Завантаження ...
banner
banner

200 гривень за прибране сміття: ніжинський підприємець пропонує челендж

200 гривень за прибране сміття: ніжинський підприємець пропонує челендж фото

«Додатковий привід зробити берег улюбленої Десни чистіше. Друзі! Пропоную челлендж (з англ. - «виклик». В Україні набув поширення в 2014 р. Його суть така: блогер виконує завдання на відеокамеру, а потім розміщує відеозапис в інтернет-мережі і пропонує повторити це користувачам. - Авт). Зберіть більше, ніж я, і викладіть фото під моїм постом. З мене - 200 гривень на карту », - написав у Фейсбуці 38-річний Андрій Білий з Ніжина.



Він підприємець, займається вирощуванням ягідних культур і заморожуванням ягід на експорт в країни Європи. Минулого року заявив на всю країну, що в сезон збору врожаю готовий платити найманим працівникам не менше 1 тис. грн в день.

Повідомлення Андрія і відповідна фотографія сподобалися значній кількості користувачів (про це свідчать сотні лайків).
 
- Нещодавно ми з друзями відпочивали неподалік від Кладьківки (колишній Куликівський район. - Авт.). Місце мальовниче, ласе для туристів. Але, на жаль, не всі з них цінують красу, залишають після себе порожні пляшки, поліетиленові пакети та інше сміття. Ми з товаришем (Олександром Камнєвим. - Авт) за півгодини прибрали приблизно 20 метрів берега Десни. Потім вирішили сфотографуватися ... До речі, на травневі свята я приїхав сюди ще раз: «нового» сміття не було!
 
- З чим це пов'язано, на Вашу думку?
 
- Якось я прочитав про популярну в світі теорії «розбитих вікон» (в 1982 р її сформулювали американський вчений Джеймс Вілсон і криміналіст Джордж Келлінг. Відповідно до цієї теорії, якщо в житловому будинку розбилося віконне скло і ніхто не вставив нове, то незабаром жодного цілого не залишиться, а потім почнеться мародерство. - Авт.). Ця теорія яскраво ілюструє наші реалії і пояснює причину виникнення стихійних звалищ. Тому я прибираю сміття скрізь, де тільки його побачу. У своєму автомобілі завжди вожу пакети для сміття. Останнім часом я помітив, що теорія працює: там, де прибрано, сміття з'являється рідко. Люди навчилися поважати себе, стали більш цивілізованими. Їм приємно перебувати в чистоті і створювати її. Я підтримую цю категорію громадян, хотілося б, щоб до них приєднувалися інші земляки. Тому і оголосив челлендж. Учасникам потрібно опублікувати під моїм повідомленням фотографії з результатом їхньої праці. За це я пообіцяв перерахувати їм гроші.

- Скільки виявилося бажаючих?
 
- Поки небагато. Фото не постановочні, а справжні. Але мені не вдалося передати їх авторам по 200 гривень. Ніхто не вказав номер своєї банківської картки. Мабуть, їм не гроші важливі, а стан навколишнього середовища

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №20 (3032) від 13 травня 2021
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: