Завантаження ...
banner
banner

Яким буде музей Юрія Лисянського в Ніжині?

Яким буде музей Юрія Лисянського в Ніжині?  фото

На початку 2021 року співробітники Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського та "Майстерня музейних проектів Олександра Антонця" презентували наукову та дизайн-концепцію новостворюваного Меморіального музею українського навколосвітнього мореплавця Юрія Лисянського.

"Отже, ми продовжуємо інформувати шанувальників нашого видатного земляка з основними концептуальними рішеннями, які будемо прагнути реалізувати у нашому проєкті, - пише   Олександр Морозов завідувач музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського.

У місті Ніжині активно ведуться роботи зі створення Меморіального музею першого українського навколосвітнього мандрівника Юрія Федоровича Лисянського (1773 – 1837) – дослідника-географа, океанолога, картографа та етнографа, нащадка ніжинського шляхетного козацько-священницького роду.

Юрій Лисянський був першим українцем, який під час служби волонтером на британському флоті подорожував по Північній і Південній Америці, відвідав Кариби, острів Пасхи, Південну Африку, Індію. Під час перебування в тодішній столиці США м. Філадельфія він мав зустріч із першим президентом Штатів Джорджем Вашингтоном. А у 1803 – 1806 роках разом з естляндським німцем А.І. фон Крузенштерном здійснив навколосвітню подорож на шлюпах «Нева» та «Надія», під час якої відкрив один із Гавайських островів (острів Лисянського), картографував Аляску та зібрав унікальну етнографічну колекцію. Мандрівні нотатки Ю.Лисянського друкувалися в Петербурзі 1812 р. та в авторському перекладі в Лондоні у 1814 р. 2019 року побачило світ перше вітчизняне видання книги Ю.Лисянського.

Читати по темі: Випустили нову медаль присвячену видатному ніжинцю Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: