Завантаження ...
banner
banner

"Ой на Івана, ой на купала – ніжний віночок я виплітала!"

Кажуть дорослі, щоб бути щасливими треба жити в гармонії з навколишнім світом. Наш святий обов’язок , скоріше, поклик серця – допомогти дитині змалку відчути свій зв'язок з рідним народом, природою...

Кажуть дорослі, щоб бути щасливими треба жити в гармонії з навколишнім світом. Наш святий обов’язок , скоріше, поклик серця – допомогти дитині змалку  відчути свій зв'язок  з рідним народом, природою, сформувавши ціннісне морально-духовне ставлення  до звичаїв і обрядів, свят рідного народу, української держави. Висока моральність предків, щира приязнь у стосунках, тонкий вишуканий естетичний смак і , головне, високо поетичний культ свого родоводу – все це гідне наслідування нинішнім малим українцям.

Національно-патріотичне виховання дошкільників на засадах концепції Софії Русової – це головний напрямок роботи дошкільного навчального закладу № 13 «Берізка». Літечко це та пора року, яка розкриває світ для дитини в  особливих  фарбах веселки. Літечко золотокосе, суничне, вишневе, заквітчане шовковим різнотрав’ям, багатоголосим пташиним співом, здрастуй ! Особливе те літечко на передодні Купальської ночі. Це тебе славлять дошкільнята у купальських танцях – хороводах ,веселих іграх-забавах. Ось вони  - хлопчики і дівчатка вишукано вбрані у святковий одяг зручненько вмостилися на воза в очікуванні справжнього дива. «Любі хлопчики й дівчатка ! Збираймося швидесенько, будемо Сонце – Ярило стрічати та вогонь славити, бо має він  цієї ночі життєдайну силу!» - звертаються до малечі молоді садівниці Вергун І., Максименко А., Грицан О., Писаренко С. Ось уже і віночки прикрасили голівки дівчаток і садівниць, це вони до свята Івана-Купала вплітали і мак, і Іван-чай, ромашки і Лілії …

«Ой на Івана, ой на купала –
  ніжний віночок я виплітала!»


Ще хвилинка і попливуть ті віночки у новозбудованому басейні, що став окрасою садочка. Адже свято Івана Купала тісно пов’язано з водою і  вогнем -  ще з однією життєдайною силою в уявленні давніх слов’ян.  Бо вода це і нове життя, і  майбутній золотокосий урожай добірних хлібів.

А як же цікаво було дошкільнятам  разом з садівницями шукати  вогняну квітку папороті – квітку щастя. Захопленню малечі не було меж , бо відкрили вони в своєму житті ще один скарб  - джерельну криницю звичаїв і обрядів українського народу – свято Івана Купала.

osvita-nizhyn.at.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: