Завантаження ...
banner
banner

Варвинчани просять, аби хворих на COVID-19 пацієнтів з району лікували в Ніжині

7 травня у Журавці Варвинського району попрощалися з померлою жінкою, яка хворіла на коронавірус. Це – п’ята смерть інфікованого COVID-19 жителя району. Усі пацієнти лікувалися у Прилуцькій центральній міській лікарні

Варвинський район, коронавірус, смертність, Ніжинська лікарня

7 травня у Журавці Варвинського району попрощалися з померлою жінкою, яка хворіла на коронавірус. Це – п’ята смерть інфікованого COVID-19 жителя району. Усі пацієнти лікувалися у Прилуцькій центральній міській лікарні. Варвинська селищна рада оприлюднила звернення до облдержадміністрації. Просять, зокрема, щоб пацієнтів з району, хворих на коронавірус, приймала лікарня в Ніжині, повідомляє suspilne.media.

Жінка померла 6 травня, їй було 50 років. 25 квітня в неї виявили коронавірус. Лікували пацієнтку в інфекційному відділенні Прилуцької центральної міської лікарні. Головна лікарка Яна Погоріла каже, в жінки була двобічна пневмонія. Медики підключили її до апарату штучної вентиляції легень і ситуація стабілізувалася.

«Враховуючи, що показники по легеням відновлювалися, сатурація у пацієнтки була 98 – це норма, трималася. Але в пацієнтки паралельно разом з усіма ускладненнями з’явилися ознаки відмови нирок», - каже Яна Погоріла.

Для підтримки хворої потрібні були два препарати - «Актемра» та «Альбумін». У Прилуцькій лікарні немає обох, каже Яна Погоріла, обидва для померлої купляли благодійники.

«Перший препарат «Актемра» – це препарат, який є в протоколі лікування. Його не може купити лікарня, бо його нема в постанові Кабміну. Має бути здійснена державна закупівля і розподіл по закладам України. Я не можу його самостійно купити».

Другий препарат – для підтримки нирок, каже Яна Погоріла, лікарня не може собі дозволити фінансово.

«Від НСЗУ за квітень нам на рахунок зайшло за квітень 3,8 мільйони – це на все: заробітна плата, ліки харчування. Фонд заробітної плати моєї установи - 4,5 мільйони».
«Коронавірусні пакети ще нікому не надходили, тому що вони їх ще тільки розробили».
На препарат для підтримки нирок гроші збирали і у Варвинській громаді. Це робила Оксана Лукавенко. Волонтерка розповідає:

«Дізналися ми фактично вранці позавчора… Буквально за півдня було зібрано 47-48 тисяч гривень. Але, на жаль, ми не встигли».

Ця жінка – п’ята померла серед інфікованих коронавірусом у Варвинському районі. Всі вони лікувалися у Прилуцькій центральній міській лікарні. Вчора селищна рада направила звернення до міністра охорони здоров’я та голови облдержадміністрації.

Валентина Саверська-Лихошва, голова Варвинської ОТГ, каже:

«В нас є 5 випадків. Ми хочемо, щоб на нас звернули увагу...»
Увагу звернули. До Варви сьогодні приїхали начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш та керівник обласного лабораторного центру Микола Донець.

«Розглянути питання, щоб змінити опорну лікарню. Люди нажахані смертями. Може б, десь ще вони помирали, але те, що люди помирають у Прилуках... Люди просять, якщо можна, Ніжин...» - каже Валентина Саверська-Лихошва.

Петро Гармаш пообіцяв, що це питання в управлінні розглянуть.

«Поки немає результатів експертизи та наших заключень КЕК. Я вважаю, це недоцільно буде - їздити в Ніжин. І це треба врегульовувати, бо велика кількість пацієнтів зосереджена на Ніжинській лікарні», - говорить Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Щодо фінансування Прилуцької міської лікарні, каже Петро Гармаш, то в травні усі медзаклади першої хвилі отримають додаткові гроші за лікування хворих на коронавірус.

Нагадаємо, як раніше пояснював начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш, перші четверо хворих на коронавірус з Варвинського району померли через пізню госпіталізацію до лікарні. Цей регіон – лідер за рівнем смертності від коронавірусу в області.

Фото з мережі
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: