Завантаження ...
banner
banner

Рейд по Ніжинських закладах освіти

Рейд по Ніжинських закладах освіти фото

Нинішнє харчування дітей далеке від здорового, що призводить до того, що на сьогоднішній день, за статистикою, приблизно 12% хлопців та 8% дівчат шкільного віку в Україні мають надмірну вагу.

Сучасні діти споживають майже вдвічі більше цукру та солі від встановлених ВООЗ норм, 20% страв з м’яса, що споживають діти, становлять ковбасні вироби, які не мають харчової цінності. Крім того, у дітей на високому рівні є споживання борошняних виробів, картоплі, насичених жирів, що призводить до зростання ризику небезпечних хронічних захворювань – цукрового діабету, уражень серцево-судинної системи та раку.

В той же час на недостатньому рівні знаходиться споживання овочів та фруктів, круп’яних виробів,  що є джерелом клітковини – невід’ємної складової здорового харчування. Кількість молочних продуктів, що споживаються дітьми, також є вкрай недостатньою. Тому Постановою КМУ №305 від 24.03.2021 року було змінено норми харчування дітей у закладах освіти: значно обмежена кількість солі, цукру, жирів у стравах; виключені ковбаси та ковбасні вироби, кондитерські вироби, зменшена кількість споживання картоплі (яку так полюбляють діти!), натомість збільшено кількість споживання молочних продуктів, риби, круп, овочів, введені спеції.

Ця постанова набирає чинності з 01.01.2022 р., тому є час для поступового введення нових тенденцій в харчуванні, щоб діти звикали до нових смаків, нових нетрадиційних страв, до великої кількості овочів та фруктів у шкільному раціоні.

Щотижня в асортименті ніжинських школярів – різнокольорові овочі та фрукти: груша, апельсин, лимон, виноград. Продукція з овочів надається тільки якісна: свіжі огірки та помідори, петрушка, кріп, перець солодкий, капуста.

«Ми маємо великі сподівання, що й батьки переглянуть свої сімейні кулінарні звички, щоб і вдома харчування було правильним та здоровим, а діти надавали перевагу своєчасному гарячому харчуванню, а не фаст-фудному», — підкреслює директор Ніжинського КТВП «Школяр» Лариса Чернишева.

 Реформа шкільного харчування вимагає розв'язання питань за декількома напрямками:

  1. Запровадження та комунікація нового меню.
  2. Підвищення професійного рівня працівників харчоблоків.
  3. Заміна старого обладнання.

Згідно з реформою, пропонуються наступні підходи до харчування:

  1. Покращувати зовнішній вигляд страв.
  2. Робити страви смачнішими.
  3. Проводити інформаційну та роз’яснювальну роботу з дітьми, батьками про користь гарячого своєчасного харчування.
  4. Вводити до шкільного меню різнокольорові овочі та фрукти.

Журналіст «УН» разом з директором Ніжинського КТВП «Школяр» Ларисою Чернишевою побували у харчоблоках двох Ніжинських навчальних закладів – школи №15 та гімназії №3, аби на власні очі побачити, як впроваджується реформа харчування у життя.

ШКОЛА №15

Один з найважливіших факторів, який відразу налаштовує на позитив тих, хто перебуває у шкільній їдальні, – це сучасна гарна зала. Це місце хочеться відвідувати ще і ще.   

У Ніжинській школі №15, як і в інших навчальних закладах міста, нещодавно почала працювати  сучасна лінія роздачі: у дітей з’явилася можливість робити вибір самостійно. Для дітлахів, котрі шикуються у чергу з маленькими підносами, це певна гра.

Надалі – не менш цікавий процес: обрати страви до вподоби. Як зазначила Л. Чернишева, наразі у школі №15 та гімназії №3 відбувається втілення пілотного проекту – дітям пропонують так зване дабл-меню, в якому є основний та другий комплекс сніданків. 

В день визіту журналіста у школі №15 до основного комплексу входили: салат зі свіжих помідорів з перцем та майораном, биточок м’ясний, картопляне пюре з орегано, чай з лимоном, хліб цільнозерновий, виноград.

Другий комплекс складався із салату зі свіжою капустою, огірками та кропом, картоплі тушкованої, м’яса відвареного, чаю каркаде, хліба цільнозернового,  апельсина. В обох комплексах наявні різнокольорові овочі та фрукти.

Вартість обох сніданків однакова – 22 грн.60 копійок.

До початку роздачі черговий вчитель інформує учнів про наявне меню.

«Дітям це надзвичайно цікаво. Крім того, вони мають вибір – такого  раніше у школах не було», – підкреслює Лариса Олексіївна.

Естетичний вигляд має посуд, з якого харчуються діти. Наприклад, сьогодні в їдальні школи №15 салати подаються в салатниках. Лариса Олексіївна зауважує, що ніжинські діти почали їсти салати, особливо якщо вони подаються окремо та існує індивідуальний вибір на роздачі самообслуговування.

Журналісту «УН» — з дотриманням всіх санітарних норм і правил — дозволили побувати на кухні, де  відбувався процес приготування страв, борошняних та кулінарних  виробів, миття використаного посуду.

Завідувач виробництвом Наталя Лавриненко розповіла, що наразі у колективі працюють шість дівчат, колектив дружний, відповідальний. 

Школа №15 однією з перших у Ніжині отримала сучасну  посудомийну машину – цей проект кілька років тому започаткував Олександр Кодола, коли був народним депутатом. 

Крім того, в минулому році нове обладнання (лінії роздачі, які утримують температуру подачі страв, що покращує якість страв; електроплити; картоплечистки, сучасне холодильне обладнання тощо) отримали шість ніжинських шкіл, в їх числі – школа №15. Згідно з Програмою, виділення коштів на це відбувалося на умовах співфінансування: 30% сплатив місцевий бюджет, 70% — державний. Обладнання отримали найбільш перспективні навчальні заклади, де відмічається найбільша наповнюваність класів.

«Працювати в дружному колективі та на новому обладнанні – одне задоволення», — зауважила Н. Лавриненко.

Все це – яскрава приваблива зала, можливість самостійно обрати страви на свій смак, якість страв, спрацьований колектив харчоблоку, який вміє комунікувати з дітьми та педагогічним колективом, естетично підібраний посуд, нове сучасне обладнання – сприяє бажанню залюбки відвідувати шкільну їдальню. Наразі тут постійно снідають 380 школярів, обідають – 180. Загалом у школі навчаються 1047 дітей.

«За всім, що ви бачите, стоїть 10-річна титанічна праця директора комунального підприємства «Школяр» Лариси Олексіївни Чернишевої та колективу школи. Щира подяка міському голові Олександру Кодолі та його команді, управлінню освіти на чолі з Валентиною Градобик за всіляку підтримку. Гарні результати можна отримати лише тоді, коли є порозуміння та тісна співпраця між усіма ланками даного процесу», – підкреслила директор Ніжинської школи №15 Тетяна Павлюченко.

ГІМНАЗІЯ №3

Не менш привітно зустріла нас й директор Ніжинської гімназії №3 Вікторія Пушкіна. Журналіст «УН» разом з Л. Чернишевою відвідали навчальний заклад під час шкільної перерви.  

В шкільній їдальні гімназії №3, як і в інших їдальнях ніжинських навчальних закладів, працюють столи саморозрахунку (буфети більше не існують !), де учні можуть придбати випічку власного виробництва: булочні вироби, кулінарну продукцію з натуральним м’ясом (ватрушка з м’ясом, круасани  горіховий та з вишнею, булочка з маком); натуральні соки без цукру та воду мінеральну. Вся продукція – з меншою місткістю цукру і солі. Ковбасні вироби не використовуються. 

Незважаючи на те, що завідувач виробництвом Надія Ліповрог працює тільки місяць, на харчоблоці – повний порядок. Колектив також дуже старанний та відповідальний.

«Хотілося б провести ремонт їдальні, харчоблока, додати більше освітлення», — зазначає директор «Школяра» Л. Чернишева.

Наразі у гімназії №3 навчаються 770 дітей. Більшість харчуються у шкільній їдальні: замовляють 220 сніданків і 200 обідів.

Журналіст «УН» спільно з Л. Чернишевою здійснили так званий бракераж страв – спробували картопляне пюре з додаванням спеції — орегано, салат зі свіжих помідорів з перцем з додаванням спеції – майорану.

«Спеції трішки змінюють та «оживляють» смак страви. Як я вже неодноразово підкреслювала, ми потрохи привчаємо дітей до вживання спецій, формуємо нові смаки», — зауважує Лариса Олексіївна.  

Невеличка екскурсія по харчоблоках навчальних закладів виявилася дуже цікавою. Ми побачили не тільки те, як впроваджуються нові норми харчування у закладах освіти Ніжина, а й відповідальне відношення до справи людей, котрі задіяні у цьому нелегкому процесі.

«Сподіватимемося, спільними зусиллями – за допомогою батьків і вчителів — нам вдасться безболісно впровадити нові норми харчування у ніжинських школах», — підсумувала Л. Чернишева.

Сьогодні, 20 жовтня — Міжнародний день кухаря і кулінара. Користуючись нагодою, колектив КТВП «Школяр» щиро вітає кухарів з професійним святом і зичить їм міцного здоров'я, стабільності, сімейного затишку, а на кухні — смачних страв!

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: