Завантаження ...
banner
banner

Подорож ніжинських "скандинавців" до Новгорода-Сіверського

Подорож ніжинських "скандинавців" до Новгорода-Сіверського  фото

Неймовірні, приголомшуючі, дивовижні й захоплюючі краєвиди – ось головне враження від відвідин літописного Новгорода-Сіверського, організованих ГО «Ніжин-Сканді-Тур» минулої суботи.

Стародавня столиця Сіверського краю зустріла учасників поїздки середньовічною архітектурою 16-19 ст., пам’ятниками літописним Бояну та князю Ігорю Святославичу – персонажам чи не найвідомішої пам’ятки староукраїнської літератури «Слова про Ігорів похід», відомої ще зі шкільної лави.

Спершу була оглядова екскурсія історичним середмістям: Замкова гора або Дитинець, де колись розташовувалася резиденція сіверських князів; Торгова площа, забудована за доби козаччини; будиночки вздовж вул. Губернської, яким по 150-200 років і, звісно, Тріумфальна арка, яку будували на честь імператриці Катерини ІІ, котра якраз того часу мандрувала до щойно захопленого Російською імперією Криму…

Читайте також: Ніжинський студент-китаєць відкриває для себе Чернігівщину. Відео

Потому була екскурсія Спасо-Преображенським монастирем, з центральним собором, збудованим ще в 11 ст., а в 18 ст. перебудованому за проектом знаного архітектора Джакомо Кварегі. Відвідали й монастирські підземелля, які нараховують уже більше пів тисячі років. Не залишив байдужим і музей «Слова про Ігорів похід», розташований на території монастиря у приміщенні відтвореного кількадесят років тому будинку настоятеля обителі.

Друга половина дня – рекреація на березі р. Десна, що в спекотний день було якраз доречно.
На зворотному шляху відвідали колишній крейдяний кар’єр у Путивську, неподалік Новгорода-Сіверського. Вразили, насамперед, усередині кар’єру пейзажі – справді космічні, немов потрапили до іншої планети. Зазначимо, що відвідання кар’єру було досить несподіваним – з палицями для скандинавської ходьби у руках; так би мовити, з користю для здоров’я.

І наостанок – джерело «Дубовицька криниця» з цілющою, прохолодною водою. Тут-таки, біля джерела, було влаштовано імпровізований пікнік-вечерю з такою собі родзинкою: дегустацією свіжих і малосольних ніжинських огірків.

Наступна подорож уже скоро – за два тижні до столиці українського гончарства Опішного. А цього дня – ще й столиці українського борщу, бо відбуватиметься тут щорічний міжнародний фестиваль «Борщик у глиняному горщику».

Тож, запрошуємо подорожувати з ГО «Ніжин-Сканді-Тур»!

Слідкуйте за нашими анонсами.

MYNIZHYN за матеріалами ГО "Ніжин-Сканді-тур"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: