександра Теслик (у минулому сільський голова, депутат районної ради, вчителька) з Вертіївки, що на Ніжинщині, з гарбуза готує смачні ласощі — цукати. Цукати — це нарізані плоди, зварені у цукрі і висушені. За правильного приготування, зберігають безліч корисних речовин.

Як зварити правильну кашу

На городі у подружжя Джим із Держанівки, що на Носівщині, — гарбузи. Різні. Величезні, «волоські» — кормові, для худоби. Для корови, коня, поросяти. Менші — так звані кашовики, для каш.

Батько, Сергій Джим, працює ветлікарем. Мати, Ніна Віталіївна, — фельдшером в сусідній Адамівці. Є дві доньки-школярки, Іра і Віка.

— Мама готує гарбузову кашу з рисом, — говорить Ірина ДЖИМ, семикласниця держанівської школи.

— Можна до рису додати трохи пшона, щоб колір насиченіший був, — ділиться мати Ніна Джим. — Беру гарбузи-кашовики. Вони солодші, м’ясисті. Насіння вибираю, шкірку зчищу. Поріжу — і в каструлю, у киплячу воду. Додам сіль, цукор за смаком. Звариться, потовчу. І в цю густу гарбузяну юшку всипаю крупу. Вариться. Хвилин за 5-10 до готовності додаю молоко. У готову кашу кладу вершкове масло.

«Досихає при кімнатній температурі»

гарбуз, цукати, каші

Цукати з гарбуза. Покрокова інструкція

1. Зриваю гарбуз. Дозрілий. Жовтий, гарний, — показує Олександра Теслик. — Сорт «гарбуз-диня». Розрізаю навпіл. Чищу тверду шкірку спеціальною овочечисткою. Насіння вибираю.

2. Гарбуз, уже без шкірки, ножем розрізаю на частинки. Кубики або тонкі дольки.

З. Готую сироп. Кип’ячу воду з цукром. На півтора літра води беру півкілограма цукру. За класичним рецептом на півтора літра води треба брати 2 кілограми цукру. Але, впевнилася, це дуже багато. У сироп додаю нарізані кружальцями півлимона або півапельсина. У минулому році я, як у класичному рецепті, потерла їх, віджала сік і решту викинула. Зараз лимони, апельсини — це теж у мене цукати.

4. Заливаю сиропом шматочки гарбуза. Кип’ячу. Якщо м’який, перезрілий — тільки кипоне, виключаю. Якщо твердий, хвилин три-чотири кип’ячу.

5. Ніч стоїть (бо роблю зазвичай увечері).

6. в Уранці зливаю сироп.

7. Знову закип’ячу його і заливаю ті ж дольки. 1 знову стоїть. Бажано до . наступного ранку. Я роблю заливку двічі. І виходять нормальні, солодкі, ароматні цукати. Це корисніше для здоров’я, ніж заливати 5 разів (так радять) і класти багато цукру.

8. Якщо тепло, цукати з гарбуза висихають на повітрі. На сонці, марлечку накинула і сушу. Якщо вже холодна осінь, ставлю у піч. Або у духовку — відразу на більшенький вогонь, на 120 градусів. А потім зменшила до 80, до 50-70. А тоді навіть недосушене витягую, марлею закрила від мух, мошок. Ставлю на вікні, на печі на черені. Досихає при кімнатній температурі.

9. Висохло. Складаю у банки. Можна пити чай, каву. Додавати у каші. У випічку.

10. 3 гарбуза, як і з усіх цукатів, лишається сироп. Як використовувати? I «Додавати в каші, киселі. Варити компоти. Власне, це концентрований солодкий сік.

Цукати я роблю з полуниць, вишень, абрикос, груш, яблук — всі за однією схемою. Сезон закінчую гарбузом.

гарбуз, цукати, каші

Печений

— Любимо печений гарбуз, — розповідає Ніна Джим. — Усю зиму печемо, раз на тиждень точно. Готую у печі. Половинки ставлю на жар. Подаю разом зі шкірочкою. Діти сидять і ложкою шкрябають. Гарбуз і смачний, і дуже корисний. У ньому пектин — сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Каротин — необхідний для зору. Залізо — попереджує анемію.

Що іще можна робити з гарбуза

гарбуз, цукати, каші

— Салати. Гарбуз зберігають ..без холодильника і навіть взимку готують свіжі салати. Нарізати скибками, потерти на тертці. Полити оливковою олією. їсти хвилин через 5.

— Лікувальні засоби. Сирим гарбузовим насінням ганяють глистів.

— Ліхтарі на Хелловін. На свято нечистої сили у порожній гарбуз з прорізаними «очима», «носом», «ротом» вставляємо свічку. Ліхтар готовий.

— Дають відкоша парубкам.

гарбуз, цукати, каші

• Цікаво

Традиційна для України — гарбузова каша з пшона. Але скільки існує видів круп, стільки можна приготувати видів гарбузових каш. Гречану, вівсяну, пшеничну, рисову, кукурудзяну.

Не обов’язково каша має бути жовта. Колір круп можна зберегти. Окремо варимо крупи. Окремо гарбуз, нарізаний кубиками. Хвилин за 10 до готовності перекладаємо гарбузові кубики у кашу.

Гарбузову кашу можна не підсолоджувати. Як у пісеньці, де ходить гарбуз по городу:«Ой гарбузе ти перістий, з чим ми тебе будем їсти? Миска пшона, шматок сала — от до мене вся приправа».

А можна підсолоджувати-приправляти, як дозволяють статки і фантазія. Додавати мед, горіхи, корицю, кардамон.

За матеріалами Тамари Кравченко,«ВісникЧ» №37 (1739) від 12 вересня 2019
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: