Завантаження ...
banner
banner

Платіжки за транспортування газу: напруга в Ніжині зростає

"Купуючи хліб, ми ж не платимо окремо за саму буханку і за її доставку до кіоску!, – підкреслив сьогодні, 5 лютого, на засіданні комісії з законності мер міста Анатолій Лінник. А от за газ будемо платити двічі: за

газ, транспортування, обурення, звернення

"Купуючи хліб, ми ж не платимо окремо за саму буханку і за її доставку до кіоску!", – підкреслив сьогодні, 5 лютого, на засіданні комісії з законності мер міста Анатолій Лінник. А от за газ будемо платити двічі: за використаний споживачем і за його транспортування.

Чому це так і що з цим робити спробували розібратися в ході засідання.

"По всій Україні ширяться протести проти платіжок за транспортування газу. І в нашому місті напруга зростає... – зазначив головуючий Олег Щербак. – Обіцяли зниження плати за газ, а з цими платіжками вийде навіть більше".
 
До розмови долучився секретар ради Валерій Салогуб: "У Чернігові на позачерговій сесії міськради представник НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко назвав нинішні нарахування газу за транспортування незаконними. А на розширеній оперативній нараді керівник Ніжинського відділення "Чернігівгазу" зазначив, що те, кому належать ці мережі, не впливає на ціну транспортування".

Депутат Микола Косенко розповів на власному прикладі: "Я був членом кооперативу в приватному секторі, де прокладали газову комунікації. Труби ми закуповували за власні кошти, роботи також оплачували самі. Моя родина обурюється: за тепер ми маємо платити? Якийсь державний маразм виходить!".

Олег Щербак нагадав, що рішення (навіть не одне, а кілька) Про передачу газових мереж були прийняті тодішньою міською владою у 2009 році: "Ми не можемо їх відмінити, але можемо в них внести зміни!".
 
Міський голова Анатолій Лінник пояснив: "Збудовані газові мережі було передано на баланс газовому господарству, бо тоді нам агрументували так: це потрібно для обслуговування, щоб правильно розраховувати вартість газу, тарифи і т. п. й передбачати кошти на їх утримання. Чужі мережі вони начебто не могли утримувати. Це й було підставою для прийняття рішення про безоплатну передачу на баланс. Сьогоднішня ситуація з платіжками окремо за вартість газу і окремо – за його транспортування обурює людей, хоч представники центральної влади і  стверджують, що в загальній сумі нічого не змінюється, а ці виокремлення потрібні лише для існування ринку газу".

Міський голова підкреслив, що відмінити рішення, прийняті в 2009 році, неможливо, аби внормувати це питання, Ніжинраді треба звернутися до центральних органів влади. 
 
Депутат Іван Коробка висловив пропозицію можливості компенсації людям, які будували ці мережі. Тим паче, подібний приклад є: по програмі міська рада компенсувала людям, які будувати водогони,  близько 50% за прокладання мереж. А Олег Щербак додав: "Газові мережі лежать на нашій землі. На цих територіях ми могли б щось збудувати... То можливий такий варіант: ми можемо вимагати сплатити нам орендну плату".

"То що робити людям: платити за транспортування газу, чи ні?"– прозвучало в ході засідання. Микола Косенко додав: "Міський голова Чернігова закликає не платити". Втім, відповіді надано не було, питання за межами повноважень комісії.
 
Члени комісії підтримали пропозицію підготувати проект рішення по внесеню змін у рішення 2009 року і скласти листи-звернення до центральної влади. Зробити це плануюють у найближчі терміни.
 
Валентина Пильник
Фото з мережі
  
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: