Завантаження ...
banner
banner

НІЖИНСЬКА ШКОЛА №4: КОЗАЦЬКА ТА ОДНА З НАЙСТАРІШИХ ШКІЛ МІСТА НІЖИНА

НІЖИНСЬКА ШКОЛА №4: КОЗАЦЬКА ТА ОДНА З НАЙСТАРІШИХ ШКІЛ МІСТА НІЖИНА фото

Перші згадки про функціонування земської козацької школи, саме такою є історично обґрунтована назва цього навчального закладу, датуються кінцем 1870-х рр., про що є відповідні згадки у фондах Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського та Ніжинській філії Чернігівського обласного архіву. Під 1876 р. згадується приміщення земської козацької школи за адресою провулок Шкільний – нині провулок Ф. Проценка, у цій будівлі зараз функціонує філіал Ніжинської ЗОШ № 4. На межі ХІХ–ХХ випускниками земської козацької школи стала ціла когорта ніжинських козаків-учасників Національно-визвольних змагань українського народу 1917–1921 рр. Так, найвідомішим випускником школи тієї епохи є Осип Твердовський (р. ж. 1891–1930)– ніжинський спадковий козак, який мешкав на вул. Галатівській. У січні 1918 р. О.Твердовський, як очільник підрозділу Вільного козацтва, взяв участь у бою військ армії УНР проти більшовицьких загонів С.Муравйова біля залізничної станції Крути. Опинившись у повному оточенні, «вільні» козаки О.Твердовського з боями прориваються через більшовицькі загони та осідають на Ніжинщині. Розуміючи те, що очікувати допомоги з Києва немає можливостей, Осип розпочинає партизанську боротьбу проти росіян у лісах Ніжинщини. Ще до приходу союзних УНР німецьких військ, навесні 1918 р., він власними силами звільняє м. Ніжин з-під влади більшовиків та відновлює в ньому українську владу.

Возможно, это изображение (4 человека и люди стоят)

У 1912 р. на вул. Козачій було зведено нову будівлю для земської козацької школи (нинішній основний корпус ЗОШ № 4), розташовану неподалік від будівлі волосної козацької управи – органу самоуправління, що вирішував всі питання козацтва. Раз на рік представники місцевих козацьких родин сходилися до будівлі управи на обов’язкові збори. Діяльність волосної козацької управи впливала і на розвиток освіти, зокрема питання початкової освіти козацького стану, головним навчальним закладом якого була земська козацька школа.

З більшовицьким переворотом 1917 р. земська козацька школа зазнала управлінських трансформацій, викликаних ліквідацією козацтва як соціального стану. Втім, місцеві козацькі роди нікуди не зникли. Козаки й досі мешкають в межах козацьких поселень, окреслених вулицями Синяківською, 8 Березня, Коцюбинського, Овдіївською та Т.Шевченка. У радянську добу на базі земської козацької школи було утворено Ніжинську школу № 4. Незважаючи на зміну назви, в цій школі й надалі навчалися цілі покоління вихідців з козацьких родин. Для окремих сімей це стало навіть традицією. Так, чотири покоління нащадків козацької родини Желєзко навчалися у Ніжинській ЗОШ № 4 у ХХ – поч. ХХІ століть.

У 2020 р. приміщення філіалу Ніжинської ЗОШ №4, де й функціонувала земська козацька школа, було включено до переліку туристичних пам’яток м. Ніжина в рамках проекту «Smart-city».

Автор – Роман Желєзко, краєзнавець

Читати по темі: Згадаємо Гоголя...

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: