Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщину повернулася свиняча чума?

В урочищі "Вербник" в угіддях ТОВ "Лисяча нора" біля с. Сіножацьке Чернігівського району було відстріляно дикого кабана, у якого за результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Державним науково-

Чернігівщина, дикий кабан, свиняча чума, заходи біобезпеки

В урочищі "Вербник" в угіддях ТОВ "Лисяча нора" біля с. Сіножацьке Чернігівського району було відстріляно дикого кабана, у якого за результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Державним науково-дослідним інститутом з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи №000301м.п.м./20 від 17.01.2020 року встановлено діагноз "Африканська чума свиней", повідомляє dcz.cg.gov.ua.

21 січня проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернігівській районній державній адміністрації, на якому прийнято рішення щодо ліквідації та профілактики африканської чуми свиней в Чернігівському районі та затверджено план заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней.

Встановлено зону захисту радіусом 5 км та  зону нагляду радіусом 10 км від епізоотичного вогнища. До зони нагляду потрапляють с. Сіножатське,  с. Серединка, с. Топчіївка, с. Красне, с. Скорінець, с. Золотинка, с. Ладинка, с. Друцьке, с. Шестовиця, с. Мажугівка,  с. Якубівка, с. Слабин, с. Смолин, с. Андріївка, с. Козероги, с. Жеведь, смт Гончарівське Чернігівського району та с. Лебедівка, с. Максими, с. Соколівка, с. Вовчок, с. Надинівка, с. Копачів, с. Красилівка, с. Підлісне Козелецького району.

Як власникам свиноферм убезпечитися від спалаху АЧС

На великих тваринницьких комплексах більш-менш дотримуються заходів біобезпеки. Там є елементарні засоби убезпечення і для людей: санпропускники, душові кабінки. Втім у приватних домогосподарствах дотримуватись таких технологій досить важко. Тому господарі самі мають бути зацікавлені в застосування елементарних засобів безпеки. Особливо виходячи в поле чи в ліс, де можуть бути дикі кабани. Треба пам`ятати, що вірус можна занести до обійсть на одязі, інформує pik.cn.ua.

Перед тим, як йти до свинарника, треба обов’язково перевдягатися, перевзутися. А харчі, які даються свиням з рештками харчування, повинні проходити температурну обробку – кип’ятіння. Ці два основних моменти могли б істотно знизити ризик занесення АЧС в домогосподарства.

Що робити людині, у якої захворіла або померла свиня

Про такий випадок треба повідомити місцеве управління Держпродспоживслужби. Далі справа за спеціалістами. В першу чергу вони подивляться на клінічні ознаки. За будь-якої підозри відбирається матеріал, якщо є загибла свиня чи дикий кабан, відправляється на дослідження, і якщо вірус АЧС буде виявлений, відбувається утилізація, вилучення і спалення.

Фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: