Завантаження ...
banner
banner

Очільник Муніципальної варти Ніжина про «гаражне питання», несподівані виклики та порушників Правил благоустрою

Очільник Муніципальної варти Ніжина про «гаражне питання», несподівані виклики та порушників Правил благоустрою фото

Ось вже кілька місяців у Ніжині обговорюється питання незаконно встановлених гаражів. Ніжинський міський голова Олександр Кодола ініціював впорядкування тимчасових споруд у місті. На передостанній сесії Ніжинської міської ради прийнято рішення надавати тимчасові споруди в оренду, оскільки земля під ними є комунальною власністю.

Як просуваються справи у «гаражному питанні»? Скільки ніжинців вже оформили оренду тимчасових споруд? – відповіді на ці та інші запитання журналіст «УН» попросила надати керівника Муніципальної варти Ніжина Вадима Лаврінця.

— Процес, як то кажуть, пішов: люди звертаються до нас щодня. Схема роботи виглядає так: спочатку ми розклеюємо оголошення на гаражі, а ми вже знаємо точно, що 90-95% тимчасових споруд у Ніжині встановлені незаконно, з проханням звернутися до Муніципальної варти з правовстановлюючими документами. Вже після звернення ми виїжджаємо на місце, обраховуємо площу споруд і передаємо дані до комунального підприємства «Оренда комунального майна». Поступово формуємо базу орендарів. Наразі в оренду у Ніжині оформлено вже більше 100 гаражів.

— А скільки таких гаражів у місті, за вашими підрахунками?

— Понад 600.

— Виходить, наразі до вас звернулася лише шоста частина власників…

— В даному напрямку ми працюємо близько місяця. Запевняю: все зробимо.

— Яка вартість оренди гаражів?

— Питанням вартості займається КП «Оренда комунального майна».

— Люди жаліються, що доводиться платити за те, за що раніше не платили.

 — Дійсно, ніжинці не сплачували за гаражі десятками років. Те рішення, яке прийняла Ніжинська міська рада, вважаю правильним – в інших містах України питання з тимчасовими спорудами вирішують превентивно: відразу демонтують, відвозять у призначене місце, а згодом або виставляють на торги, або здають на металолом – все ж копійчина до міського бюджету!

— На щотижневій апаратній нараді Ви як керівник звітуєте, скільки порушників Правил благоустрою виявили працівники Муніципальної варти за певний проміжок часу. Скільки їх було, приміром, у вересні?

— За вересень поточного року складено 26 адміністративних протоколів. Більшість з них складена за розміщення автівок на «зелених» зонах, влаштування вигрібних ям на землях комунальної власності, спалювання сухої рослинності.  Підкреслюю: штрафи Муніципальна варта не накладає. Складені нами протоколи розглядає адмінкомісія виконкому Ніжинської міської ради.

— А якщо громадянин не згоден з висновками, зробленими працівниками Муніципальної варти? Якщо він не вважає себе порушником?

— До кожного протоколу ми додаємо докази, зокрема, фотофіксацію. А якщо порушник не погоджується з нашими висновками, він може звернутися до суду – це його право.

— Були прецеденти?

— До суду ще ніхто не звертався. Правда, одна жінка, котра звикла паркуватися на «зеленій» зоні у місті, отримавши протокол від Муніципальної варти, звернулася зі скаргою до виконкому, аби скасувати цей протокол. Але виконком її не підтримав.

— Окремим рядком – про стихійну торгівлю…

— Наразі стихійна торгівля у Ніжині є однією з актуальних проблем, яку також потрібно вирішувати. Ми не проти тих, хто торгує. Ми просто хочемо впорядкувати стихійну торгівлю, згідно з Правилами благоустрою  – аби ніжинці не продавали продукти «з землі». Для торгівлі у місті існують спеціально визначені місця.

— Чи траплялись останнім часом у працівників Муніципальної варти незвичайні виклики?

— Так, ми намагаємося не відмовляти людям, які до нас звертаються. Інспектори-ревізори першими з’явилися на такі виклики: коли влітку, у районі центрального ринку, посеред білого дня, блукав роздягнений чоловік — він виявився наркозалежним; коли на території аграрного ліцею (колишнє училище №35) п'яні жінки влаштували відпочинок, і з ними була 8-місячна дівчинка, яка несамовито кричала – згодом лікарі виявили у неї гематоми; коли нещодавно п’яний військовий з Києва ганяв по Ніжину – наші інспектори-ревізори, не замислюючись про небезпеку, намагались його зупинити. 

— А з курйозних випадків що можете пригадати?

— За останні півроку тричі доводилося допомагати ловити представників дикої фауни: двічі – косуль (у парку Шевченка і на вул. Набережній), одного разу – яструба-стерв’ятника.  Викликали працівників лісгоспу і Держпродпотребслужби, вирішували питання спільними зусиллями. Представники фауни відпущені у дику природу.

— Кілька днів тому у Ніжині стався прикрий випадок – вночі на залізничному вокзалі зґвалтували 15-річну дівчину. Муніципальна варта чергує по ночах у місті?

— Так, ми чергували по ночах і раніше. Відтепер контролюємо парки, територію залізничного вокзалу ще жорсткіше. Звичайно, два працівники Муніципальної варти, котрі щодня знаходяться на нічній зміні, не в стані охопити кожний куточок міста, але ми стараємося сумлінно виконувати свою роботу. Про те, що нам вдалося завоювати довіру громадян, говорить наступний факт: ніжинці звертаються до Муніципальної варти навіть по тих питаннях, які не входять в нашу компетенцію. Вони впевнені: ми обов’язково зреагуємо, причому зреагуємо оперативно. Але громадянам не варто забувати про існування поліції – у нас з нею різні повноваження. Хоче мета одна – працювати на благо Ніжинської громади.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: