Завантаження ...
banner

Розбився ртутний термометр: що робити?

У період загрози розповсюдження інфекційних захворювань, для контролю за станом температури тіла люди все частіше стали використовувати різноманітні медичні термометри. Зазначимо, що ртутні термометри залишаються найбільш небезпечними.

інфекція, термометр, ртуть. заходи, рятувальники

У період загрози розповсюдження інфекційних захворювань, для контролю за станом температури тіла люди все частіше стали використовувати різноманітні медичні термометри. Зазначимо, що ртутні термометри залишаються найбільш небезпечними.

Найбільшу небезпеку для людини становлять пари ртуті, адже вона може випаровуватись навіть при кімнатній температурі. Пари мають здатність накопичуватись в стінах і стелях будинків, можуть проникати в бетон на глибину до 1 см. Ртуть і її сполуки здатні потрапляти в організм людини через органи дихання і травлення, через шкіру і слизові оболонки.
 
Ознаки отруєння виявляються лише через 8 годин. Ртуть вражає слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, нирки, кров, центральну нервову систему. При невеликих дозах ознаки отруєння практично не виявляються.
 
При сильному отруєнні виникає токсичний шок, болі в животі, металевий присмак у роті, блювання з кров'ю та гостра ниркова недостатність, підвищена збудженість, порушення зору ("двоїння" предметів), втрачається орієнтація, інколи виникає тремтіння кінцівок.
 
Тому надзвичайники Чернігівщини нагадують громадянам про те, що необхідно робити, якщо трапилася неприємна ситуація.
 
Якщо у приміщенні розбито ртутного термометра:
 
- виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку;
 
- відчиніть настіж усі вікна у приміщенні;
 
- максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;
 
- захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою;
 
- негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті - забороняється.
 
- вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води);
 
- зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб;
 
- вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.
 
Будьте уважними і обережними при користуванні ртутними термометрами. Якщо ртуті розлито більше, ніж у градуснику, слід викликати рятувальників за номером "101".

Управління ДСНС України у Чернігівській області
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: