Завантаження ...
banner
banner

Письмо пером, стрільба з лука та ліплення посуду: у Ніжині "оживили" історію

Письмо пером, стрільба з лука та ліплення посуду: у Ніжині "оживили" історію фото

У четвер, 24 червня, на затишному подвір’ї Ніжинського університету, у тіні багаторічних дерев розпочався проєкт соціальної дії "Діалог про минуле заради майбутнього". 

Про це повідомляє MYNIZHYN.

На меті в організаторів зробити історію ближчою, зрозумілішою, “оживити” її і на конкретних прикладах пояснити минувшину. 

Першим у цьогорічній серії заходів, що відбудуться у рамках проекту, відшумів  ІІ Фестиваль публічної історії та історичної реконструкції "Ніжин: жива історія". 

Захід складався з унікальних майстер-класів. Завдяки студії “GoncharOK” та Ніжинському археологічному товариству можна було навчитися ліпити глиняний посуд, фехтувати та навіть стріляти з лука. Відчути себе у ХУІІ столітті, коли листи писали пером, використовуючи також чорнило і сургуч допоміг краєзнавець, спеціаліст Управління культури і туризму Ніжинради Роман Желєзко. 

А співробітники художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського провели майстер-клас за допомогою справді магічного напою - кави.

Як виготовляти флікери, ділилася Ніжинська молодіжна рада. 

Читайте також: Другий фестиваль публічної історії та історичної реконструкції відбудеться у Ніжині

Вдалим доповненням до історичної практики стали щедрі на цікавинки лекції-екскурсії.  Завідувач музейного комплексу Анна Парубець розповіла про Ніжинську вищу школу у просторі міста. Які саме побутові фетиші були у радянської людини на конкретних музейних експонатах показав  доцент Максим Потапенко. 

На вулицях древнього Ніжина теж багато цікавого. Про це йшлося у вечірній екскурсії директора Ніжинського краєзнавчого музею Геннадія Дудченка. 

А щоби спека не забирала інтересу до історії, учасників частували грушевим квасом. Кажуть, за таким рецептом його пив ще Гоголь. 

Протягом липня проект подарує ніжинцям та гостям міста й інші заходи, що популяризуватимуть історію. 

Детальніше можна дізнатися на сторінці проекту у Фейсбуці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: