Завантаження ...
banner
banner

Ніжин - місто, де британська королева знайшла улюблену закуску, Пікассо - музу, а Гоголь - натхнення

Ніжин - місто, де британська королева знайшла улюблену закуску, Пікассо - музу, а Гоголь - натхнення фото

Місто на Острі має майже тисячолітню історію. Ніжин прославився тим, що тут проходила козацька Чорна Рада і в одному із перших вишів у Російській імперії навчався М. Гоголь, а також поштовою станцією, Покровським ярмарком, хрусткими огірочками, які відправляли на стіл самій британській королеві, найбільшим в Україні скарбом римських монет і ще багато чим.

Історія маста вражає. Археологічні знахідки свідчать, що територія Ніжина була заселена вже з ІХ століття, але перша письмова згадка про місто зустрічається в «Повісті временних літ» в 1078 році. За часів Київської Русі Ніжин (тоді він називався Уненіж та Нежатин) був укріпленим пунктом Чернігівського князівства.

Після зруйнування монголо-татарами місто знову почало розквітати за часів козаччини, коли йому надали Магдебурзьке право і сформували тут Ніжинський козацький полк. У середині 17 століття населення Ніжина було більшим, ніж у Чернігові й навіть Києві. Він став одним із найбільших торговельних центрів Лівобережжя. Тут проживало 8 національностей, зокрема, грецька громада становила майже третину всього населення міста й була найпівнічнішою й однією з найбільших у світі за межами Греції.

На початку ХІХ століття в Ніжині відкрили гімназію вищих наук князя Безбородька, що стала першим вищим навчальним закладом на Лівобережжі і зробила місто важливим освітнім та культурним осередком.

Якщо відвідати Ніжин у теплу погоду, після екскурсії містом можна вирушити на пікнік в один із місцевих парків або на набережну річки Остер. Біля шлюзу там облаштовано зони відпочинку з усім необхідним. У парку Шевченка можна покататися на атракціонах, також там є спортивні майданчики та скейтпарк. Якщо ж до душі культурний відпочинок, можна завітати до Ніжинського драматичного театру ім. Коцюбинського біля Графського парку.

У середині жовтня місто приймає Покровський Ярмарок, найбільш відомий після Сорочинського на Лівобережжі. Гуляння й торгівля тривають 3 дні з п’ятниці до неділі. У ярмарку беруть участь майстри з усіх регіонів. Організовуються фудкорти, лотереї, концерти на головній площі, лунапарк тощо.

У вересні щорічно проводиться Свято огірка з виставками, концертами та розважальною програмою. Єдиний пам’ятник огірку розташований саме в Ніжині.

По темі: Ніжин увійшов в топ 10-ти міст, які варто відвідати

Чернігівщина туристична

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: