Завантаження ...
banner

У Ніжині перетворили напівзруйнований будинок у гарну будівлю

У Ніжині перетворили напівзруйнований будинок у гарну будівлю фото

Енергомодернізація житлового фонду та адміністративних будівель — це одна з пріоритетних цілей розвитку Ніжинської громади, тому місто продовжує фінансувати заходи з енергоефективності та залучати на дані цілі кошти вітчизняних та міжнародних установ та організацій.

Так, у 2020 році між Фондом енергоефективності та Ніжинською міською радою було підписано угоду про співпрацю, в рамках якої у 8-ми будинках Ніжина будуть запроваджені енергоефективні заходи. Загальна вартість робіт складає 34,7 млн грн, 70 % з яких відшкодує Фонд енергоефективності.

Фонд енергоефективності — це державна установа, створена Урядом України з метою досягнення європейського рівня енергетичної ефективності шляхом зменшення рівня енергоспоживання та викидів СО2 у житловому секторі. Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з термомодернізації будівель. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини.

ПРОЕКТИ РЕАЛІЗОВУЮТЬСЯ

На сьогодні вже два будинки у Ніжині повністю завершили роботи за програмою Фонду: на вул. Амосова та Озерній.

Наразі ще шість будинків готуються до реалізації проектів. Це чотири будинки на вул. Незалежності, по одному будинку — на вул. Московській і Синяківській. Міська рада вже заклала для них кошти для співфінансування проектів.

У липні поточного року Ніжинський міський голова Олександр Кодола провів зустріч з мешканцями будинку №23 по вул. Озерна і поцікавився результатами проведеної комплексної термомодернізації будинку. Вони приємно здивували. Підбиваючи підсумок, Олександр Михайлович зауважив: мешканці даного будинку заслуговують на велику повагу, а сам будинок повинен стати прикладом для інших. 

Журналіст «УН» вирішила особисто переконатися у вищесказаному і поспілкувалася з головою ОСББ «Озерне, 23» Людмилою Герасименко.

ПЕРЕДМОВА. ОСББ «СИНЯКІВСЬКЕ»

У даної історії є передмова. Справа у тому, що нинішня голова ОСББ «Озерне, 23» Людмила Герасименко у будинку не проживає, але має до нього безпосередній стосунок – тут живуть її батьки, у цьому будинку пройшли її дитинство та юність. Отже, всі сусіди її чудово знають. Жити в будинок на вул. Синяківську Людмила перейшла, коли вийшла заміж.

ОСББ на Синяківській співвласники будинку заснували у 2016 році. Пані Людмила тоді ще працювала на держслужбі.

«Перші ОСББ почали з’являтися у Ніжині після 2002 року. Пам’ятаю, за Проектом ЕСКО, у будинку на вул. Незалежності були утеплені стіни і встановлений один з перших теплових пунктів.«Через кілька років «дозріли» до ОСББ мешканці нашого будинку – на Синяківській», — пояснює Л. Герасименко.

Зібралася ініціативна група. Люди чітко розуміли: хочуть змін, а ось з чого розпочинати, де шукати допомоги, не знали. Оскільки Л. Герасименко працювала на держслужбі, займатися цим питанням не могла. Пообіцяла всіляку допомогу з оформленням документів. Головою ОСББ співвласники будинку затвердили чоловіка Людмили. Але ж зрозуміло: майже всю роботу тягнула жінка.

«Два роки працювала на громадських засадах. Сказати, що було важко, — не сказати нічого. Але бажання та цілеспрямованість зробили свою справу», — говорить Людмила Михайлівна.

У 2016 році Ніжинська міська рада розпочала співпрацю з Проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

В рамках цієї Програми ОСББ «Синяківське» повністю утеплило свій будинок, замінило вікна, двері у місцях загального користування, зробили вимощення. Загалом було зроблено робіт на суму 1 млн. грн., де 25% — кошти мешканців будинку, а 75% — кошти міської ради і грантові кошти.

Нещодавно подали заявку на участь у Програмі «Енергодім» — мешканці «Синяківського» ще хочуть замінити мережі гарячого водопостачання, встановити індивідуальний тепловий пункт, а також терморегулювання по квартирах – датчики і терморегулятори тепла.

Наразі роблять проектно-кошторисну документацію. Дані роботи заплановані на наступний рік.

ОСББ «ОЗЕРНЕ, 23»

Будинок по вул. Озерній, 23 збудований у 1986 році. Він перебував на балансі ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів».

Обслуговуванням будинку підприємство, по суті, не займалося, лише сплачувало за послуги електропостачання в МЗК (підвали, під’їзди). Мешканці платили по 81 копійці (!) за квадратний метр площі квартири. Але, вочевидь, це повністю влаштовувало керівництво ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів». Зрозуміло, що з роками будинок перетворився на занедбаний: дерев’яні двері у під’їздах тепло не утримували, вікна розпадалися, на ганках з’явилися дірки, які мешканці заливали бетоном, аби можна було по цих ганках ходити.

Одного разу дружній сусідський колектив, а в будинку нараховується 30 квартир, прийняв рішення відремонтувати під’їзди. У даному випадку наголос потрібно зробити на слові «дружній», оскільки одним з найголовніших моментів при створенні та функціонування ОСББ є повне розуміння серед мешканців будинку. Об’єднати людей заради будь-якої мети нелегко.

І це стосується не тільки ОСББ. Наприклад, останнім часом до міського голови Олександра Кодоли і виконкому міської ради часто звертаються ніжинці з проханням дозволити їм зробити індивідуальне опалення, допомогти відремонтувати або будинок з приватизованими квартирами, або під’їзди. Це можливо тільки за умови прикладання спільних зусиль всіх мешканців або переважної частини. Інакше – ніяк.

Так от коли мешканці будинку по вул. Озерній зрозуміли, що більше так жити не хочуть, що потрібно рухатись вперед, вони звернулися за допомогою до колишньої сусідки Людмили Герасименко: перед очима був  приклад — ОСББ «Синяківське».

За плечима пані Людмили на той час  був досвід роботи з ОСББ більше 5 років. Численні тренінги, навчання, робота зі спільнотою ОСББ України, допомога і координація роботи ОСББ м. Ніжина.  Наразі вона є головою Громадської спілки «Об’єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків».

Людмила Михайлівна порадила спочатку визначитися з формою управління будинком, написати план щодо пріоритетності ремонтних робіт в будинку. Ремонт в під’їздах став 10-м пріоритетом, бо розпочати потрібно з основи: вимощення і покрівля, щоб будинок не руйнувався.  Потім поступово утеплюватись – рухатись до термомодернізації, щоб заощаджувати на енергоносіях, та мати комфортні умови проживання.

Тому Людмила Михайлівна здивувалася: про який ремонт у під’їздах може йтися, якщо вони  напівзруйновані?! ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів» оголосили банкрутом, тому виходи лише два: потрібно або найняти управлінську компанію, або створити ОСББ.

Люди злякалися: чи витягнуть? Але ж бажання створити ОСББ виявили 80% співвласників будинку.

Від моменту перших зборів співвласників, які відбулися у березні 2019 року, до створення ОСББ «Озерне, 23» минуло кілька місяців – воно було зареєстровано 5 липня 2019 року.

Люди, котрі десятиріччями самі прибирали у під’їздах, на прилеглій біля будинку території, лопатами «відводили» дощову воду з-під фундаменту, дуже швидко побачили переваги ОСББ: командна робота на спільний результат дала свої плоди.

Перша серйозна перепона виникла з РЕМом та ДП «Ніжинський комбінат хлібопродуктів»

У травні 2020 року в будинку ОСББ відключили електропостачання в місця загального користування в зв’язку з тим, що Підприємство, з яким укладено діючий договір, має борг перед АТ «Чернігівобленерго» за послуги з розподілу та постачання електроенергії.

Штучно створилась небезпечна ситуація для споживачів (співвласників).

Для роз’яснення ситуації ОСББ в особі Людмили Михайлівни звернулось до НКРЕКП, Міністерства енергетики, Фонду держмайна з проханням надати роз’яснення з приводу того, яким чином ОСББ може в законний спосіб укласти договір на електропостачання для забезпечення функціонування спільного майна.

З травня по листопад 2020 року світла в МЗК не було. Але співвласники впевнено відстоювали свою позицію. В листопаді 2020 року договір був укладений, електропостачання відновлено.

Коли в Україні розпочав роботу Фонд енергоефективності, Людмила Герасименко запропонувала співвласникам будинку взяти участь у Програмі. Для порівняння навела факт: якщо окремо робити те ж вимощення, воно обійдеться більше ніж у 200 тис. гривень; якщо за Програмою – можна зробити не тільки вимощення, але й модернізацію будинку за рахунок кредиту під невеликі відсотки, який мешканці виплачуватимуть 7-10 років. Їхня частка — 20% від загальної суми проекту, решта – кошти міського бюджету і грантові. 

У травні 2020 року ОСББ «Озерне, 23» подало до Фонду заявку. Вона стала 45-ою по Україні. Наразі таких заявок вже більше 800.

У березні розпочалися роботи щодо модернізацію будинку, у червні – завершилися.

Вартість робіт склала 5,2 млн. гривень. Фонд енергоефективності надав підтримку ОСББ «Озерне, 23» у розмірі 70 % від загальної вартості будівництва, з міського бюджету було виділено 514 тис. гривень.

За ці кошти був виконаний наступний фронт робіт: утеплені мінеральною ватою фасад, горище, замінені вікна, двері, вхідні вузли у під’їздах, зроблено вимощення, встановлено індивідуальні тепловий пункт і лічильник на опалення, балансоутворюючі клапани, замінені труби тепло- і газопостачання, проведено модернізацію освітлення (датчики руху, світлодіодні лампи).

«В яку суму обійшлися мешканцям будинку заходи по енергозбереженню?» — поцікавилася журналіст «УН» у голови ОСББ «Озерне, 23».

«Одноразовий внесок склав 160 грн. за квадратний метр. На решту коштів ми взяли кредит у сумі 500 тис. грн. на 7 років. Сподіваємося, вже цієї зими нам вдасться заощадити 30-50% коштів від теплопостачання. Якщо так, то зекономлені гроші ми пустимо на погашення кредиту», — пояснила Л. Герасименко.

Сьогодні багато хто з ніжинців вже заздрить змінам, які відбулися в житті мешканців будинку №23 по вул. Озерній. Але ж їм нічого з неба не впало – всі рішення вони прийняли самі, а потім – зважилися на зміни. Результат – очевидний. Піти таким же шляхом можуть мешканці будь-якої багатоповерхівки в країні та у Ніжині, зокрема. Було б бажання.

Джерело: Валентина Савчук, "Уездные новости"

Фото надано Л. Герасименко

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: