Завантаження ...
banner

Депутат із Ніжина повідомив, що в одному із сіл прославляють комуністичний режим

12 травня на адресу представника Українського інституту національної пам‘яті в Чернігівській області, надійшов офіційний лист від депутата Ніжинської міської ради VII скликання Анатолія Івановича Сліпака щодо гострих, проблемних питань з декомунізації

депутат, Ніжин, Анатолій Сліпак, декомунізація, музей, Володькова Дівиця

12 травня на адресу представника Українського інституту національної пам‘яті в Чернігівській області, надійшов офіційний лист від депутата Ніжинської міської ради VII скликання Анатолія Івановича Сліпака щодо гострих, проблемних питань з декомунізації.

Насамперед він повідомив, що в селі Володькова Дівиця Носівського району Чернігівської області, а це — Володьководівицький старостинський округ Носівської міської ради, є історико-краєзнавчий музей. Його експозиція висвітлює місцеву історію з позицій комуністичної ідеології та політики СРСР. Автор підкріплює свої звинувачення низкою фотокарток експозиційних стендів.

Від себе вкажемо, що вже 5 років діють Закони України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», в яких чітко визначена державна політика національної пам’яті.

Отже, музейні експозиції безумовно повинні відповідати як їм, так і результатам досліджень української історичної науки незалежної України. І безперечно український музей НЕ має права пропагувати російську фейкову версію стосунків між Військом Запорізьким на чолі з Богданом Хмельницьким і Московським царством.

Крім всього іншого це — образа Захисників України, які шостий рік відбивають російську агресію, всім вбитим, пораненим, тим хто постраждав від московського напасника.

депутат, Ніжин, Анатолій Сліпак, декомунізація, музей, Володькова Дівиця

Також депутат Анатолій Сліпак вказав, що у центрі села в публічному просторі досі знаходиться пам’ятник Миколи Кропив’янського. Нагадаємо, що цей уродженець Володькової Дівиці був колабораціоністом, воював, займаючи військові посади, на боці російського агресора проти Української Народної Республіки, був карателем – з 1921 року певний час очолював війська ВЧК України і Криму. Іншими словами, на його совісті злочини проти Українського народу та Української державності.

Так, цей пам’ятник безумовно підлягає демонтажу відповідно пункту 3 (як чекіст), підпункту ґ пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Питання, а чому він був відсутній в 2015 році у списках на демонтаж як комуністична символіка, мабуть теж заслуговує уваги. ПРОТЕ, НАБАГАТО ВАЖЛИВІШЕ ЗАРАЗ, КОЛИ УКРАЇНСЬКИЙ ПАТРІОТ ВКАЗАВ ВЛАДІ НА ПОМИЛКУ, БЕЗУМОВНО І ШВИДКО ВИКОНАТИ ЗАКОН ПРО ДЕКОМУНІЗАЦІЮ. Цього вимагає не тільки буква і дух закону, ліквідація залишків антиукраїнської монументальної пропаганди, а також загальнолюдські та християнські цінності. КАТІВ І КОЛАБОРАЦІОНІСТІВ НЕОБХІДНО ЗАСУДЖУВАТИ.

Нами передано лист депутата Ніжинської міської ради VII скликання А. І. Сліпака до Чернігівської обласної державної адміністрації. Факти, викладені у цьому зверненні, зараз вивчаються, будуть готуватися відповідні рішення.
 
Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області
svoboda.fm
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: