Завантаження ...
banner

Гриби на Чернігівщині: де ростуть, коли збирати, як орієнтуватися

Гриби на Чернігівщині: де ростуть, коли збирати, як орієнтуватися фото

Коли найкраще йти по гриби? Де і за яких саме умов вони ростуть, та як орієнтуватися в їх виборі? Як не заблукати в лісі? Про це в ефірі програми «Українського радіо: Чернігівської хвилі» розповів головний спеціаліст Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Кирієнко.

За словами Володимира Кирієнка, грибний сезон розпочинається тоді, коли температура повітря сягає від 12 до 20 градусів, вологість 80-85% і коли проходять рясні дощі. Гриби з’являються не одразу після дощів, а через 10-12 днів. Виростають вони протягом п’ять-шість днів, за добу зростаючи на один-два сантиметри. Не люблять різких перепадів температури: якщо сьогодні йде дощ, а завтра вдарила спека, то грибів там не буде.

«Гриби зазвичай люблять мішані ліси: де є соснові насадження, а серед них є молоді дерева дуба, берези. Якщо ви зайшли у ліс і побачили молоді дубки, то відсотків 80-90 там можна знайти білі гриби».

Де на Чернігівщині ростуть гриби?

Чернігівщину можна поділити на дві частини: північна – лісова частина, південна – де більше лісостеп. Гриби ростуть і там, і там. Але найбільше їх у Корюківському, Городнянському, Ріпкинському районах. Чимало їх є і в Новгород-Сіверському, Семенівському – тобто вся північна частина Чернігівщини грибна. Все залежить тільки від погодних умов.

Але і в Ніжинщині та Ічнянщині є дубові насадження, там також ростуть гриби.

Найбільш поширені їстівні осінні гриби на Чернігівщині:

білі,
маслюки,
підберезовики,
опеньки.

Читайте також: Ніжинці відкрили сезон "тихого полювання"

Правила збирання грибів:

Беріть із собою гострий ніж. Можна переконатися, що гриб не уражений личинками, почистивши коріння. Уражені гриби залишайте в лісі.

Гриби бажано збирати у кошик. Не варто використовувати поліетиленові пакети, пластикову тару чи оцинковані відра.

«Це дозволить під час транспортування уникнути виникненню токсичних продуктів, переходу важких металів (цинку). Адже гриби всмоктують речовини, як губка. Відповідно, не варто збирати гриби у забруднених місцях, на межі лісів з полями (адже поля можуть бути оброблені хімікатами), поблизу міст, автомобільних та залізничних доріг».

Якщо сумніваєтесь у тому, що знайшли їстівний гриб – не беріть його, а після тихого полювання покажіть їх досвідченим грибникам.

Також не варто збирати перезрілі гриби, в’ялі, вкриті слизом чи пліснявою – вони можуть містити токсичні продукти життєдіяльності.

Одягайтесь так, аби у комах та кліщів не було доступу до відкритих ділянок тіла. Після повернення з лісу його треба ретельно витрусити, тіло оглянути на відсутність кліщів.

Як орієнтуватись у лісі?

Ставте свій транспорт біля помітних об’єктів.

Ліси розбиті на квартали. Один із орієнтирів – квартальні стовпчики. З чотирьох боків цього стовпчика написані номери кварталів. Там, де найменше число – з того боку буде північний захід.

На Чернігівщині лісові дороги будувалися з 2011 по 2015 рік. Вони використовувалися як і для вивезення деревини, так і для з’єднання, що знаходяться у лісі. Це ґрунтові дороги, або дороги, вкриті щебнем, шириною, 4,5 м. Якщо, заблукавши, вийшли на таку дорогу – вона вас може привести у якесь село.

Норми збирання грибів

Згідно з розпорядженням голови Чернігівської ОДА №288 від 05.08.2008 р. «Про максимальні норми безоплатного збору дикорослих трав’яних рослин, квітів, ягід, горіхів, грибів тощо» зазначено, що кожна людина безкоштовно один раз на день може для власних потреб заготовити білих грибів та лисичок 15 кілограмів, опеньок 30 кілограмів, інші – 15 кілограмів.

«Якщо ви збираєте гриби у прикордонній зоні, ви повинні мати документ, що підтверджує особу – паспорт чи водійські права».

Джерело: Суспільне

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: