Завантаження ...
banner
banner

Ніжинець, який відвідав два десятки країн, про подорожі у карантин

Ніжинець, який відвідав два десятки країн, про подорожі у карантин фото

Більше року світ живе в умовах пандемії. Карантин став частиною життя, його то послаблюють, то знову посилюють. Проте жага до подорожей у людей по всьому світу від того не зменшилася. За даними Державної служби статистики минулого року, лише в популярних туристичних країнах Туреччині та Єгипті побував 1 млн. 695 тис. українців.  Про особливості мандрів у "ковідні  часи" ми запитали у досвідченого мандрівника, організатора подорожей з Ніжина 27-річного  Дмитра Карпова.

За його плечима три роки досвіду поїздок у різні куточки світу. Він побував більше ніж у двох десятках країн.- Польщі, Німеччині Чехії, Словаччині, Австрії, Угорщині, Норвегії, Швеції, Андоррі, Ісландії та інших. Відвідав усі регіони України, крім Кіровоградської та Луганської областей. Свого часу заради подорожей відмовився від хорошої роботи в столиці і, ясна річ, не припиняв мандрувати навіть у карантин.  

- Дмитре, ти подорожувальник з чималим досвідом. Як на тебе вплинули карантинні обмеження, коли два-три місяці не можна було взагалі нікуди поїхати?

- Для мене подорожі не лише розвага, а й робота. Я, звичайно, засмутився, коли почали відмінятися мандрівки. Бо у лютому 2020-го у мене було заплановано шість мандрівок, але вони не відбулися. Була ситуація невизначеності. Та я знайшов плюси, адже з’явився час на подорожі Україною. У липні стало трохи легше, бо стали відкриватися країни. Якщо чесно, коли була перша хвиля корони, я вже думав, що більше не займатимусь подорожами.

- Розкажи про свою першу карантинну поїздку?

- Перша мандрівка Україною була Чернігівщиною і до гірського хребта «Горгани», що у Карпатах. Добирався поїздом до Франківська. Тоді мандрівки різко здорожчали, бо «Укрзалізниця» заповнювали лише 50 % вагону і доводилося за свій квиток платити подвійну вартість. Тобто за себе і за того хлопця… Переживав, дотримувався маскового режиму. Пам’ятаю, коли приїхав у Франківськ, там бла червона зона.

У рамках ковіду за кордон уперше повіз групу в Албанію у серпні минулого року. Вона одна з перших відкрилась для українців. Потрібно було дотримуватися маскового режиму, але по факту там було все дуже лояльно. Не відчутно. Майже, як у звичайні часи. Інша справа у Туреччині, куди я почав їздити сам і возити клієнтів у вересні. Там карантин був суворий для всіх і для місцевих, і для туристів. Жоден поліцейський не проходив мимо, якщо ти без маски. Туристам робили зауваження навіть місцеві.

- Скільки подорожей ти здійснив за карантинний рік (березень 2020 – квітень 2021)?

- Усього самостійних і групових мандрівок Україною я нарахував п’ять. Це була Чернігівщина та Карпати. А також дев’ять поїздок до Албанії та Туреччини.

- Який нині попит на твої послуги, як організатора подорожей?

- На початку пандемії зменшився попит. З другої половини літа ситуація покращилася. Звісно до попередніх показників, коли щомісяця могло бути до чотирьох подорожей,  не повернулася. Але люди стали розуміти, що пандемія – це сьогодення. Реалії з якими треба миритися, якщо хочеш подорожувати. Звісно додалося «головного болю». У кожній країні є свої обмеження для туристів – починаючи від ПЛР-тесту, закінчуючи комендантською годиною. Я спеціалізувався на поїздках у Скандинавію, Азорські острови, але поки ці напрямки не відкриті.

- У яких місцевостях, де ти побував за останній рік, був найсуворіший карантин?

- Це Туреччина. У листопаді там була сувора комендантська година. Магазини працювали з 10 до 17-ї. А всі заклади харчування - лише на винос. Маски на вулиці. Приміром, у центральній Туреччині - Кападокії у плані карантину влада була лояльнішою до туристів. Їм можна було гуляти після 20:00, в той час як для місцевих діяло обмеження комендантської години. Проте у малотуристичних регіонах на сході країни мене постійно зупиняли копи. Крім того, на сході Туреччини мій маршрут пролягав недалеко від кордону з Сирією та Вірменією, де окрім поліції мене часто зупиняли військові. Перевіряли документи, розуміли, що я турист і бажали гарного дня.

- Які поради даси подорожувальникам у "ковідні часи"?

- Уважно перевіряти напрямок, куди їдете, стосовно карантинних змін, бо все може змінитися мало не за день і можна втратити путівку. То тест треба за 3 дні, то за сім, то їх треба два, тощо. Тобто, щоби країна, куди їдете, була стабільною по динаміці захворювань, умовах в’їзду, перебування.

Також купувати квитки з відкритими датами, щоби була гнучкість відмови. Теж саме з житлом, орендою автівки і т. д.

Звичайно брати надійну страховку, яка коли стане потреба, справді зможе допомогти.

Зараз подорожі потребують більшої організованості, уважності. Раніше купив путівку та квитки і чекаєш. Зараз підготовки треба більше. Приміром, щоби подорожувати треба тест. Буває за 72 години, трапляється що і за 48 годин до прильоту, відльоту.

Усі «ковідні» вимоги до туристів можна дізнатися на сайтах МЗС країн, куди подорожуєте. Ще деякі авіакомпанії під час продажу квитків можуть повідомити тексти, форми, тощо. Гарний ресурс tripadvisor.mfa.gov.ua.

 - Чи є плюси від подорожей у часи пандемії?

- Звісно. Так, у Кападокії значно знизились ціни на популярну розвагу – польоти на повітряній кулі. Якщо раніше за це просили 250 євро, то нині 70-100 євро за політ. Також деякі авіакомпанії дозволяють безкоштовно один раз змінити дату польоту. Також у Туреччині трохи подешевшав прокат авто.

Підготував Михайло Ломоносов для MYNIZHYN.com

Фото Дмитра Карпова

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: