Завантаження ...
banner

Вулицю в центрі Ніжина хочуть перейменувати: декомунізація триває

23 лютого, до Ніжина прибули представники ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ УКРАЇНИ аби у складі ініціативної групи, разом із депутатами місцевих рад, істориками-науковцями Ніжина, представниками УІНП, громадськими діячами детально обговорити питання перейменування однієї з центральних вулиць міста

Перейменування вулиці, Ніжин, декомунізація
23 лютого,
до Ніжина прибули представники ІНСТИТУТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ УКРАЇНИ аби у складі ініціативної групи, разом із депутатами місцевих рад, істориками-науковцями Ніжина, представниками УІНП, громадськими діячами детально обговорити питання перейменування однієї з центральних вулиць міста – Московська. Були присутні і представники осередку місцевої політичної партії.

Мова про перейменування даної вулиці на хвилі декомунізації йшла ще за довго до цієї зустрічі. Про те тоді у Ніжні було прийнято рішення вулицю не перейменовувати, а залишити їй історичну назву.

Про що йшла мова на зустрічі та якого висновку дійшли читайте детально у матеріалі.

Позбавляємося від спадщини СРСР. Чому потрібна декомунізація?

Сьогодні на планеті існує ряд країн, які пройшли через це. Якісь країни позбулися цього, а якісь ще зберігають спадщину комунізму. Повною мірою декомунізація торкнулася Східної Німеччини, Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії, Болгарії, Литви, Латвії та Естонії. На сьогоднішній день деякі країни проводять, або практично повністю провели декомунізацію. Активно питанням декомунізації в 2015-2017 роках зайнялися в нашій країні.

Змінити те, що сталося, – поза нашими можливостями. Деякі події ми повинні пам’ятати як пересторогу – таке ніколи не має повторитися. Це слід назавжди залишити в минулому. Інші, навпаки, служать прикладом, на який варто орієнтуватися, прикладом, який може стати в пригоді наступним поколінням. І саме другі мають бути увіковіченні в назвах вулиць, площ, парків, населених пунктів.

А якщо місцева влада відмовиться перейменовувати населені пункти або вулиці, що підпадають під дію закону?

Нічого з цієї затії не вийде: у законі передбачені запобіжники такому саботажу на місцевому рівні. Якщо місцеві ради не виконають вимоги закону – вулиці в населених пунктах перейменують облдержадміністрації

Радянські назви – це теж наша історія! Навіщо її знову переписувати?

Комуністична влада приховувала ганебні сторінки свого минулого та злочини своїх діячів. Настав час ці приховані сторінки історії відкривати. Декомунізація – це відкриття забороненої комуністичним режимом правди, а не «переписування історії».

Які ж будуть перші кроки в бік зміни назви вулиці Московська у Ніжині

По перше, що потрібно зробити – створити топонімічну комісію під головуванням профільного заступника міського голови. До складу комісії повинні увійти представники управління культури міста.

По друге, потрібно визначитися – вулиця повинна бути перейменова, назва якої була б присвячена тій особі, яка наприклад зробила визначний внесок у розвиток міста, громади, стала символом цінностей, які об’єднують спільноту, місцеву чи національну. Чи можливо їй залишать назву як історичну, із відповідним інформаційним матеріалом, де вказувалися б всі історичні аспекти даної назви, який було б розміщено  по всій довжині вулиці.

До слова, було запропоновано перейменувати вулицю на честь Григорія Гуляницького, полковника ніжинського, який у 1656 році очолив один із найзначніших, адміністративних полків. А також на цій вулиці встановити пам’ятник на честь військового та державного діяча.

Всі витрати мають відбуватися коштом окремих представників громади, які зголосяться взяти участь у декомунізації вулиці Московська.

Питання про те, навіщо міняти старі назви вулиць чи міст, демонтувати старі пам’ятники, постійно звучать в дискусіях довкола цієї проблеми. При цьому противники змін апелюють до історії – «таким було наше минуле, тож ми не в праві його змінювати». Але насправді ця розмова не так про минуле, як про майбутнє. Адже історія не вчить нас, що ми повинні робити, але вказує на те, чого робити не слід.

Деталі за посиланням на першоджерело 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: