Завантаження ...
banner

Куди поїхати з Ніжина на вихідні? Ловіть ідеї

Літо манить теплими водоймами, золотими пляжами, вечірніми прогулянками біля фонтанів. Цьогоріч відпочивати будемо вдома. Але знаєте і у в Україні, і в нашій області є на що подивитися і де

відпочинок, вихідні, літо

Літо манить теплими водоймами, золотими пляжами, вечірніми прогулянками біля фонтанів. Цьогоріч відпочивати будемо вдома. Але знаєте і в Україні, і в нашій області є на що подивитися і де відпочити. 

У Чернігівській області дуже багато древніх і красивих міст, одне із них це наш Ніжин. І де ж можна відпочити у нашому місті? 

Можна піти на цивілізований (не смітити, не залишати вогнищ) пікнік у ліс, позагоряти на травичці міського пляжу біля Остра, аосидіти на літній терасі у кав'ярні, поїхати велосипедами на озера в Хвилівку, чи Талалаївку. Прогулятися парками, освіжитися на пішохідному фонтані у сквері Лисянського, почитати цікаву книжку на лавочці біля знаменитого на всю Україну пам'ятника Ніжинському огірку... Той хто шукає, завжди знайде!

Куди ж поїхати якщо у Ніжині вже все бачили і хочеться чогось нового? Ловіть наш топчик ідей. Для тих хто хоче відпочити, а не кермувати автомобілем пропонуємо обрати автобусні тури вихідного дня, які відправляються з Ніжина.

Ви можете відвідати:

Новгород-Сіверський

Місто з величною історією, центр давньоруського князівства (з 1097 року), місце відкриття першої на Лівобережній Україні друкарні (постарався у 1674 році архієпископ Чернігівський Лазар Баранович)…

Все це не могло не позначитися на туристичній привабливості Новгорода-Сіверського, у якому нині зберігся Спасо-Преображенський монастир, заснований князем Мстиславом Володимировичем в 1033 році. Головна пам’ятка комплексу – збудований у XII столітті Спаський собор, з якого вирушив у похід Ігор Святославович – герой знаменитого «Слова о полку Ігоревім». Але нинішній храм – відбудова ХVIII століття. На сотню-другу років старшими є Петропавлівська та Іллінська церкви, будівля бурси, келії та підземні ходи на берег Десни. Тут діє музей «Слова о полку Ігоревім».

Також у турі вихідного на вас чекає прогулянка плотом по річці Десна. Цей маршрут покаже які у міста мальовничі природні краєвиди, яка історична спадщина та дасть змогу відволіктися від всьго, що накопичелося за останній час. А також на вас чекатиме смачний обід.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо



Крейдяний кар'єр

Крейдяний кар’єр в селі Путивськ вражає своїм спокійним і чудовим краєвидом. Мальовничі пейзажі навколо нього – прекрасне місце для відпочинку і споглядання.

Путивський крейдяний кар'єр лежить в межах одного із найпотужніших в Україні пластів крейди, товщина якого сягає 40-45 метрів, а об'єм крейдяних порід - 6 мільйонів тонн.

Через розмив крейдяної породи дощами і ґрунтовими водами утворився крейдяний кар’єр. Протягом багатьох років тут добували крейду, завдяки чому можна спостерігати цікаві крейдяні утворення. Деякі стінки кар'єру мають химерну форму, тому слугують прекрасною локацією для фото чи відео.

Дно кар’єра вкривають дрібні уламки черепашок і молюсків. Відомо, що поруч з кар’єром кілька років тому були знайдені рештки скелетів мамонтів.

Неподалік є ботанічний заказник загальнодержавного значення - «Путивський». Це заповідна заплава придеснянських лук, де зростає багато рідкісних рослин та рослинних угруповань.

На дні кар’єра розташоване мальовниче озеро, яке стало домівкою для багатьох водних тварин.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо




Качанівка

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка – справжня туристична перлина Чернігівщини. Центральне його ядро – палацовий ансамбль 1770-х років родини Тарновських. Це єдина в Україні садиба, яка збереглася в комплексі. Тут перебувала ледь не вся українська культурна та суспільна еліта: Микола Костомаров, Тарас Шевченко, Михайло Максмович, Микола Гоголь, Марко Вовчок, Ілля Репін, Дмитро Яворницький, Михайло Щепкин… Книга почесних гостей Качанівки містить більше 600 автографів. Багатьох з митців Качанівка надихнула на найкращі твори.

На території садиби, яка охопила понад 700 гектарів, можна пробути хоч тиждень – оглянути палац, флігелі, господарські споруди та Георгієвську церкву; прогулятися незліченними алеями парку з його «романтичними руїнами», ставками,місточками, гірками Кохання та Вірності, амфітеатром, скульптурами; і відпочити на березі мальовничого озера.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо



Cтаровинний палац Галаганів у Сокиринцях

Родове гніздо відомого козацько-старшинського роду Галаганів збереглося до нашого часу в чудовому стані і є найбільш характерним прикладом палацово-маєткової архітектури Лівобережної України кінця ХVIIІ – початку ХІХ століття. Знаходиться ця перлина архітектури в мальовничому селищі Сокиринці Срібнянського району на Чернігівщині.

Палац у Сокиринцях був зведений у 1823-1829 роках за наказом прилуцького полковника Павла Григоровича Галагана, що походив із древнього козацько-старшинського, а згодом і дворянського роду. 

Довкола палацу був створений Сокиринський парк в англійському стилі, нині це пам’ятка садово-паркового мистецтва державного значення.

Родзинкою парку є Шевченківський явір – найстаріше дерево садового комплексу. Ландшафт Сокиринського парку доповнює збережена оригінальна ротонда, колодязь, містки та інші різноманітні скульптури. Загальну пейзажну композицію парку доповнює мальовничий ставок, що знаходиться в течії річки Утки. Одним з найкрасивіших місць парку є поляна з крутими схилами під назвою «Свята долина».

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо



Блакитні озера і садиба Софії Русової

Прозора вода, чисте і цілюще, завдяки навколишнім сосновим лісам, повітря, ягоди, гриби, рибалка і досить розвинена інфраструктура, в тому числі для відпочинку з дітьми – це Блакитні озера в Чернігівській області.

Блакитними водойми на околиці села Олешня називають невипадково. Вода в озерах дійсно блакитно-синя, як в морі. Ефект обумовлений тим, що ці місця – родовище кварцового піску високої якості, такий використовують при виготовленні скла.

А самі Блакитні озера в Олешні утворилися на місці кварцових кар’єрів – вважається, що вода тут не тільки дуже чиста, але і цілюща, особливо при захворюваннях суглобів.

Також в Олешні варто відвідати садибу Софії Русової. Саме тут у  1856 рік в франко-шведській сім'ї Ліндфорсів народилася відомий діяч  педагогіки Софія Русова, яка стала засновницею першого дитячого садка в Росії, вперше видала буквар і систему дошкільного національного виховання, відомого в усьому світі. Головний будинок – двоповерховий. Поряд з будинком ростуть старезні дуби та липи. Деяким дубам більше 300 років.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо



Чернігів

Це мальовниче місто з старовинною архітектурою і сучасними дорогами знайде чим вас здивувати. Безліч гарних місць для відпочинку, цікаві екскурсії, золотий берег Десни.

Щоб більш-менш нагулятися Черніговом потрібно погостювати у цьому місті пару днів, бо за один ви все не оглянете.

У програмі туру вихідного дня вам проведуть екскурсія Валом

Вал на високому березі зачарованої Десни - це найдавніша частина Чернігова. Саме тут виявили залишки княжих теремів. На валу свого часу розміщувався комплекс оборонних споруд міста і княжий дитинець. Донині збереглися два храма, споруда Колегіуму, побудована в 1700 році, кам'яниця Лизогуба - полкова канцелярія та інші історично важливі будівлі. Зараз вал - це паркова зона з красивою панорамою. Тут встановлено пам'ятники Тарасу Шевченку та Олександру Пушкіну, а також розміщені знамениті 12 чавунних бастіонних гармат XVII століття, біля яких усі фотографуються.

Також під час туру вихідного дня можна буде прогулятися біля вечірніх фонтанів у центрі Чернігова.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо



Дендрологічний парк і краєзнавчий музей у Тростянці

Пам'ятка садово-паркової архітектури сер. ХІХ ст., створена зусиллями Івана Михайловича Скоропадського, нащадка гетьмана Скоропадського. У 1820 р. він заклав тут величезний регулярний парк. Було змінено рельєф місцевості, створено "швейцарський куточок" - систему ставків і пагорбів, висаджено рідкісні та екзотичні дерева. З 1857 р. тут працював вчений-садівник Карл Шлінглоф. У дендропарку росте понад 400 видів і форм дерев та кущів, серед яких чимало екзотичних та рідкісних. Серед паркових споруд - Колона Смутку, 4 половецькі баби, пам'ятник із написом - "настановою" Скоропадського.

У приватному музеї - експонати, що належали представникам родів Тарновських, Галаганів та інш., розділ, присвячений історії роду Скоропадських та створення парку.

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо

відпочинок, вихідні, літо


Більш детальну інформацію про тури вихідного дня, що курсують з Ніжина, дати виїздів і ціни ви можете дізнатись в Інформаційному агенстві "ШиКо".

Якщо ж ви подорожуєте на своєму автомобілі, то тут у вас безліч варіантів- це і парк природи «Беремицьке», стародавнє місто Любеч, місто Седнів зі старовинною дерев'яною церквою і величними садибами, зоопарк у Мені, козацький Батурин тощо.

Приємного відпочинку! Бережіть себе!

Підготувала Наталія Нікітіна
Використано матеріали з відкритих джерел
Фото з мережі та з архіву Інформаційного агенства "ШиКо"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: