Завантаження ...
banner
banner

Як проходить шоста хвиля мобілізації на Ніжинщині

Інтерв'ю.
Заступник військового комісара Аркадій Вартанов розповів, яка зараз ситуація із виконанням плану по мобілізації в окрузі, скільки придатних осіб для служби серед членів виконкому та які пільги мають учасники АТО, про які мало хто знає

29 липня у малому залі міськвиконкому відбулась чергова розширена нарада з питань підготовки та проведення 6-ї черги мобілізації. 

Перш за все згадали про військову медичну комісію, за висновками якої з понад 400 чоловіків викликаних до військкомату, придатними до служби виявилося менше 15%. За словами заступника воєнкома майора Аркадія Гаркалова, ситуація після минулої наради значно покращилася. 
 
За останніми даними, з Ніжинського та Куликівського районів мобілізовано, разом з офіцерами, 71 військовослужбовець. Найкраще і найактивніше йдуть до війська жителі Куликівки та Куликівського району, там план виконано майже на 85%.
 
А от в Ніжині військкомат знову зіткнувся з керівниками деяких підприємств, які не передають повістки своїм працівникам. За словами заступниками військового комісара, вони спираються при цьому на те, що «забронювали» своїх працівників, хоча жодних відповідних документів немає.
 
Загалом же на цей тиждень по рівню виконання 6-ї черги мобілізації Ніжинсько-Куликівський військкомат йде на 4-5 місці в області, а серед великих міст – на другому після Чернігова.
 
З вересня-жовтня плануються деякі організаційні зміни у військовій сфері. Так, об’єднаних військкоматів більше не буде, Ніжинський та Куликівський стануть окремими структурами (як буде виконувати план Ніжин, якщо його зараз підтягує до рівня саме Куликівка  ніхто ще не знає). у Ніжині відразу ж, за рахунок переведення частини працівників до Куликівки, буде введено посаду військового лікаря, який зможе очолити військову комісію і контролювати цивільних лікарів комісії.
 
Наступного дня, 30 липня нам вдалося поговорити з заступником військового комісара майором Вартановим Аркадієм Миколайовичем стосовно проведення чергової хвилі мобілізації у Ніжинсько-Куликівському військовому окрузі

Шоста хвиля мобілізації, Ніжинсько-Куликівський військовий комісаріат, заступник військвого комісара,  Аркадій Гаркалов

- З якими проблемами зіткнулися працівники військкомату під час шостої хвилі мобілізації?- Проблем багато. Не вистачає багатьох речей, починаючи від палива і закінчуючи канцелярією. Також є нерозуміння людей, але ми намагаємося все пояснювати. З самого початку були проблеми з медичною комісією, але здається їх  вдалося вирішити.


- На скільки на даний час виконаний план мобілізації?
- План виконаний майже на 50%, 
 
- Встигнете виконати повністю?
- Сумніви є, але намагатимемося виконати план по мірі можливості.
 
- На одній із щотижневих нарад прозвучала інформація про те що до військкомату прийшло близько 80% від викликаних військовозабовязаних, а придатними до військової служби виявилися незначна частина з них
- Тоді з'явилося у військкомат до 500 чоловік, а потрібно 175 чоловік. Придатними було визнано 75 чоловік. Всі інші або непридатні або обмежено придатні. 
 
- Читачі нашого сайту запитували чи не трапляється так, що викликають постійно одних і тих же людей, яких визнано непридатними, або обмежено придатними?
- За правилами, як мінімум раз на рік, а в нашій ситуації, раз у півроку військовозабовязані повинні пройти медичне обстеження для уточнення облікових даних. 
 
- Представники, яких військових спеціальностей потрібні найбільше на даний час?
- По військово-облікових спеціальностях у нас найбільша потреба у артилеристах, танкістах, кухарях, розвідниках. Якщо людина придатна до військової служби за станом здоров'я, але її військова спеціальність малопридатна у зоні бойових дій, то цю людину відправляють на навчання в один із підготовчих центрів. А саме чи то в "Десну", Гончарівськ чи Рівне
 
- Відбувається призов тих хто не проходив військову службу?
- Якщо людина не знята з військового обліку, навіть яка не служила, вона повинна з'явитися до військкомату, пройти медичне обстеження і якщо за станом здоров'я військовозабовязаний буде визнано придатним, то він, як громадянин України може бути мобілізований. 
 
- А яка зараз ситуація з забезпеченням та одягом для мобілізованих? 
- На сьогоднішній день, під час шостої хвилі мобілізації і у ході проведення двох попередніх, не було жодної людини, яка б повністю не отримала обмундирування. Минулого тижня, група мобілізованих відправилася у Рівне і у перший же день після прибуття вони всі отримали  форму. На рахунок обладнання я сказати не можу, адже по кожній спеціальності ситуація різна. 
 
- Яке зараз фінансове забезпечення військових?
- При військкоматах рядовий та сержантський склад отримує до 3 тис. грн., офіцери близько 5 тис. Якщо військовозабовязаний знаходиться у зоні проведення бойових дій то він отримує додатково 120 % до основної суми коштів. А під час ведення бойових дій військовослужбовці отримують ще й додаткову надбавку. 

- На останній нараді з питань мобілізації була повідомлено що військовим будуть надаватися "підйомні". Кому конкретно та в яких випадках?
- Це стосується військових, які вирішили продовжити свою службу за контрактом. При переході з служби по мобілізації на службу за контрактом солдати і сержанти отримують підйомні 8 окладів, офіцери 10. Оклад становить 1000 грн. 
 
- Яке забезпечення Нацгвардії та прикордонників, які були додані у мобілізаційний план?
- Забезпечення 100% . А у фінансовому плані у Нацгвардії воно трохи вище ніж у Збройних силах України.
 
- Не всіх мобілізованих відправляють у зону АТО. Можете назвати цифри, хто перебуває у зоні АТО, а хто залишається у військових частинах?
- Важко сказати відсоток, адже у ході кожної мобілізації він змінюється. Наприклад по 4 хвилі мобілізації близько 8% військовослужбовців залишилися при частинах і не потрапили у зону ведення бойових дій. 
 
- Яке покарання очікує тих хто буде ухилятися від військової служби, адже у Ніжині у ході шостої хвилі мобілізації вже є один випадок, коли військовозабовязаний пройшов медичну комісію, а потім повідомив, що відмовляється нести службу і пішов додому.
- Це стаття 336 карного кодексу України. За нею громадянам, які ухиляються від військової служби загрожує від 2 до 5 років позбавлення волі. 
 
- Є випадки, коли мобілізують працівників органів місцевої влади? 
Так, є такі випадки. Наприклад, зараз навчання у Рівному проходить колишній заступник голови районної держадмністації Андрій Пономаренко. Стосовно інших місцевих представників влади, то вони або вже за віком непридатні або за станом здоров'я. Хоча на честь нашого міського виконавчого комітету варто сказати, що всі вони пройшли медичне обстеження. З них здається є лише двоє придатних до військової служби.

- А яка зараз ситуація з добровольцями?
- Якщо порівнювати із четвертою, п'ятою хвилею, то ситуація невтішна. Хоча на днях відправилося на навчання 2 добровольці один із Ніжинського, а інший з Куликівського району. 

- Серед мобілізованих переважають вихідці з міста чи села?
- Переважають вихідці з сільської місцевості. От наприклад Куликівка вже на даний час майже виконала план.
 
- Тобто чим менший населений пункт, тим більша можливість виконати план?
- Де можна спілкуватися з людьми, є можливість розповісти, пояснити, показати і донести інформацію про мобілізацію тим більша можливість отримати позитивну реакцію з боку населення. Насправді ж дуже мало хто знає, які пільги надаються учасникам АТО. Наприклад учасники бойових дій можуть піти на пенсію у 55 років. Вони мають 75% знижку на сплату комунальних послуг. Також залишається невідомим те що ветерани АТО, мають право на безкоштовний проїзд у громадському та залізничному  транспорті. Про це потрібно розповідати, а людей заохочувати і пояснювати, а тоді вже й буде результат. 

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: