Завантаження ...
banner

У Ніжинському орють городи, ризикуючи здоров'ям...

Оранка городів вже стартувала. Ціни на неї такі ж, як і в минулому році ... - Багато не заробиш ... Сотка стоїть 30 гривень. А за день я зорав півгектара, бо трактор у мене старенький, часто ламається. Спалюю 20

оранка, трактор, солярка, прибуток

Оранка городів вже стартувала. Ціни на неї такі ж, як і в минулому році ... 

- Багато не заробиш ... Сотка стоїть 30 гривень. А за день я зорав півгектара, бо трактор у мене старенький, часто ламається. Спалюю 20 літрів солярки. За приблизними підрахунками, у мене - 1000 грн чистого прибутку в день.

Сезон триває приблизно місяць. Якщо я відпрацюю 25 днів, то зароблю 25 тисяч. Але половину цих грошей мені доведеться витратити на ремонт трактора, на техогляд. І у мене залишиться всього 12-15 тисяч гривень, - підраховує 51-річний Юрій Веселенко з Ладана (Прилуцький район). У нього трактор МТЗ-80. Працює Юрій будівельником в Києві (в зв'язку з карантином йому в добровільно-примусовому порядку довелося піти у відпустку за свій рахунок).

А 24-річний прилучанин Олександр Чистяков мотоблоком марки «Зубр» оре власникам присадибних ділянок їх сотки по 60 грн за одну:

- Мотоблоком дорожче, ніж трактором. Тому що він не тільки оре, а й розпушує грунт. Однак мотоблок годиться для невеликих ділянок - від 4 до 10 соток. Якщо менше - «Зубру» незручно робити розвороти. А якщо більше - краще орати трактором ... Щоб не втратити клієнтів, я залишив торішні розцінки. Якщо пощастить, то за сезон зможу заробити до 10 тисяч гривень. Мотоблок «їсть» трохи солярки.

Оранка на Прилуччині буває і дорожче - 40 грн за сотку трактором і 80-100 грн мотоблоком. Все за принципом: хочеш - наймай, не хочеш - копає вручну ...

У селі Ніжинське (Талалаївська ОТО Ніжинського району), яке напередодні Великодня було визнано ще одним вогнищем спалаху коронавірусної інфекції розорюють городи повним ходом.

- Війна війною, а обід, як то кажуть, за розкладом, - невесело жартує місцева мешканка Оксана Кутяк. - Якщо не посадимо городи, то нам нічого буде їсти. Ось і доводиться наймати трактор, ризикуючи своїм і чужим здоров'ям (ні у кого ж на лобі не написано, є «корона» в організмі чи ні...). Трактористи беруть в середньому 35 гривень за сотку (як і в минулому році!). Через карантин люди вже не садять городи толокою, а наймають трактор.

Щоб трактором зорати город в інших селах Ніжинського району, а також на Борзнянщині і Ічнянщині, за сотку потрібно заплатити 30-35 грн, а мотоблоком - 60-80 грн. У Новгород-Сіверському та Козелецькому районах-40-45 грн (трактором) і 60-90 грн (мотоблоком). На Бобровіччіне трактором - від 40 до 50 грн, мотоблоком - 65-80 грн.

Джерело gorod.cn.ua
Ольга Іванченко, «Гарт» №17 (2977) від 23 квітня 2020
Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: