Завантаження ...
banner
banner

Кохання, яке відкриває неймовірні можливості

Кохання, яке відкриває неймовірні можливості фото

Великий вплив на події в Україні середини ХVІІІ століття зробило палке кохання. У це важко повірити. Та насправді саме завдяки великому почуттю козака Олексія Розума до цариці Єлизавети Петрівни було відроджено гетьманство.

А все почалося невдалого для українців 1709 року, коли мазепинці зазнали поразки і були надовго поховані надії на волю України. Саме того року, 28 березня, в Лемешах на Чернігівщині, у родині козака Київського полку Григорія Розума та козачки Наталії народився син Олексій. Життя, попри війни і поразки, тривало!

Після ліквідації автономії України вона могла протиставити своїм поневолювачам лише співаків та бандуристів. У Придворну співацьку капелу в Петербурзі набирали переважно голосистих українців. Мав чарівний голос і Олексій Розум. Він співав у церковному хорі села Чемер. Дяк навчив його грамоти. Якось до церкви зайшов полковник Федір Вишневський. Захоплений чудовим голосом співака, царедворець випрохав хлопця у дяка для придворного хору. Це було у 1731 році. Невдовзі на красивого козака-співака звернула увагу його ровесниця цесарівна Єлизавета. Дівчина палко закохалася у вихідця з України. Згодом він став придворним бандуристом, а потім камер-юнкером, управителем маєтностей. Молодята по-справжньому покохали одне одного.

На околицях Козельця, що на Чернігівщині, знаходиться Покорщина  – руїни козацької дерев’яної садиби Дараганів, зведеної у середині XVIII століття.

Кажуть, що саме тут молода імператриця, таємно вінчана з Олексієм, вперше познайомилася зі своєю свекрухою Наталією Розум. І не просто познайомилася, а «підкорилися» їй, схиливши голову при зустрічі, як того вимагали місцеві традиції.

Звідти, кажуть, відповідно і пішла назва садиби – Покорщина.

До речі, Олексій та його брат Кирило народилися у селі Лемеші, яке знаходиться неподалік Козельця.

Чи можна було подумати, що згодом, завдяки бурхливому коханню Олексія та Єлизавети, на долю обох братів припаде стільки неймовірних можливостей...

У 1747 р. Єлизавета видала грамоту про обрання гетьмана. У лютому 1750 р. у Глухові відбулися вибори. Українська старшина проголосувала за майже невідомого їй 26-річного графа Кирила Розумовського, брата Олексія Розумовського.

Чоловік імператриці перед цим подбав про освіту для брата. Той навчався в Європі. Повернувшись до Петербурга, 23-річний юнак став президентом Академії наук.

Граф Олексій Розумовський отримав звання генерала-фельдмаршала, володів безліччю маєтків і мав славу «чоловіка імператриці» та «нічного імператора». А граф Кирило Розумовський став гетьманом «всієї Малої Росії, обох боків Дніпра та Військ Запорозьких».

Згодом Покорщину було заповідано Вірі Розумовській та її чоловіку київському полковнику Юхиму Дарагану.

Хоча, це вже зовсім інша історія про кохання, яке відкриває неймовірні можливості…

На Чернігівщині коштом О. Розумовського у Лемешах 1760 року на могилі батька збудована Трьохсвятительська церква. Допоміг він і матері збудувати у 1752—1763 рр. собор Різдва Богородиці у Козельці. Ці пам’ятки архітектури збереглися і нині радують око усіх подорожніх своєю величною красою.

За матеріалами: Ruins та Голос України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: