Завантаження ...
banner
banner

З наступного року пластикові пакети під забороною: як до цього ставляться ніжинці?

tn_20072021_f9.jpg

Менше ніж за рік в Україні заборонять використання пластикових пакетів.  Відповідний закон прийняв парламент і 7 червня підписав президент України Володимир Зеленський. 

Менше ніж за рік в Україні заборонять використання пластикових пакетів.  Відповідний закон прийняв парламент і 7 червня підписав президент України Володимир Зеленський. 

34 тисячі штрафу за пакети

З 2022 року  тонкі, надтонкі та оксорозкладні пластикові пакети мають зникнути із закладів роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. За їх  розповсюдження штрафуватимуть - від 8,5 до до 34 тисяч гривень. 

Як пише BBC Україна є лише один виняток  - надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм. Але, за умови, що це первинне пакування для свіжої риби, м'яса, похідної продукції, сипучих продуктів і льоду.

Міцніші пакети не заборонили. Але розповсюджувати їх безкоштовно не можна. Ціну, що мотивуватиме споживача відмовитися від них, має встановити Кабмін.

Роблять це, щоби змінити екологічну ситуацію в Україні на краще, також наблизитися до європейських стандартів. 

За словами заступника міністра охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України Руслана Стрільця, кожен українець щороку використовує 500 пластикових пакетів. У більшості, один пакет використовують тільки раз. Через це українці споживають з їжею 5 мікрограмів пластику на тиждень. 

Лише 6 % від загального числа пластикових пакетів йде на переробку, решта осідає на звалищах. 

Проте заборона звичних, зручних і часто безкоштовних пакетиків із магазину принесе і деякі побутові труднощі. 

Що думають ніжинці?

Ніжинцям, як і більшості українців, проблеми, які створюють пластикові пакети, відомі давно. 
Приміром, у лісі, що у мікрорайоні Гуньки, одноразових пакетів не бракує. Вони тут не тільки через нечемних відпочивальників. Їх наносить і вітер зі сміттєзвалища поряд. 

Часто пакети вилітають зі сміттєвозів та сміттєвих баків і «прикрашають» узбіччя. Не кажучи вже про ті, що потраплять у грунт та водойми і розкладатимуться сотні років.

Незначний відсоток пакетів КП «ВУКГ» відправляє на переробку. Та для цього потрібно, щоб містяни відсортували пакети вдома і вкинули у спеціальний контейнер. Вони мають бути сухими. 

А що думають про заборону пластикових пакетів ніжинці? Чи готові до нововведень? 

Надія Білоусова, викладачка НДУ ім. М. Гоголя:

- Вважаю ідею відмінити пластикові пакети чудовою! Нарешті починаємо думати про збереження й відновлення навколишнього середовища. 

Особисто я придбала декілька екоторбинок для овочів і фруктів та намагаюся користуватися екосумками. Підключаємо і здобувачів вищої освіти до руху за збереження природи. Разом зі студентами спеціальності "Початкова освіта" весною провели майстер-клас з розпису екоторбинок. Тепер у кожного з них є екосумочка з емблемою нашою спеціальності: і зручно і екологічно і красиво.

Юрій Бондар, провідний інженер з використання водних ресурсів Ніжинської експлуатаційної дільниці Деснянського БУВР

- Обома руками підтримую заборону пластикових пакетів. Готовий перейти на альтернативне пакування. Це піде на користь найперше природі. Щорічно наші спеціалісти виловлюють з річки Остер та інших меліоративних каналів цілі мішки пакетів упереміш з пластиковими пляшками. Не кажу вже про «дуже вихованих людей», які викидають у річку цілі пакети сміття. Пластикове пакування забруднює не лише воду, а й може нанести шкоду мешканцям водних об’єктів. 

Ірина Дєдкова, завідуюча ЗДО № 25:

- Відношусь дуже позитивно. Особисто користуюсь екосумкою. Шарудіння пластикових пакетів вже набридло!

Юрій Філоненко, викладач НДУ ім. М. Гоголя:

- Позитивно ставлюся до заборони використання пластикових пакетів в Україні з 2022 року. Вважаю, це варто було зробити набагато раніше. До такого рішення готовий. На жаль, пакети ще використовую. 

Людмила Величко, голова Ніжинської ветеранської організації:

- Дуже добре ставлюсь до заборони. Давно користуюся полотняними торбинками і вважаю, пластик великим лихом для природи і всіх нас. 

Богдан Красновид, директор РЛП «Ніжинськи»:

- На даний момент, дуже мало людей готові до цього. Будь-які екологічні нововведення потребують часу для усвідомлення їхньої важливості. Є питанням зміни звичок цілих поколінь. Як відомо, пластикові пакети розкладаються сотні і навіть тисячі років, а їх утилізація потребує коштів. Проте є й ті, кому це невигідно. Дуже боляче, коли все більше дітей починає хворіти раком, коли замість відпочинку в парку отримуєш звалище і кожне дерево "обліплене" пакетами. Це реалії сьогодення з якими необхідно боротися починаючи з себе . Вважаю, відмовитись від пластикових пакетів та почати використовувати багаторазові екологічні торбинки — це шлях до збереження природи і людства вцілому.

Надія Назаренко, заступник начальника управління, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ніжинського управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області:

- Я проти поліетиленових пакетів, причина - сотні років їх розкладання, а ще забруднення водойм, грунту. Хоча в побуті дуже зручні. Поки користуюся, але готова відмовитися і переходити на альтернативне пакування.

Світлана Цюрток, заступник директора КЗ «Ніжинський міський молодіжний центр»:

- Попрощатися з пакетами готова і підтримую ініціативу. Уже майже 2 роки користуюся екоторбинками, коли йду на закупи до магазину. Взагалі екоторбинки - це доволі практично та стильно. Маю сумніви з приводу відмови від маленьких пакетиків - у які кладуть продукти з різкими запахами (до прикладу, рибу), або ж продукти, які містять вологу (в паперовому пакеті таке не понесеш). Ось це звичайно виклик, адже треба знайти відповідний замінник, який буде не менше зручним і практичним. А взагалі - це крута ініціатива, давно пора змінювати екологічний стан.

Колекція екоторбинок Світлани Цюрток

Підготував Михайло Ломоносов для MYNIZHYN