Завантаження ...
banner
banner

Весняна повінь: гідрологи розповідають, коли почнеться спад рівнів води

Весняна повінь: гідрологи розповідають, коли почнеться спад рівнів води фото

Навесні цього року було багато повідомлень про те, що на Чернігівщині Десна вийшла з берегів, що весняна повінь на річках Чернігівщини досягла піку.

Журналісти Mynizhyn.com поговорити з начальником відділу гідрології Чергнігівського обласного центру з гідро метеорології Тетяною Полевик.
Ми запитали у неї якого паводку очікувати? Який рівень цього року порівняно з минулими рокаами? Коли очікується пік паводку і коли він піде на спад?

Детальніше у нашому матеріалі. 

Зараз проходить друга хвиля весняної повені. Перша хвиля в нашому регіоні була в березні та в першій половині квітня і вона була сформована таненням снігових запасів, які були зосереджені на території області.
Максимальні рівні цієї хвилі спостерігалися в середині березня, потім почався спад. Це відбувалося в зв’язку з тим, що в березні знизилась температура повітря і настав сухий період. У другій половині квітня почалось потепління і випала велика кількість опадів. 

На Півночі нашої області було зафіксовано протягом двох тижнів випадіння третини річної норми опадів: випало більше 200 мм. Крім того, ще й почалось танення снігу на території Брянської області, де знаходиться верхів’я річки Десни та потепління і дощові опади. Це викликало стрімке підняття рівня води і зараз ми спостерігаємо повінь, яка по своїм характеристикам наближена повені, що була в 2013 році. А у верхів’ях річки була ще й вищою, аніж у 2013. 

Наразі паводкова хвиля пройшла дільниці Новгород Сіверського та Чернігова і ми вже тут спостерігаємо спад рівнів води. Нижче Чернігова, в районі Морівська ще продовжуються невеличкі підняття на 1-2 см за добу. 

В Чернігові пік повені пройшов 28 травня і відмітка рівня становила 651 см над нулем поста, для порівняння в 2013 році рівень був 662 см на нулем поста. Тобто на 11 см нижче, аніж у 2013 році. В районі Морівська 2-5 червня спостерігається проходження піка весняної повені (дощового паводку) з відміткою 500 см над нулем поста, після чого  почнеться спад рівнів води. Тобто по всій річці Десна ми будемо спостерігати спад рівня води в межах нашої області.

- Зараз багато людей пов’язують розлив Десни з вибухами та боєприпасами, які попадали в річку. Чи це пов’язано якось чи ні? 

Ні, це зовсім не пов’язано, це природні чинники, які я озвучила вище. Тобто танення снігу у верхів’ях разом з дощовим паводком і спричинило розлив. Наприклад у 1970 році запас води у сніговому покрові, перед початком повені, станови близько 200 мм. Так от зараз випало за два тижні 200 мм опадів. Тобто танення снігу разом з великою кількістю опадів і спричинило такий паводок.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: