Завантаження ...
banner

А ви бачили колись портрети з бананової шкірки чи картини з фізалісу? Якщо ні, то вам - до музею!

А ви бачили колись портрети з бананової шкірки чи картини з фізалісу? Якщо ні, то вам - до музею! фото

У художньому відділі Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського відкрито виставку - "Без фарб та пензлів». Презентовано роботи ніжинської майстрині Катерини Борисової, викладачки мистецької школи при КЗ «Ніжинський коледж культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької» та майстринь Київського народного творчого колективу «Флористика» (з присутніх - Валентина Процько та Людмила Порунова).

Картини у японській техніці «ошибана». Тут можна побачити роботи з тополиного пуху, фізалісу, соломки, шкірки банану, троянд, тюльпанів, лілій та інших багатьох рослин. Назва виставки «Намальовані квітами» говорить про те, що жодної краплини фарби не було використано при роботі! Це дивовижно!

Роботи Катерини Борисової відображають осінь. Представлені натюрморти. У 2018 році у Катерини вже була персональна виставка у художньому відділі ніжинського музею. Це була справжня несподіванка для ніжинців, адже вони ще такого не бачили! Споглядаючи ці ж роботи дивуєшся! Краса неймовірна, захоплююча!

Від одного місяця до дев’яти йде часу на одну роботу. «Це дуже особисте. Залежить від самого майстра. Від розміру картини, підготовки матеріалів. Ті, хто прийде на цю виставку - побачать, як потрібно  спілкуватися з природою, берегти її. Можливо виникне бажання і собі зробити щось подібне. І це буде продовження цього чудового мистецтва. А це не просто картини! Ц е друге життя квітів, рослинок… За професією я  бібліотекар (бібліограф). Нині  - на заслуженому відпочинку. У  творчому  колективі  «Флористика» фахових художників немає. А творять ось такі неймовірні речі. Ось(показує) - це робота однієї з наших майстринь, яка вирізає на плодах каштанів людські обличчя. - каже Валентина Процько, майстриня  Київського народного  творчого колективу «Флористика», член Японської гільдії флористів. У Ніжині вперше.

Майстриня Людмила Порунова колись жила у Ніжині. «Батько військовий. З 2 по 6 клас навчалася тут. А потім наша родина переїздила. З 2010 року почала займатися ось такою творчістю: потрапила на курси, згодом запросили до школи флористики. В цьому році наша школа відзначила ювілей - 50 років. Спочатку  виготовляла картини з квітів, згодом з пуху. За  фахом я інженер-теплоенергетик, закінчила КПІ.  Друга професія – бухгалтер. Роботи наших майстринь в багатьох країнах світу:  Японії, Кореї, Англії, Франції. У нас п’ять японських призерів. Ніжин теж  прийнятий у цей клуб. Приєдналася до нас Катерина Борисова», - розповіла Людмила Порунова.

 «Хочу популяризувати цей вид мистецтва у Ніжині. Залучати дітей та дорослих.Проводити майстер класи.  Давати природі друге життя у ось таких трансформаціях - чудово! Хоч і  довготривалий процес, однак плідна робота приносить задоволення, як майстру, так і людям, – ділиться  Катерина Борисова.

Прийшли привітати майстринь з відкриттям виставки директор музею Геннадій Дудченко з колегами, начальник управління культури та туризму Тетяна Бассак, представники Ніжинського коледжу культури та мистецтв ім. М. Заньковецької на чолі з директором Володимиром Дорохіним,  представники громади, друзі, знайомі, рідні.

Описати красу робіт не можливо, їх потрібно бачити. Виставка триватиме з 6 по 24 жовтня. Тож завітайте, долучіться до прекрасного!

Тетяна Марченко

фото автора 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: