Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині презентували монету присвячену Юрію Лисянському

У Ніжині презентували монету присвячену  Юрію Лисянському фото

Презентував її Микола Череп - засновник Соколиного хутору, нащадок козацького роду Черепів та корінний мешканець історичного центру України — Ічнянщини на Чернігівщині. Зростаючи на землях, що зберігають події славетного минулого, Микола знає все про історію, культуру, побут.

Сьогодні відбулась ще одна культурна подія в Ніжині. Презентували монету присвячену Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану, учаснику навколосвітньої експедиції 1803-1806 років. Повідомляє Mynizhyn.com.

 

Медаль виготовлена майстернею «Монетний двір Соколиного Хутора» на замовлення Управління культури та Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського. У 2023 році ми святкуватимемо 250-річчя від дня народження нашого видатного земляка Юрія  Лисянського.

 

Монету Микола Череп  виготовив за власний кошт. Він зазначив, що таку монету не випускав навіть банк. Також він подякував Олександру  Морозову, завідувачу музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського, який теж брав участь у створенні цінної монети.

На презентації було вручено монету міському голові Олександру Кодолі, Володимиру Мамедову та ще одну подаровано музею ім. Ю. Лисянського. Володимир Хейбарович, шанований ніжинець, зачитав вірш, який написав сам і який проник кожним словом в серця всіх присутніх.  Також було повідомлено, що зараз ведуться роботи в музеї Лисянського. Для нього вже зібрано 304 музейні експонати. 

Читати по темі: Яким буде музей Юрія Лисянського в Ніжині?На честь відомого ніжинця на Гаваях названо острів

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: