Завантаження ...
banner
banner

Перейменування вулиць вирішили відкласти

Питання перейменування вулиць зараз не на часі - під оплески і майже одноголосно вирішили сьогодні на громадському обговоренні ніжинці. Але це не єдине сьогодні прийняте рішення...

Питання перейменування вулиць зараз не на часі - під оплески і майже одноголосно вирішили сьогодні на громадському обговоренні ніжинці. 

Обговорення перейменування вулиць у Ніжині, перейменування вулиць у Ніжині

Сьогоднішнє громадське обговорення стосовно перейменування вулиць у рамках декомунізації та позбавлення від тоталітарного та нацистського минулого було ініційовано Громадською радою Ніжина. І весь удар невдоволених і обурених ніжинців довелося тримати саме представникам цієї організації.

Громадське обговорення розпочалося з виступу голови Громадської ради Ніжина Володимира Дорохіна, який розповів, що згідно закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки" потрібно змінити назви ряду вулиць. 
 
Як зазначив голова Громадської ради теперішній проект перейменування вулиць був розроблений на основі пропозицій, які розробила Робоча група з питань найменування, перейменування і повернення історичних назв топонімічних об’єктів Ніжина декілька років тому. Створена нещодавно за наказом міського голови нова робоча група  лише винесла свої пропозиції на основі попередніх напрацювань. 

Орієнотовний перелік вулиць, що підлягають перейменуванню:
З самого початку обговорення ніжинці не мали великого бажання слухати навіщо змінювати старі і звичні для них назви вулиць. До того більшість жителів вулиць, які підлягають перейменуванню вже збирали підписи і подали їх до виконкому проти змін назв.  Тому зацікавленості у обговоренні населення не мало. І як результат все швидко звелося до вигуків, обурень і не бажання розбиратися у ситуації, яка склалася і чого вимагає закон. 
 
Але із загального гамору, можна виділити наступні основні причини, чому на думку жителів Ніжина не варто перейменовувати вулиці:
  • кошти, які доведеться використати на перейменування вулиць варто краще використати на їх ремонт
  • ряд вулиць названі на честь людей, які зробили значний внесок у історію. Зокрема цю думку відстоювали жителі вулиць Маршала Тимошенка, Кирпоноса та ін. Цим людям, на думку жителів,ми завдячуємо нашим життям
  • відсутність бажання і розуміння чому потрібно змінити назви вулиць 
(Якщо ви маєте власні думки, чому не варто перейменовувати ту чи іншу вулицю, пишіть у коментарях)
 
І вже після того, як вкотре пролунала пропозиція відкласти перейменування вулиць її було поставлено на голосування та майже одноголосно підтримано. Куди ж подінешся?
 
Але зрозуміло, що це не вирішує проблему, тому буде продовжено роботу робочої групи з перейменування вулиць, але до неї збираються залучити ще й представників громадськості і фахівців з історії та юристів. Вони повинні запропонувати варіанти перейменування вулиць не лише з історичної точки зору, але й у першу чергу, дізнатися думку жителів, які проживають на вулицях, що підлягають перейменуванню, якою вони бачать нову назву.

Макс Терещенко
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: