Завантаження ...
banner

Ніжинські будівельники розповіли, як працюють під час війни

Ніжинські будівельники розповіли, як працюють під час війни фото

Незважаючи на війну росії проти України, яка триває вже понад три місяці, будівельний ринок працює. Але як саме? Оговтуючись від навали ворога та пристосовуючись до воєнного стану, ринок потроху відроджується, проте будівельні компанії переживають складний час.

Журналісти Mynizhyn.com поспілкувалися з директором приватного підприємства "Гефест" Геннадієм Ющенко, яке займається будівництвом по всій Україні та власником бази у Ніжині Татулом Оганяном. Татул Оганян говорить, що ситуація в Ніжині з будматеріалами стабільна і дефіциту немає.

 

"Ціни у порівнянні з попереднім сезоном виросли приблизно на 40% - 80% в залежності від групи товарів, здебільшого це пов'язано з війною в країні і здоржчанням палива (солярки та бензину)".

Також він розповідає, що багато покупців у Ніжині закуповується на оптових базах, яких в місті близько 15, а найбільш затребувані будматеріали, це звичайний кар'єрний пісок, цемент, газоблок, цегла, металопрокат, покрівельні матеріали та фарба. 

Геннадій Ющенко – родом із Ніжина, колишній керівник КП "УЖКГта Б", у свій час був депутатом Ніжинської міської ради. Він розповів, яка зараз ситуація на будівельному ринку: чи є дефіцит на певні групи товарів, чи побільшало замовлень чи навпаки зменшилась їх кількість, які товари найбільше виросли в ціні і на скільки.

З початку повномасштабного вторгнення росії проти України, економіка нашої країни почала переходити на військову направленість.

 

"Близько 20% території України знаходяться під окупацією та бойовими діями. На цій території залишились заводи по виробництву будівельних матеріалів, логістичні склади. Ворогом заблоковані морські порти, через які доставлялися в країну імпортні товари. Всі ці причини викликали дефіцит багатьох будівельних матеріалів. Якщо говорити про загальнобудівельні товари, такі як цемент, пісок, щебінь, арматура, цегла тощо, то вони на будівельному ринку України не є дефіцитом. Причиною тому є значне зменшення попиту на них" – пояснює Геннадій Ющенко.

Також він зазначив, що зараз майже не розвивається будівництво з нульового циклу. Потенційні інвестори через війну призупинили довгострокові проєкти. Відновили свою роботу будівельні майданчики, у яких ступінь виконання робіт становить 70% і більше. Він підкреслив, що на даний момент будівельний ринок стагнатує.

 

"Зараз відновлюється інфраструктура постраждалих від окупації Ірпеня, Бучі, Ворзеля та інших міст України. Є незначний розвиток у ремонтній сфері будівництва, але тут ще ситуацію гальмує подорожчання оздоблювальних матеріалів, складовою яких є імпортна сировина".

 

Також Геннадій Михайлович додав, що дуже змінилася логістична складова. Збільшення ціни на паливо вдвічі спричинило підняття цін на сипучі матеріали (шпатлівки, клеї), гіпсокартон, електротовари, сантехніку. Ціни на ці товари виросли до 30%.  

 

"Тож, чим скоріше ми виженемо з нашої території загарбників, тим швидше повноцінно запрацює будівництво, адже будівельна сфера є показником розвитку економіки країни" - підсумував Геннадій Ющенко.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: