Завантаження ...
banner
banner

Ніжинські вокалісти підкорили закордонних метрів у складі Віртуального хору України

2020 рік був складним для більшості українців: пандемія, карантинні обмеження, локдаун та велика ймовірність інфікуватися змушували вигадувати нові, незвичні способи взаємодії один з одним.


Ніжинський_університет, хор, вокалісти, Ярослав_Йотка, Ніжин
2020 рік був складним для більшості українців: пандемія, карантинні обмеження, локдаун та велика ймовірність інфікуватися змушували вигадувати нові, незвичні способи взаємодії один з одним.

Не виключенням були й мистецькі професії. Звиклі до великих залів, гучних оплесків, відгуків вдячної аудиторії, талановиті особистості залишилися сам на сам зі своєю творчою енергією, що шукала виходу назовні. Нові умови потребували нового, креативного рішення.

Нещодавно на платформі Ю-туб вийшло відео «Українське Різдво» за участю Віртуального хору України

Журналісти
mynizhyn.com дізналися, що до цього проєкту вже вдруге долучилися й ніжинські творчі особистості. Безпосередню участь у залученні співаків активно брала Тетяна Раструба, доцентка кафедри Вокально-хорової майстерності, завідувачка творчо-експериментальної лабораторії навчально-наукового інституту мистецтв імені Олександра Ростовського Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. 

Як виникла ця ідея та хто з ніжинців брав в цьому участь, ми вирішили поцікавитися особисто у пані Тетяни.

«ГОЛОВНА КОНЦЕПЦІЯ ХОРОВОЇ ЛАБОРАТОРІЇ – ФОРМУВАННЯ ДУХОВНОСТІ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ САМОСВІДОМОСТІ МОЛОДІ НА ЗАСАДАХ МУЗИЧНОГО ПРОСВІТНИЦТВА, ПОШУК НОВИХ ФОРМ ТА МЕТОДІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ ХОРОВИХ СПІВАКІВ», - запевняє пані Тетяна. 

Саме тому, у співпраці з колегами з Вінниці, зокрема Оленою Слободиською – авторкою проєкту, Ігорем Слободиським – аранжувальником, Катериною Кушнір – учасницею першого проєкту Віртуальний хор УКРАЇНИ та іншими, у Тетяни Віталіївни, як фахівця-хормейстера, виникла ідея приєднатися до Віртуального хору УКРАЇНИ та залучити якомога більше ніжинців. 

«Відверто кажучи, від початку ця ідея не надихнула творчу спільноту співаків, скоріше викликала деяку іронію, - зізнається пані Тетяна та додає, - першими, хто долучився зі мною до подібного творчого експерименту, були: Марина Батрак, заступниця директора з питань роботи мистецької школи при КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької», керівниця хору «Соняшник»; Наталя Остапенко, концертмейстер мистецької школи при КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької»; Володимир Гливацький, студент II КУРСУ ННІ мистецтв імені Олександра Ростовського, а також колишні студентки Ганна Малярова та Альона Каплюк НДУ імені Миколи Гоголя. Як в будь-якому хоровому колективі питання чоловічих голосів наразі є проблемним, не виключенням став Віртуальний хор України, тож коли виникла потреба в підсилення теноровоїпартії мною було запрошено аспіранта Ніжинського університету Ярослава Йотку, який в свою чергу запросив аспірантку Вікторію Борисюк».

Проєкт не лише Всеукраїнський, а й міжконтинентальний. Досить багато українців з інших країн взяли участь у Віртуальному хорі УКРАЇНИ.

«Варто враховувати, що реалізація була технічно складною, адже потребувала чіткості, злагодженості, уважності та ізоляції від зовнішніх шумів. Для запису потрібно було мати два гаджета, на один ти записуєш власне виконання, а на іншому звучить міді-запис з чітким метроритмом. Це досить складно, але водночас важливо, бо при монтажі звукорежисер мав поєднати велику кількість співаків у єдине ціле. Запис проходить в домашньому просторі: сусіди, хатні тварини, діти – все це могло погіршити якість запису та звучання. Особисто я перезаписувала свою партію 6 разів», - згадує Тетяна Віталіївна.

25 січня відбулася прем’єра вже третього проєкту Віртуального хору УКРАЇНИ, ніжинці брали участь у останніх двох. Перші два записи відбувалися з солістами. В останньому проєкті формат було змінено.

«Треба зазначити, що Віртуальний хор УКРАЇНИ вже став лауреатом декількох міжнародних конкурсів, ми маємо відзнаки та іменні дипломи на кожного учасника. Можливо для когось диплом нічого не вартує, але для нас це ознака затребуваності та професіоналізму, що надихає творити знову і знову. 
Днями мають прийти дипломи з Німеччини, а найближчим часом у Харкові відбудеться Всеукраїнський фестиваль «ВЕРТЕП-ФЕСТ», - розповідає Тетяна Раструба. Також керівниця лабораторії додає: «Всіх нас об’єднувала любов до пісні, креативність та творча енергетика. Від самого початку мало хто вірив у серйозність даного проєкту, але на сьогоднішній момент кожен з нас вже має по п’ять дипломів лауреатів конкурсів серед яких три міжнародних: це Чехія, Словаччина та Німеччина. 
ЦЕЙ ПРОЕКТ ЛИШЕ НАБУВАЄ ОБЕРТІВ І МОЖЛИВО ТАКИЙ ВИД ДІЯЛЬНОСТІ Є ЧИМОСЬ НОВИМ У ХОРОВОМУ МИСТЕЦТВІ, ЩО ЗГОДОМ СТАНЕ ВЖЕ ІСТОРІЄЮ».

На жаль 2020 рік, через карантинні обмеження, позбавив нас можливості насолоджуватися наживо академічним співом, але ніжинські співаки не залишили своїх фанатів без можливості відчути насолоду від звучання їх голосів!

Всі охочі зможуть переглянути відео «Українське Різдво» у виконанні Віртуального хору України нижче за посиланням.

Підготувала Лілія Журко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: