Завантаження ...
banner
banner

Ціни на продукти у Ніжині в умовах війни: що, де, по чому

Ціни на продукти у Ніжині в умовах війни: що, де, по чому фото

Ще на початку квітня 2022 року Держпродспоживслужба  повідомила  про зростання ціни на деякі продукти харчування, особливо овочі. За словами члена економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, який давав інтерв'ю виданню "Сьогодні" наразі в Україні немає дефіциту продуктів, є лише проблеми з логістикою, що впливають на ріст цін.

В народі побутує думка проте, аби зекономити, потрібно йти на ринок, де продають товари з саду, огороду та домашні продукти. Проте, варто зайти і в супермаркети, де можуть бути акційні ціни на ті чи інші види товарів.
Журналісти Mynizhyn.com дізнавалися, яка цінова політика на продукти у нашому місті і зайшли на ніжинський ринок а також пройшлися і по супермаркетах. Зайшовши на ринок, ми трохи поспілкувалися з продавцями різних продовольчих товарів. Продавчиня домашніх яєць та молочної продукції Ганна говорить, що ціни на молоко та яйце, які було до війни такі й залишилися.

- Та, навіть, до війни були трохи й дорожчі, аніж зараз, – розповідає жінка – у нас взагалі ціни такі ж, як і були, нічого не здорожчало, то там зверху (показує палець вгору – авт.) ціни підвищують на все, а ми ні.
Коли в нашому регіоні були активні бойові дії, то яйця складно було й привезти на базар, їх було зовсім мало на базарі і ціна "злітала" до 60 грн за десяток та навіть були й по 100. Я тоді їх так продавала: виставлю на Фейсбук повідомлення, якого числа і коли привезу, аби швидше продати та поїхати додому, бо було досить небезпечно і в дорозі, і в місті. А зараз ціна впала, хоч корми і здорожчали, але кури гарно несуться, Слава Богу.
У м’ясному павільйоні продавчиня Інна, яка торгує м’ясом вже більше 20 років, розповіла нам, що ціни на м’ясо і сало які до війни та зараз – однакові. "Та й у людей зараз грошей немає, ми тримаємо ті ціни, якій й були", – говорить вона.

Ціни на ніжинському ринку:

Картопля - 5,10,12 грн за кілограм. Все залежить від сорту та розміру картоплі;
Морква – 30-35 грн/кг;
Капуста – 50 грн молода і 25 грн з минулорічного врожаю;
Цибуля – 30-45 грн/кг;
Буряк – від 15 до 50 грн/кг (минулорічний врожай) і 100 грн цьогорічний;
Домашні яйця – 30-35 грн десяток;
Молоко – 20 грн за літру;
М’ясо: стегно 130 грн/кг, лопатка 120 грн/кг, ребро – 100 грн/кг і сало по 65, 100, 140 грн за кіло;
Домашня сметана – 40 грн півлітри;
Домашній сир – 100 грн кілограм.

Якщо ж говорити про сезонні товари, вони також є на ринку або ж тільки з’являються. Мова йде про полуницю черешню, тощо:

Полуниця – 100-120 грн/кг
Черешня – 150 грн/кг
Редиска – 45-55 гнр/ кг
Огірки – 60-100 грн/кг
Помідори – 75-110 грн/кг
Кабачки – 50-60 грн/кг

Ціни на продукти в супермаркетах (тут все залежить від сорту, товаровиробника та постачальників):

Морква – 23-34 грн/кг;
Капуста – 30 грн/кг;
Цибуля – 20 грн/кг;

Буряк – 22-23 грн/кг;
Яйця – 20-32 грн десяток;
Молоко – 29-36 грн за пакет 870 грам;
М’ясо: лопатка – 110 грн/кг, ребро 119 грн/кг, стегно 124 грн/кг;

Якщо говорити про ринок, то ціни не остаточні, адже тут можна поторгуватися; щодо супермаркетів, то кожен може вибрати той чи інший товар від різних постачальників. 

Окрім цін ми також дізнавалися, чи є у Ніжині продукти, з якими є певний дефіцит і на які зараз надвисока ціна. Дефіциту на продукти у Ніжині немає, як в супермаркетах так і на ринку. Єдине, що є трохи "золота" сіль: 50 грн за пачку. Але це вже окрема тема, про яку ми будемо говорити дещо пізніше. Але це вже окрема тема, про яку ми будемо говорити дещо пізніше.  Чи буде в Україні сіль?

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: