Завантаження ...
banner
banner

Хранителі ніжинського огірка та інших унікальних сортів овочів отримують менше столичної прибиральниці

Хранителі ніжинського огірка та інших унікальних сортів овочів отримують менше столичної прибиральниці  фото

Значно складніше присвятити своє життя науці, працюючи, у буквальному розумінні, в полі. Такими є науковці дослідної станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України. Навіть за відсутності належного фінансування, отримуючи на руки менше столичної прибиральниці, вони не покидають справу всього життя, виводячи все нові й нові сорти овочів, салатів, приправ. Тільки уявити: крутівські науковці навіть мають запанетновані рецепти соління легендарного «ніжинського огірка». «Маяк» – це єдина в Україні установа, яка селекціонує цей сорт і не дає йому остаточно зникнути, як, власне, і всій селекції вітчизняних сортів овочів.

«Солимо тільки «ніжинський огірок»»: секрет смачного соління

Огірки, голонасінний гарбуз, десятки видів салатів, змієголовник, коріандр, вігна, пастернак, базилік, тархун, нігела, чабер, цикорій, різноманітні види цибулі і багато-багато іншого. На одному гектарів демонстраційного поля поблизу села Бакланове науковці з дослідної станції «Маяк», що в Крутах, розмістили понад 40 видів рослин різноманітних сортів. Одних лише огірків тут 74 гібриди – вітчизняної та зарубіжної селекцій.


Ніжинський огірок - рівненький і біленький

Селекціонер і «хранитель» сорту «ніжинський огірок» Надія Птуха – щодня в полі. Зазвичай її та колег сюди підвозить старий робочий автомобіль. Частенько доводиться добиратись і власним велосипедом, а це не багато – не мало, а п’ять кілометрів в один бік. А ще ж треба зробити роботу: запилити огірки, просапати в рядку, зібрати, порахувати, зважити, допомогти колегам. Усе демонстраційне поле обслуговують сім чоловік, і всі науковці зі статусом. Окрім цієї ділянки, на їхніх плечах – ще й догляд за двома гектарами огірків, посіяних на насіння.

З техніки в наукової установи – старенький ЮМЗ з допотопним культиватором.

«Міжрядку проводимо механізовано, трактором, а решту – сапою», – розповідає про будні вітчизняного науковця Надія Іванівна.

Вона знаходить на грядці свій «ніжинський огірок», вириває його і розповідає про особливості сорту.

««Ніжинський огірок» довгоплетистий, він світлий і його з іншими сортами не сплутаєш. Буває, на базарі намагаються видати голландські сорти за наш огірок, але його видно неозброєним оком – він гладенький і біленький, – каже науковий співробітник дослідної станції. – Тут є і голландська селекція, і польські сорти. Знаєте, голландськими ми дуже не захоплюємось, бо там тільки жіноче цвітіння, а для селекції треба, щоб було і чоловіче».

Щодня на полі проводять облік урожаю: огірки вибирають, зважують і вираховують врожайність.

Із 20 соток, на яких тут вирощуємо огірки, ми робимо тільки облік урожаю, їх ми не засолюємо. Засолюємо суто «ніжинський огірок» – йому за смаковими якостями немає рівних», – пояснює Надія Птуха.

А чи не можете поділитися рецептом соління?» – не витримую з цікавості.

Тархун надає огіркам хрусткості

«Запросто! – парирує науковець. – Секрет огірка – вода та спеції. На 10 літрів води, якщо фракція огірка 5 сантиметрів, то даємо 600 грамів солі, якщо 10 сантиметрів – то 700 грамів солі. Також кладемо часник, перець гіркий, змієголовник, кріп і обов’язково тархун – для хрусткості. Всього по гілочці».

Дорогою до «Чайки»

Запитую, чи можна глянути на славнозвісний сорт цибулі «Чайка».

«Можна, – посміхається Надія Іванівна. – Після вашого попереднього візиту ми заледве від охочих придбати її насіння відбились. Ціла черга вже вишикувалась. Думала, що трохи шумок вляжеться, аж ні – цілу зиму дзвонили. Одна баба дзвонить і каже: «Боже, невже я помру і не спробую «Чайки»?».

По дорозі до розсадника з цибулею науковець розповідає про інші види рослин.

Біля таблички росте змієголовник

«Ось – це змієголовник молдавський. Цвіте фіолетовим. Ми його кладемо обов’язково в огірок. Він дає специфічний смак, – показує на траву з фіолетовим суцвіттям Надія Птуха. – У нас запатентований спосіб засолки огірка з тархуном і змієголовником молдавським».

Далі – крес-салати, два сорти: «Мереживо» і «Холодок». У цих сортах багато йоду. Поруч ростуть коріандр та вігна – рослина, схожа на квасолю.



«Її використовують як спаржу, переваги вігни – у розтягнутому періоді плодоношення, – пояснює селекціонер. – Тут ви бачите селекційну форму, яка має стручок до одного метра завдовжки».

Далі – салати «Сніжинка» та «Лель», два сорти пастарнака «Стимул» і «Пульс», три сорти базиліку – зелений та фіолетовий.

«А ось тут салат «Скарб» – дуже смачний, – нахвалює Надія Іванівна. – Цей сорт формує рихлу головку, схожу на пекінську капусту. У ньому немає гіркоти».


Салат «Скарб» схожий на пекінську капусту

Кріп, сочевиця, бамія, чуфа, портулак, гірчиця, нігела – буяє різноманіттям дослідне поле поблизу Бакланового.

До речі, нігела, чи як ще її називають в народі, чорний тмин або чорнушка посівна, підвищує імунітет, є глистогінною і, кажуть, навіть знищує навіть ракові клітини.


Нігела для імунітету

А цикорій у радянські часи слугував корисним замінником кави. Власне, як і зараз.

На полі поруч із цикорієм цвіте легендарна «Чайка». Її винахідниця Любов Петрівна Фесенко саме порається з сапою на ділянках, які ще не встигла пройти.

«Гербіцидів ми не використовуємо, – каже Любов Петрівна. – Усе доводиться робити руками».

Останні із могікан

Її «Чайка» – це молодий сорт, який зробив справжній фурор на ринку цибулі. Врожайність без поливу і добрива – близько 30 тонн з гектара, за умови використання поливу та інтенсивних технологій можна спокійно зібрати 50 тонн. За таке в Союзі, як мінімум, премію давали, як максимум – Героя Соцпраці.

Сьогодні ж про премію вітчизняні науковці тільки мріють. Які там герої? Тут хоча б вижити. Із 1,8 мільйона гривень, необхідних щороку на утримання дослідної станції, держава виділяє 300 тисяч гривень. От і живи як хочеш. Мусять виживати – вирощувати та торгувати насінням, соліннями, здавати в оренду поля. А як інакше? Хіба в змозі старенький ЮМЗ обходити 400 гектарів землі? Держава ж замість вдячності натравила на науковців прокуратуру. Прокурорські орли, довго не думаючи, забрали з кабінету всю комп’ютерну техніку з науковими даними і завели кримінальну справу за нецільове використання земель. Колишній заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко, замість того, щоб озвучити проблему науковців і донести її до керівництва держави, взявся їх виховувати і розповідати, що мало землі використовують. Сам же попався на хабарі і вийшов під заставу в 450 тисяч гривень. Таку цифру крутівські науковці бачили хіба що по телевізору, бо отримують на руки нещасних 6 тисяч гривень – менше, ніж столична прибиральниця. Це все, на що вони заслужили за десятки років самовідданого труда на благо вітчизняної селекції.


Останні із могікан: Любов Фесенко, Володимир Месін та Надія Птуха

«Державі на науку начхати, – зітхає Любов Фесенко. – Їм землі головне продати, а землю продадуть і ми залишимося рабами… Все це профінансовано з-за кордону, аби українці купували іноземне насіння і угробили власну селекцію. Європа свою науку фінансує, а ми – ні. Аргентина від свого насінництва відмовилась, а потім ціни на гібриди підняли і сільське господарство впало в залежність. Мабуть, і в нас таке буде. Принаймні все до того йде. Такої праці, як у нас, ми не бажаємо власним дітям, нехай краще в польщах працюють. Якщо в цій країні нічого не зміниться, то ми будемо «останніми із могікан»».

Не менш влучно про стан вітчизняної науки говорить і колега Любові Петрівни, науковий співробітник ДС «Маяк» Володимир Миколайович Месін, який з 1987 року працює у Крутах.

Як випускник Бобровицького радгоспу-технікуму науковець уважно слідкує за діяльністю його колишнього директора Леоніда Яковишина. Тому, характеризуючи те, що відбувається з сучасною наукою, Володимир Миколайович без роздумів наводить цитату Героя України: «Цей народ все усвідомить, але після того, як пройдуть революція та голод».

gorod.cn.ua, Віталій Назаренко, «Чернігівщина» №29 (847) від 22 липня 2021

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: