Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині діють роми-шахраї

На сьогоднішнішній день у місті Ніжині та Ніжинському районі почастішали факти шахрайств, вчинені особами ромської національності, які під різноманітними приводами заволодівають грошима та цінними речами громадян.

Цигани, Роми, Шахраї, Тетяна Дахно, Міліція, Нежин, Ніжин, ніжинська міліція
 

На сьогоднішнішній день у місті Ніжині та Ніжинському районі  почастішали  факти шахрайств, вчинені особами ромської національності, які під різноманітними приводами (ворожіння, зняття порчі, попити води, відпочити, продати дріб’язкові речі і тому подібне) заволодівають грошима та цінними речами громадян. Майже завжди, зі слів потерпілих, роми користуються «навіюванням», так як їх »жертва» згодом не може пояснити правоохоронцям  навіщо віддала незнайомцям заощадження.

Прикрий випадок стався нещодавно з 73-річною мешканкою міста Ніжин. 11 червня жінка поверталася додому з ринку. Дорогою вона зустріла двох жінок циганської зовнішності, одна з яких простягнула бабусі 200 гривень та попросила  купити для них у продавчині, що торгувала неподалік, футболки, бо та нібито відмовилася продавати їх «ромам». Коли пенсіонерка  купила їм бажане та хотіла вже йти далі, незнайомки поцікавилися чи не буде в неї позичити  грошей. Незрозуміло з яких причин жінка віддала їм 900 гривень, що знаходилися у гаманці та ще й запросила додому, де зберігала у схованці усі свої заощадження. У результаті шахрайки заволоділи грошима пенсіонерки у сумі 10 тисяч гривень та 100 доларів США.  
 
12 червня жертвою ромів стало подружжя пенсіонерів із селища Лосинівка Ніжинського району, у яких невідома жінка циганської зовнішності під приводом ворожіння  видурила  15 тисяч гривень. Ошукані пенсіонери звернулися до міліції лише 19 червня, що суттєво ускладнює затримання злочинців.

За обома фактами Ніжинським МВ УМВС нині відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі працівники міліції проводять комплекс дій, направлених на встановлення осіб зловмисників та місця їхнього перебування».

Як правило, основними методами шахрайств стосовно молодих людей є так зване "зняття порчі" та гадання. Для громадян більш старшого віку зловмисники застосовують методи психологічного тиску - "грають" на жалю та співчутті. Вони просяться в помешкання перепеленати дитину, напитися води, нерідко заходять до помешкань представляючись співробітниками соціальних та комунальних служб. У більшості такі шахраї діють у групі – одна особа відволікає, інші заходять до житла, нишпорять по кімнатах. Знайшовши гроші, так само непомітно вискакують надвір. Тож запам’ятайте кілька порад, які допоможуть не потрапити на "гачок" шахраїв:
  • будьте обережнішими та менш довірливими із незнайомцями;
  • в жодному разі не впускайте їх до своїх осель, щоб вони не казали та ким би не представлялися;
  • намагайтеся одразу перевірити достовірність будь-якої «новини», що прийшла разом з незнайомцями, чи то в телефонному режимі, чи просто перепитайте у сусідів;
  • намагайтеся запам’ятати їх імена, їхній зовнішній вигляд, яким автомобілем приїхали (марка, колір, державний номерний знак) та негайно телефонуйте в міліцію! Чим оперативніше надійде повідомлення, тим більше шансів, що шахраїв затримають;
  • не соромтеся просто телефонувати й повідомляти про підозрілих осіб, котрі обдзвонюють квартири, ходять вулицями села. Можливо, вони прийшли саме за вашими грошима.
             Отже, якщо у вашому населеному пункті або поряд з квартирою з’явилися особи які викликають підозру, телефонуйте до чергової частини Ніжинського міськвідділу міліції за телефоном 102, 2-37-63, 2-30-48. Якщо ви володієте інформацією, яку боїтесь з якихось міркувань розголошувати, то маєте змогу зателефонувати за вищевказаними номерами анонімно.
 
Ст. інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями СДІМ
Ніжинського МВ  капітан міліції Тетяна Дахно
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: