Завантаження ...
banner
banner

Зайнятися гончарством, фехтуванням та стрільбою з лука можна на території Ніжинського університету. Відеосюжет

Зайнятися гончарством, фехтуванням та стрільбою з лука можна на території Ніжинського університету. Відеосюжет фото

Постріляти з лука, пофехтувати мечем та зліпити глиняний горщик. У Ніжині відкрили інтерактивний музей просто неба. Ініціатором та автором ідеї є викладач історії та археології Ніжинського державного університету імені Гоголя Іван Кедун.

Він розповів, що давно хотів зробити щось подібне, аби в комплексі показати, як жили середньовічні люди, а також проводити тут заняття для студентів.

«Ми кажемо про англійських лучників, але задають студенти питання, як вони перемагали ранні мушкети. А от так от. Поставимо лучника, пустимо кількість стріл, поставимо муляж мушкета і хай просто спробують зарядити його таку кількість раз, скільки летить стріл з лука, і людина зрозуміє», — каже ініціатор.

Відтепер зайнятися гончарством, фехтуванням та стрільбою з лука можна на території Ніжинського державного університету імені Гоголя. Тут відкрили інтерактивний скансен – музей просто неба.

Читайте також: У Ніжинському університеті відкрився "Інтерактивний скансен" (ФОТО, ВІДЕО)

У музеї ще планують доробити хату-напівземлянку, кузню, кухню, город. Поки він працюватиме за попередньою домовленістю, наступного року планують, щоб музей працював постійно.

«Житло. Будь ласка, якщо хочете, можете переночувати в ньому, коли добудуємо, і спробувати, як воно було, і як вони жили. А можна, нарізавши середньовічних завдань, просто провести день середньовічного життя, щоб зрозуміти. Дамо і одяг навіть для цього. Ми не закриватимемось, доки будуть дозволяти погодні умови», – розповів Іван Кедун.

Проєкт музею під відкритим небом став одним із переможців серед випускників Академії жіночого лідерства. Він отримав фінансування в рамках програми USAID Dobre.

«Це проєкт, дружній до жінок, і ми акцентуємо увагу саме на розкритті жіночого потенціалу, і показуємо, що жіночі ремесла і давнини, і сьогодення активно мають місце в Ніжині, в нашій громаді, і немає такого ремесла, яке було б жінці не під силу», – розповіла керівниця проєкту Юлія Кузьменко.

Джерело: Суспільне

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: