Завантаження ...
banner
banner

Який зиск матимуть ніжинці від курсування містом великотоннажного транспорту?

Авто понад 12 тонн, таки зможуть рухатися містом і не матимуть претензій від поліції щодо порушення правил дорожнього руху. Щоправда, таке виключення буде не для всіх.

Авто понад 12 тонн, великотоннажний транспорт, рух містом, соціальна угода, соціальне партнерство, Ніжин, зиск для громади
Авто понад 12 тонн, таки зможуть рухатися містом і не матимуть претензій від поліції щодо порушення правил дорожнього руху. Щоправда, таке виключення буде не для всіх. Угода про соціальне партнерство стала своєрідною тимчасовою перепусткою для тих перевізників, які у своєму виробничому процесі не можуть позбавитися важковантажного транспорту.

У січні цього року виконавчий комітет Ніжинської міської ради прийняв рішення про заборону руху містом вантажних транспортних засобів, маса яких перевищує 12 тонн. Основний аргумент – руйнування дорожньої інфраструктури міста доволі інтенсивним потоком такого транспорту. Але..

Підприємства та власники вантажного транспорту, що зареєстровані на території нашої громади, звернулися до міської влади з проханням знайти компромісне рішення, а не ставити питання руба. У своїх виробничих процесах, вони активно використовують важковантажний транспорт. Замінити його не мають можливості й виробничої доцільності. А тотальна заборона ставить їх в розряд постійних і злісних порушників.

Після тривалої й «гарячої» дискусії, знайшли й спільне рішення. Мова про соціальну угоду. Вона дає можливість підприємствам, організаціям, власникам вантажних транспортних засобів працювати й рухатися містом без порушень, а громада отримає компенсацію за використання своєї інфраструктури й ризики її руйнування.

Типовий договір і його основоположні засади затверджені рішенням 8 сесії Ніжинської міської ради. Сума внеску встановлюється за домовленістю сторін і перераховується на рахунок громади. А громада може використати його як допомогу на благоустрій інфраструктури, допомогу на соціальні потреби, допомогу на святкування державних свят України та урочистих подій які відбуваються на її території.

Ніжин Сіty звернулися до міського голови Олександра Кодоли з питанням, чи не є такий договір про соціальне партнерство кроком назад і відступленням громади від своїх рішень?

«Питання як узгодити виробничу необхідність підприємств і забезпечити захист інтересів громади доволі нелегке. Але спільними зусиллями нам вдалося знайти рішення. Ми, підкреслю – спільно, напрацювали варіант угоди, при якому ті, хто використовує важковантажний транспорт сплачуватимуть кошти до міського бюджету відповідно до кількості транспорту і рейсів, які той виконуватиме. Це буде їхня солідарна участь у відновленні інфраструктури міста, в першу чергу – доріг.

Це не крок назад. Ми дозволяємо рух тим, хто йде на співпрацю, тим, хто вимушений пересуватися містом транспортом понад 12 тонн, хоч би що – має виробничу потребу. Між вибором з постійних штрафів і можливістю своєрідної компенсації, обрано розумний варіант – угода про партнерство», - підкреслює очільник міста.

Станом на 12 квітня вже укладено 4 угоди про соціальне партнерство. Фермерське господарство «Липіврізьке», ФОПи Барибін та Манелюк, ТОВ «Творець» - кожний з них отримав своєрідні перепустки на рух містом на визначений термін: хто на місяць, хто на два, а хто й на чотири. Відповідно і суми внесків різні: від 1 300 до 13 тис. грн. Поліція отримала дані про перелік транспортних засобів понад 12 тонн, які мають право рухатися містом.

Наталія Сокол 
nizhyn.city
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: