Завантаження ...
banner
banner

Засідання виконкому: відпочинок на Острі, поїздка "Ритму" в Італію та будівництво біля Миколаївського собору

В результаті вчорашнього засідання виконкому було вирішено продовжити діяльність рятувальників на Острі, профінансувати поїздку на конкурс до Італії ансамблю "Ритм" та обговорено питання будівництва біля Миколаївського собору

засідання виконкому міської ради ніжина, будівництво біля миколаївського собору

Вчора, 6 серпня, відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради. На частині прийнятих під час засідання рішеннях варто зупинитися детальніше

Зважаючи на спеку, яка протримається до кінця серпня, вирішено продовжити діяльність рятувальників на Острі до 1 вересня. На це заплановано виділити близько 9700 гривень.

На розгляд виконкому було винесено проект рішення про підвищення вартості навчання в спеціалізованих мистецьких навчальних закладах. За поданим проектом – з 90 до 150 гривень за місяць. Але, за словами керівника відділу культури Валерія Примаченка, ці тарифи без економічного обґрунтування, а бралися на основі встановлених тарифів у подібних закладах в Прилуках та Чернігові. Почувши цю інформацію, члени виконкому рішення відправили на доопрацювання з умовою зібрання батьківських комітетів і узгодження нових тарифів з ними. 
 
Ще одним рішенням, «Про фінансування заходів міської програми розвитку культури…», міськвиконком виділив 10 тисяч гривень дитячому зразковому ансамблю бального танцю «Ритм», який буде брати участь у відзначенні Днів української культури в Італії. 
 
Засідання виконкому відвідав отець Володимир з Миколаївського собору, який пояснив ситуацію, що склалася довкола будівництва біля храму. Запитання тут були щодо встановленої в зовнішній стіні барельєфу Іоанну Максимовичу (Тобольському) та будівництва пандусу. Як розповів отець Володимир, ікона і пандус встановлювалися без затверджених погоджувальних документів, але причина цього — в бюрократичній тяганині. Деяких дозволів та погоджень вони чекають вже більше трьох років. Щодо ікони то напис, який здійснений на стіні собору і викликав найбільше запитань, церква готова перенести ближче до самої ікони, як того вимагають правила. А що ж до пандусу — то ремонту вимагають усі чотири входи; доки вони розвалювалися — нікому не були потрібні, а коли релігійна громада почала проводити ремонтні роботи — ними відразу зацікавились. Але не самими роботами, а законністю їх проведення. 
 
Разом з тим отець Володимир зауважив, що найбільші проблеми храму не у зовнішньому вигляді пандусу, а постійному підтопленні собору ґрунтовими водами. Свого часу ґрунт біля церкви було вибрано, щоб зробити насип для Гоголівської вулиці. В результаті утворилася яма, в якій після дощів постійно збирається вода і підтоплює храм. Два з половиною роки назад він за власні кошти придбав насос яким постійно відкачує воду з підвалів. Але, не маючи дренажної системи, чи хоча б стоку до Остра, така робота малоефективна.

У розмові після засідання він зауважив, що свого часу проводилися заміри вологості стін собору, які показали вологість внизу у 88%, при нормі 11%. Тож очевидно, що проблеми собору значні і вирішити їх можна лише налагодивши співпрацю з органами влади в місті. 

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: