Завантаження ...
banner

Хто обслуговуватиме гігантський флагшток, який встановили у Ніжинському районі?

Хто обслуговуватиме гігантський флагшток, який встановили у Ніжинському районі? фото

На одній з нарад в Офісі президента в травні цього року була озвучена ідея: встановити на території кожної з областей України державний прапор з нагоди 30-річчя незалежності України. Після цього обпгосадміністраціі отримали відповідні доручення. А фінансисти підрахували загальну вартість цієї акції - понад 170 млн грн з державного та місцевих бюджетів. Найдорожчою стала установка стели з державною символікою в Харкові. Там на будівництво флагштока і відновлення благоустрою витратили 24,5 млн грн. На другому місці - Бровари, Київської області. Флагшток потягнув на суму 20,7 млн ​​грн. На Вінниччині прапор встановили за 15 млн, у Житомирській області - за 13,8. У рідному місті президента, Кривому Розі (Дніпропетровська область), - за 8,1 млн грн.

Виготовлення та встановлення 30-метрового флагштока з найбільшим державним прапором України в Чернігівській області обійшлися в 3,5 мільйони гривень (гроші були виділені з обласного бюджету).

Його підняли 23 серпня у Батурині Ніжинського району о 9 годині ранку. Почесну місію виконали боєць АТО і учасник «Ігор нескорених» Владислав Шатило і Мирослава Томілко - дочка загиблого під Дебальцеве воїна Івана Томілко (правда, їх участь в цьому була символічною, адже підняття полотнища здійснювалося механічно - натисканням кнопки на спеціальному механізмі). На урочистому заході були присутні голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко, голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус, інші представники влади і громадськості.

- Ідея установки великого національного прапора - просто чудова! Адже ми повинні щодня відчувати свою національну приналежність і пишатися, що ми - українці. Державна символіка в наш непростий час повинна бути на кожному кроці, - вважає мер Батурина Леонід Душа. - Приємно, що обласна влада для установки прапора вибрала саме наше місто. Адже він відіграв велику роль в історії України. У 1669-1708 і 1750-1764 роках Батурин був резиденцією гетьманів Лівобережної України. З ним пов'язана діяльність таких видатних політичних лідерів часів гетьманщини, як Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський.

Читайте також: Найбільший прапор області піднімуть у Ніжинському районі

У 2001 році Батурин був внесений до Списку історичних населених місць України (цей список затверджений Кабміном. - Авт.). На території Батурина розташовані пам'ятники і об'єкти культурної спадщини, які об'єднані в Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця». Один з них - цитадель Батуринських фортеці. У листопаді 1708 року, під час Батуринської різанини (каральні дії московських військ із захоплення і знищення Батурина та його мешканців. Тоді, за різними підрахунками, було знищено від 11 до 15 тисяч місцевих жителів. - Авт.), тут був епіцентр бойових дій. Про це свідчать залишки масштабних руйнувань і численні поховання жертв. Тому попередній губернатор (Ганна Коваленко. - Авт.) розпорядилася встановити флагшток на території цитаделі. Хоча, чесно кажучи, я був проти ...

- Чому? - цікавимося у глави громади.

- Тому що вибрали абсолютно невдале місце - за деревами і кущами. Я пропонував встановити флагшток або на колі, що на в'їзді в Батурин, або на території палацу гетьмана Кирила Розумовського. Звідти прапор було б видно навіть на трасі міжнародного значення.

Спорудження флагштока займалося управління капітального будівництва Чернігівської ОДА. Роботи виконували представники ТОВ «Буденергомонтаж» (зареєстрованого в Славутичі, Київської області. Тендер на проведення робіт воно виграло 29 червня). У Батурині будівельники жили в гуртожитку, що належить музею-заповіднику (про це подбав мер Батурина).

Підрядники підготували площу (її розмір - понад 600 м2), залили фундамент, змонтували і встановили металевий каркас, підключили об'єкт до електромережі, поклали гранітну плитку. Їх роботу перевіряв губернатор Чернігівщини В'ячеслав Чаус.

Флагшток з прапором площею 24 (!) квадратних метра став одним із знакових патріотичних об'єктів на Чернігівщині.

- Леонід Леонідович, хто тепер буде «шефствувати» над флагштоком? - запитуємо у голови Батуринської територіальної громади.

- Це буде вирішуватися на обласному рівні. Його передадуть на баланс заповідника «Гетьманська столиця» або міської ради.

- Якщо передадуть вам, чи вистачить у вас ресурсів на обслуговування флагштока і підтримання благоустрою?

- Щось вигадаємо. Адже біля найбільшого на Чернігівщині прапора має бути повний порядок! Головне, щоб не відверталася держава. І щоб не повторилася ситуація, як з палацом Розумовського. Його реставрували з 2003 по 2008 рік. Результати були чудові. Але влада змінилася - і два флігелі на території палацу так і залишилися недобудованими ...

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №35 (3047) від 26 серпня 2021

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: