Завантаження ...
banner
banner

У реанімації Ніжинської лікарні був 7-річний хлопчик: його вкусила гадюка

Гадюки першими, як правило, не нападають, але вони своєю поведінкою змушують нас відноситись до них з повагою та з обережністю. Гадюки не люблять коли їх турбують і можуть за це вжалити

гадюка, укус, хлопчик, реанімація

Гадюки першими, як правило, не нападають, але вони своєю поведінкою змушують нас відноситись до них з повагою та з обережністю. Гадюки не люблять коли їх турбують і можуть за це вжалити.

13.04.2020 року до реанімаційного відділення КНП «Ніжинська ЦМЛ ім. М. Галицького» доставлено хлопчика 2013 року народження, якого за кисть вкусила чорна гадюка. Укус спровокувала дитина. Місце контакту з гадюкою відбулося в невеликій заболоченій ділянці села Володькова Дівиця. Повідомляє Ніжинська Міськлікарня.

При поступленні до лікарні стан хлопчика був середнього ступеню важкості і потребував негайних невідкладних заходів, що йому і було зроблено в умовах реанімаційного відділення.

За останні роки відмічається збільшення кількості гадюк в навколишньому середовищі, частіше стали бачити їх в населених пунктах, збільшилася також і кількість звернень громадян з приводу укусів гадюк.

Чому гадюки стали наближатися до помешкань людей – для мене питання залишається відкритим.

В нашій місцевості зустрічається частіше звичайна гадюка, степова гадюка та щитомордники,
Гадюку можна зустріти в лісі, на болоті, біля водойми, вони, як правило, першими не нападають, але захищаючись можуть вкусити. В літературі зустрічаються повідомлення про контакт з гадюкою, яка, зазвичай, не мешкає на нашій території і в мегаполісі, це пов’язано із завезенням гадюк любителями-натуралістами.

Отрута гадюки на організм дитини діє нейротропно, геморагічно, гемолітично, тяжкість отруєння залежить від виду гадюки, пори року в який відбувається укус, віку дитини, глибини та місця укусу. Найнебезпечніші укуси в обличчя, шию, грудну клітку. Менш небезпечні укуси в руки та ноги. Після зимової сплячки отрута гадюки особливо токсична, концентрація отрути вища у голодної гадюки.

На місці укусу гадюки залишаються дві кровоточащі ранки, це сліди від двох отруйних зубів, відмічається набряк, біль, відчуття напруги в зоні укусу, потерпілий відмічає загальну слабкість, нудоту, блювоту, головний біль, головокружіння, відчуття страху, задухи, серцебиття, відмічається падіння артеріального тиску, судоми, порушення свідомості.

Укушені гадюкою потребують невідкладної медичної допомоги, а саме:

• терміново розпочати інтенсивне відсмоктування отрути, це дає змогу видалити до 30-50% отрути з місця укусу. За даними доктора медичних наук, професора Ю.Ю.Єлісєєва та співавторів процедура відсмоктування гадючої отрути безпечна так як гадюча отрута потрапивши в рот та шлунок отруєння не викликає,

• ураженій частині тіла чи кінцівці необхідно забезпечити повний спокій, це зменшити розповсюдження отрути по організму,

• місце ранки необхідно обробити 5% спиртовим розчином йоду чи «зеленкою», можна одеколоном чи спиртом,

• на догоспітальному етапі рекомендовано випити значну кількість рідини,

• якомога швидше транспортувати потерпілого до лікарні в лежачому положенні,

• під час транспортування необхідно забезпечити профілактику асфіксії блювотними масами,

Вирушаючи з дітьми на природу виберіть місце відпочинку де потенційно не може бути гадюк, потрібно на ноги вдіти чоботи, штани не повинні щільно облягати ноги їх слід заправити в чоботи таким чином, щоб вони нависали над чоботами.

Будьте обережні та не провокуйте гадюк.

Щодо нашого юного пацієнта, якого 13 квітня вкусила гадюка, то з ним все нормально. Після проведених декількох днів лікування в умовах реанімаційного відділення він в задовільному стані виписаний додому.

Завідуючий ІАВ Віротченко Г.М.
Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: