Завантаження ...
banner
banner

Дітей, що цькують однолітків будуть ставити на облік: проблему булінгу обговорювали у Ніжинському МЦ

Публічні приниження та образи, висміювання, псування особистих речей або коментарі з погрозами у соціальних мережах - усе це прояви булінгу серед школярів


Публічні приниження та образи, висміювання, псування особистих речей або коментарі з погрозами у соціальних мережах
- усе це прояви булінгу серед школярів.


Дитячий булінг у школі з'являється з різних причин. Одні з найпоширеніших -
бажання кривдника самоствердитися за рахунок слабших чи отримати задоволення від приниження.


Цькування негативно відбивається на фізичному та психоемоційному стані школярів.


12 лютого у приміщенні Ніжинського міського молодіжного центру на Прес-ланч зібралися спеціалісти різних сфер діяльності аби розібратися з сутністю  та способами протидії булінгу.


Зокрема: Олена Якименко, директорка Ніжинської Міської Центральної бібліотеки, в якості спікерів зустрічі виступили: Чепур Олександр, керівник проєкту, голова ГО «Твій Світ», Тимченко Анжела, директорка Ніжинського міського молодіжного центру, Іванова Олена, заступниця директора Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Серед запрошених гостей були представники міських ЗМІ: Ольга Гуккерівниця інформаційного відділу Ніжинської міської ради  та Лілія Журко, редакторка порталу новин "mynizhyn.com". 


На початку Прес-ланчу 
Олександр Чепур зазначив: «Проблема цькування у школах характерна саме для малих міст та містечок, де умов для самореалізації й для корисного та цікавого дозвілля менше. Тому рівень поширення булінгу вищий ніж говорить офіційна статистика ЮНІСЕФ. Треба зазначити, що за офіційними дослідженнями більше 65 відсотків підлітків були жертвами булінгу, тобто безпосередньо брали участь або були залучені в цей процес.»


Під поняття жертва булінгу, відносяться не лише об'єкти цькування, а й спостерігачі та, як не дивно, сам булер - людина, що являється джерелом негативу для оточуючих, адже відсутність здорових способів самоствердитися не закладено у найближчому середовищі – сім’ї!


До проекту « Мистецтво перемагати булінг» в якості пілотних долучилися вже три міста: Бориспіль, Київської області; Пирятин, Полтавської області; Ніжин, Чернігівської області.


В усіх містах пройшли презентації, мотиваційні
 зустрічі та воркшопи з зацікавленими сторонами по профілактиці булінгу.


Обов’язковим видом роботи серед молоді були тренінги, які в Ніжині пройшли серед шкільних лідерів Ніжинського ліцею. В результаті молодь працювала над самою проблемою булінгу, поглиблювалася в термінологію та причинно-наслідкові зв’язки цього негативного явища.


Треба зазначити, що ніжинська молодь виявила велику активність в ході всієї роботи в рамках проекту «Мистецтво перемагати булінг».


У ході дискусій в колі ніжинської молоді прозвучала ідея створення
анонімного Телеграм чат-боту, в який будуть направлятися анонімні повідомлення про факти булінгу в учнівському середовищі. Також створення буклету-порадника для батьків та проведення інтерактивних ігор для молодших школярів.


Аби ефективніше працювати в напрямку профілактики булінгу залучаються різні інституції. У Ніжині це Центральні міська бібліотека, під керівництвом Олени Екименко та Ніжинський ЦНБВПД. Запрошеним спікером від останнього виступила
Олена Іванова, заступниця директора Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


Найцікавіше
та найважливіше, що повідомила пані Олена це інформація про відповідальність, що чекає не лише на батьків булера, а й на самого порушника шкільних правил.


В поліції вже з’явилася практика ставити порушника на інформаційний облік МВС.


"Якщо ситуація вийде за межі школи та потрапить до суду. Суд в свою чергу дасть постанову про вчинення правопорушення, то дитину ставлять на облік в інформаційну систему та в подальшому ця інформація буде публічною", - розповіла Олена Іванова.


Отже, при вступі до учбових закладів різного ступеня, а також при прийнятті на роботу, людина, яка в шкільному віці була помічена за цькуванням однолітків буде зазначатися, як схильна до булінгу. Це значно ускладнить здобуття гарної освіти чи влаштування на гідну посаду.


В свою чергу
Анжеліка Тимченко, керівниця Ніжинського молодіжного центру зазначила: « Протидія булінгу та різним формам насилля – один із напрямів нашої міської цільової програми «Утримання та забезпечення діяльності КЗ Ніжинський молодіжний центр.


Ще з 2010 року я особисто ознайомлена з відновними практиками
  медіації кола, які дотичні до цієї сфери. Працюючи психологом в Ніжинському будинку дітей та юнацтва я часто використовувала подібні методики відновлення. Впродовж року на базі МЦ ми демонстрували документальні фільми про права людини, які в результаті були дуже популярними серед молоді.»


Наостанок хочеться додати, вчителі, батьки учнів та самі вихованці школи мають робити все для того, аби протидіяти булінгу і помічати його найперші прояви!


Спостережливість здатна врятувати не тільки від тілесних чи моральних травм, а й життя учнів в цілому.


Підгготувала Лілія Журко 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: